Polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym. Banalnie prosty przepis
Polędwiczka wieprzowe to chude i smaczne mięso. Nadaje się do pieczenia i duszenia. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt długiej obróbki. Na rodzinny obiad polecamy polędwiczkę duszoną w aromatycznym sosie chrzanowym. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml wina
- 1-2 łyżeczki chrzanu
- sól, pieprz
- chrzan
- 200 ml śmietany 36 proc.
- olej do smażenia
Przepis
- Polędwiczkę zamarynować w czosnku i pieprzu kilka godzin przed smażeniem.
- Rozgrzać patelnię z olejem i smażyć polędwiczkę na złoty kolor, zdjąć, wrzucić cebulę, czosnek, dolać wino, zredukować do połowy objętości, wlać śmietanę i redukować dalej, jak zgęstnieje, dodać chrzan i dosmaczać.
- Dusić polędwiczkę jeszcze chwilę. Podawać z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i masełkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl