Polacy popełniają jeden błąd. Sposób na doskonałą jajecznicę

Nie ma nic prostszego, niż przygotowanie jajecznicy, prawda? Wystarczy wbić jajka na patelnię, wymieszać, posypać szczypiorkiem i gotowe. Nic bardziej mylnego. Usmażenie perfekcyjnej jajecznicy wymaga nieco więcej zachodu.

Idealna jajecznica powinna być wilgotna i mieć jednolitą konsystencję
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Przygotuj jajka (najlepsze będę te z wolnego wybiegu), szklaną miskę, patelnię, masło klarowane i silikonową szpatułkę. Zacznij od rozbicia jajek. Większość z nas uderza o brzeg miski. To duży błąd. Fragmenty skorupki mogą wpaść do środka. Aby się ich pozbyć użyj łyżki. Zdecydowanie lepiej jest rozbić jajko na płaskiej powierzchni. Wbij jaja do miski i dodaj sól (około 1/8 łyżeczki na 2 jajka). Widelcem rozkłóć żółtka. Nie musisz używać metalowej trzepaczki, łyżki ani drewnianej szpatułki. Dzięki temu jajecznica będzie bardziej puszysta i delikatna. Trzep, aż do uzyskania lekkiej i napowietrzonej pianki.

Postaw nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i rozgrzej ją. Gdy będzie już wystarczająco ciepła, rozpuść łyżkę klarowanego masła. Nada ono daniu charakterystycznego aromatu i podkręci smak. Klasyczne ma znacznie niższą temperaturę dymienia i zacznie się szybko palić. Jeśli nie masz pod ręką klarowanego masła, wykorzystaj inny tłuszcz np. olej rzepakowy czy kokosowy. Wlej masę jajeczną i rozprowadź ją na całej powierzchni.

Lewą ręką energicznie potrząśnij patelnią. Jednocześnie użyj silikonowej szpatułki, by delikatnie zeskrobać jajka, które zaczęły się ścinać na dnie i bokach naczynia. Nie przerywaj mieszania masy. Zwróć uwagę na to, jak kremowe i puszyste są teraz jajka. Pod koniec smażenia zmniejsz ogień. Jajecznica powinna być wilgotna i mieć jednolitą konsystencję. Zdejmij patelnię z palnika, przełóż danie na talerz i dopraw pieprzem. Na koniec możesz posypać wierzch tartym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z chrupiącym pieczywem i pomidorami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości