Trwa ładowanie...
d68iw7e
d68iw7e

Polędwiczka wieprzowa, kopytka i surówka. Rodzinny obiad

Przepis

Miękka i soczysta polędwiczka, surówka z marchewki i kopytka. Brzmi smacznie? Paula podpowiada, co przygotować na rodzinny obiad. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

Oceń jako pierwszy:
d68iw7e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Polędwiczka wieprzowa, kopytka i surówka. Rodzinny obiad
Składniki
  • ok. 1 kg gotowanych ziemniaków
  • skrobia ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • polędwiczka wieprzowa
  • majeranek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 marcheweki
  • jabłko
Przepis

Kopytka robiłam "na oko". Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, uklepać w misce i podzielić na 4 części, jedną wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę pszenną (ja dla pewności, żeby się nie rozpadły dodałam jeszcze 2 łyżki ziemniaczanej) oraz szczyptę soli.

Zagnieść ciasto do połączenia składników, ale nie za długo, bo im dłużej wyrabiamy ciasto ziemniaczane, tym bardziej się klei. Podzielić na kilka części i z każdej formować wałek, który spłaszczyć i odcinać romby, każdą partię od razu wrzucić na osoloną, gotującą wodę. Gotować chwilę, dosłownie minutkę od wypłynięcia.

Polędwicę natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać trochę wody, przykryć folią aluminiową i piec około godzinę w 200 stopniach C. Po upieczeniu zlać powstałą wodę i zrobić z niej sos (zaciągnąć zawiesiną z mąki).

Surówka: marchewkę i jabłko zetrzeć na tartce o dużych oczkach, wymieszać, doprawić.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Polędwiczka wieprzowa, kopytka i surówka. Rodzinny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d68iw7e

Podziel się opinią

2
Share
d68iw7e
d68iw7e

d68iw7e
d68iw7e
d68iw7e