Polacy o nim zapomnieli. Poprawia pamięć i wprawia w dobry nastrój
Dawniej często pojawiało się na stołach, dziś ustępuje miejsca innym napojom, głównie w wersji instant. Warto jednak wrócić do tego smaku i na nowo odkryć płynące z niego dobroczynne właściwości.
Kakao to napój, który szczególnie upodobały sobie dzieci. Częściej sięgamy po niego w wersji instant, chcąc cieszyć się słodkim smakiem i szybkim procesem przygotowania. Warto jednak postawić na ciemne kakao, które przed laty obowiązkowo gościło w kuchennych szafkach. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do ciast, ale również pyszny napój, który dodatkowo kompleksowo będzie wspierać organizm.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Jak powstaje kakao?
Kakao powstaje ze sproszkowanych ziaren kakaowca, uprawianego najczęściej w Ameryce Środkowej i Południowej. Wszystko zaczyna się od zbioru dojrzałych owoców, wewnątrz których skrywają się otoczone białym miąższem ziarna. Po wydobyciu ziaren poddaje się je fermentacji. To właśnie ona sprawia, że stają się brązowe i wydobywa cały profil smakowy. Sfermentowane ziarna suszy się, a następnie praży. Później już kruszenie, oczyszczanie, mielenie i tłoczenie w prasie pod wysokim ciśnieniem. Masło kakaowe oddziela się od suche masy. W rezultacie mamy drobny proszek, który później trafia do kartonika i ląduje na półce w sklepie.
Kakao instant to z kolei nie same sproszkowane ziarna kakaowca, a cała mieszanka z mlekiem w proszku, cukrem i zagęstnikami. Ma łagodniejszy, mleczno-czekoladowy smak, ale za to wysoką zawartość cukru. Ma też siłą rzeczy mniej samego kakao, przez co znaleźć w nim można mniej skoncentrowanych składników odżywczych. To smaczny napój, ale mniej zdrowy niż czyste kakao.
Właściwości kakao
Kakao jest jednym z najbogatszych źródeł flawonoidów i polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami. Pomagają one neutralizować wolne rodniki w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób serca i niektórych nowotworów. Flawonoidy poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, wspomagają przepływ krwi i mogą przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego. Mogą również wpływać na poziom cholesterolu, zwiększając "dobry" cholesterol HDL i obniżając "zły" cholesterol LDL.
Kakao zawiera teobrominę, łagodny stymulant, podobny do kofeiny, ale o dłuższym i łagodniejszym działaniu, a także tryptofan, który jest prekursorem serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. Dzięki temu może przyczyniać się do poprawy nastroju, redukcji stresu, zwiększenia koncentracji i poprawy funkcji pamięciowych. Jest również bogatym źródłem niezbędnego dla układu nerwowego i mięśni magnezu, żelaza (ważnego dla produkcji czerwonych krwinek), a także potasu, cynku, miedzi i manganu.
Jak przygotować ciemne kakao?
Ciemne kakao może odstraszać goryczą, ale odpowiednio przygotowane będzie prawdziwym rarytasem. Dodaj łyżeczkę do kawy lub zaparz z mlekiem i dosłodź do smaku miodem, syropem klonowym lub cukrem. Jeśli jesteś fanem gęstych napojów, możesz dodać odrobinę skrobi kukurydzianej (pół łyżeczki rozpuszczonej w zimnym mleku) na początku gotowania.