Trwa ładowanie...
d13qfln
28-02-2020 13:11

Polędwiczka wieprzowa, kopytka i surówka. Rodzinny obiad

Przepis

Miękka i soczysta polędwiczka, surówka z marchewki i kopytka. Brzmi smacznie? Paula podpowiada, co przygotować na rodzinny obiad. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

d13qfln
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • ok. 1 kg gotowanych ziemniaków
  • skrobia ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • polędwiczka wieprzowa
  • majeranek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 marcheweki
  • jabłko
Przepis

Kopytka robiłam "na oko". Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, uklepać w misce i podzielić na 4 części, jedną wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę pszenną (ja dla pewności, żeby się nie rozpadły dodałam jeszcze 2 łyżki ziemniaczanej) oraz szczyptę soli.

Zagnieść ciasto do połączenia składników, ale nie za długo, bo im dłużej wyrabiamy ciasto ziemniaczane, tym bardziej się klei. Podzielić na kilka części i z każdej formować wałek, który spłaszczyć i odcinać romby, każdą partię od razu wrzucić na osoloną, gotującą wodę. Gotować chwilę, dosłownie minutkę od wypłynięcia.

Polędwicę natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać trochę wody, przykryć folią aluminiową i piec około godzinę w 200 stopniach C. Po upieczeniu zlać powstałą wodę i zrobić z niej sos (zaciągnąć zawiesiną z mąki).

Surówka: marchewkę i jabłko zetrzeć na tartce o dużych oczkach, wymieszać, doprawić.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Polędwiczka wieprzowa, kopytka i surówka. Rodzinny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d13qfln
d13qfln
d13qfln
d13qfln
Więcej tematów
d13qfln