Polacy popełniają jeden błąd. Sposób na doskonałą jajecznicę

Nie ma nic prostszego, niż przygotowanie jajecznicy, prawda? Wystarczy wbić jajka na patelnię, wymieszać, posypać szczypiorkiem i gotowe. Nic bardziej mylnego. Usmażenie perfekcyjnej jajecznicy wymaga nieco więcej zachodu.

Idealna jajecznica powinna być wilgotna i mieć jednolitą konsystencję
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Przygotuj jajka (najlepsze będę te z wolnego wybiegu), szklaną miskę, patelnię, masło klarowane i silikonową szpatułkę. Zacznij od rozbicia jajek. Większość z nas uderza o brzeg miski. To duży błąd. Fragmenty skorupki mogą wpaść do środka. Aby się ich pozbyć użyj łyżki. Zdecydowanie lepiej jest rozbić jajko na płaskiej powierzchni. Wbij jaja do miski i dodaj sól (około 1/8 łyżeczki na 2 jajka). Widelcem rozkłóć żółtka. Nie musisz używać metalowej trzepaczki, łyżki ani drewnianej szpatułki. Dzięki temu jajecznica będzie bardziej puszysta i delikatna. Trzep, aż do uzyskania lekkiej i napowietrzonej pianki.

Postaw nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i rozgrzej ją. Gdy będzie już wystarczająco ciepła, rozpuść łyżkę klarowanego masła. Nada ono daniu charakterystycznego aromatu i podkręci smak. Klasyczne ma znacznie niższą temperaturę dymienia i zacznie się szybko palić. Jeśli nie masz pod ręką klarowanego masła, wykorzystaj inny tłuszcz np. olej rzepakowy czy kokosowy. Wlej masę jajeczną i rozprowadź ją na całej powierzchni.

Lewą ręką energicznie potrząśnij patelnią. Jednocześnie użyj silikonowej szpatułki, by delikatnie zeskrobać jajka, które zaczęły się ścinać na dnie i bokach naczynia. Nie przerywaj mieszania masy. Zwróć uwagę na to, jak kremowe i puszyste są teraz jajka. Pod koniec smażenia zmniejsz ogień. Jajecznica powinna być wilgotna i mieć jednolitą konsystencję. Zdejmij patelnię z palnika, przełóż danie na talerz i dopraw pieprzem. Na koniec możesz posypać wierzch tartym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z chrupiącym pieczywem i pomidorami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇