Polacy o nim zapomnieli. Poprawia pamięć i wprawia w dobry nastrój

Dawniej często pojawiało się na stołach, dziś ustępuje miejsca innym napojom, głównie w wersji instant. Warto jednak wrócić do tego smaku i na nowo odkryć płynące z niego dobroczynne właściwości.

Tak wygląda kakaowiecTak wygląda kakaowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
8

Kakao to napój, który szczególnie upodobały sobie dzieci. Częściej sięgamy po niego w wersji instant, chcąc cieszyć się słodkim smakiem i szybkim procesem przygotowania. Warto jednak postawić na ciemne kakao, które przed laty obowiązkowo gościło w kuchennych szafkach. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do ciast, ale również pyszny napój, który dodatkowo kompleksowo będzie wspierać organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Jak powstaje kakao?

Kakao powstaje ze sproszkowanych ziaren kakaowca, uprawianego najczęściej w Ameryce Środkowej i Południowej. Wszystko zaczyna się od zbioru dojrzałych owoców, wewnątrz których skrywają się otoczone białym miąższem ziarna. Po wydobyciu ziaren poddaje się je fermentacji. To właśnie ona sprawia, że stają się brązowe i wydobywa cały profil smakowy. Sfermentowane ziarna suszy się, a następnie praży. Później już kruszenie, oczyszczanie, mielenie i tłoczenie w prasie pod wysokim ciśnieniem. Masło kakaowe oddziela się od suche masy. W rezultacie mamy drobny proszek, który później trafia do kartonika i ląduje na półce w sklepie.

Ziarna kakaowca mają wiele cennych właściwości
Ziarna kakaowca mają wiele cennych właściwości © Adobe Stock | ArturSzafranski.pl

Kakao instant to z kolei nie same sproszkowane ziarna kakaowca, a cała mieszanka z mlekiem w proszku, cukrem i zagęstnikami. Ma łagodniejszy, mleczno-czekoladowy smak, ale za to wysoką zawartość cukru. Ma też siłą rzeczy mniej samego kakao, przez co znaleźć w nim można mniej skoncentrowanych składników odżywczych. To smaczny napój, ale mniej zdrowy niż czyste kakao.

Właściwości kakao

Kakao jest jednym z najbogatszych źródeł flawonoidów i polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami. Pomagają one neutralizować wolne rodniki w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób serca i niektórych nowotworów. Flawonoidy poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, wspomagają przepływ krwi i mogą przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego. Mogą również wpływać na poziom cholesterolu, zwiększając "dobry" cholesterol HDL i obniżając "zły" cholesterol LDL.

Kakao
Kakao © Adobe Stock

Kakao zawiera teobrominę, łagodny stymulant, podobny do kofeiny, ale o dłuższym i łagodniejszym działaniu, a także tryptofan, który jest prekursorem serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. Dzięki temu może przyczyniać się do poprawy nastroju, redukcji stresu, zwiększenia koncentracji i poprawy funkcji pamięciowych. Jest również bogatym źródłem niezbędnego dla układu nerwowego i mięśni magnezu, żelaza (ważnego dla produkcji czerwonych krwinek), a także potasu, cynku, miedzi i manganu.

Jak przygotować ciemne kakao?

Ciemne kakao może odstraszać goryczą, ale odpowiednio przygotowane będzie prawdziwym rarytasem. Dodaj łyżeczkę do kawy lub zaparz z mlekiem i dosłodź do smaku miodem, syropem klonowym lub cukrem. Jeśli jesteś fanem gęstych napojów, możesz dodać odrobinę skrobi kukurydzianej (pół łyżeczki rozpuszczonej w zimnym mleku) na początku gotowania.

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały