Trwa ładowanie...

Polacy popełniają jeden błąd. Sposób na doskonałą jajecznicę

Nie ma nic prostszego, niż przygotowanie jajecznicy, prawda? Wystarczy wbić jajka na patelnię, wymieszać, posypać szczypiorkiem i gotowe. Nic bardziej mylnego. Usmażenie perfekcyjnej jajecznicy wymaga nieco więcej zachodu.

Polacy popełniają jeden błąd. Sposób na doskonałą jajecznicęŹródło: 123RF.COM
d1zwlqc
d1zwlqc

Przygotuj jajka (najlepsze będę te z wolnego wybiegu), szklaną miskę, patelnię, masło klarowane i silikonową szpatułkę. Zacznij od rozbicia jajek. Większość z nas uderza o brzeg miski. To duży błąd. Fragmenty skorupki mogą wpaść do środka. Aby się ich pozbyć użyj łyżki. Zdecydowanie lepiej jest rozbić jajko na płaskiej powierzchni. Wbij jaja do miski i dodaj sól (około 1/8 łyżeczki na 2 jajka). Widelcem rozkłóć żółtka. Nie musisz używać metalowej trzepaczki, łyżki ani drewnianej szpatułki. Dzięki temu jajecznica będzie bardziej puszysta i delikatna. Trzep, aż do uzyskania lekkiej i napowietrzonej pianki.

Postaw nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i rozgrzej ją. Gdy będzie już wystarczająco ciepła, rozpuść łyżkę klarowanego masła. Nada ono daniu charakterystycznego aromatu i podkręci smak. Klasyczne ma znacznie niższą temperaturę dymienia i zacznie się szybko palić. Jeśli nie masz pod ręką klarowanego masła, wykorzystaj inny tłuszcz np. olej rzepakowy czy kokosowy. Wlej masę jajeczną i rozprowadź ją na całej powierzchni.

Lewą ręką energicznie potrząśnij patelnią. Jednocześnie użyj silikonowej szpatułki, by delikatnie zeskrobać jajka, które zaczęły się ścinać na dnie i bokach naczynia. Nie przerywaj mieszania masy. Zwróć uwagę na to, jak kremowe i puszyste są teraz jajka. Pod koniec smażenia zmniejsz ogień. Jajecznica powinna być wilgotna i mieć jednolitą konsystencję. Zdejmij patelnię z palnika, przełóż danie na talerz i dopraw pieprzem. Na koniec możesz posypać wierzch tartym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z chrupiącym pieczywem i pomidorami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1zwlqc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj