Polacy o nim zapomnieli. Poprawia pamięć i wprawia w dobry nastrój

Dawniej często pojawiało się na stołach, dziś ustępuje miejsca innym napojom, głównie w wersji instant. Warto jednak wrócić do tego smaku i na nowo odkryć płynące z niego dobroczynne właściwości.

Tak wygląda kakaowiecTak wygląda kakaowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kakao to napój, który szczególnie upodobały sobie dzieci. Częściej sięgamy po niego w wersji instant, chcąc cieszyć się słodkim smakiem i szybkim procesem przygotowania. Warto jednak postawić na ciemne kakao, które przed laty obowiązkowo gościło w kuchennych szafkach. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do ciast, ale również pyszny napój, który dodatkowo kompleksowo będzie wspierać organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Jak powstaje kakao?

Kakao powstaje ze sproszkowanych ziaren kakaowca, uprawianego najczęściej w Ameryce Środkowej i Południowej. Wszystko zaczyna się od zbioru dojrzałych owoców, wewnątrz których skrywają się otoczone białym miąższem ziarna. Po wydobyciu ziaren poddaje się je fermentacji. To właśnie ona sprawia, że stają się brązowe i wydobywa cały profil smakowy. Sfermentowane ziarna suszy się, a następnie praży. Później już kruszenie, oczyszczanie, mielenie i tłoczenie w prasie pod wysokim ciśnieniem. Masło kakaowe oddziela się od suche masy. W rezultacie mamy drobny proszek, który później trafia do kartonika i ląduje na półce w sklepie.

Ziarna kakaowca mają wiele cennych właściwości
Ziarna kakaowca mają wiele cennych właściwości © Adobe Stock | ArturSzafranski.pl

Kakao instant to z kolei nie same sproszkowane ziarna kakaowca, a cała mieszanka z mlekiem w proszku, cukrem i zagęstnikami. Ma łagodniejszy, mleczno-czekoladowy smak, ale za to wysoką zawartość cukru. Ma też siłą rzeczy mniej samego kakao, przez co znaleźć w nim można mniej skoncentrowanych składników odżywczych. To smaczny napój, ale mniej zdrowy niż czyste kakao.

Właściwości kakao

Kakao jest jednym z najbogatszych źródeł flawonoidów i polifenoli, które są silnymi przeciwutleniaczami. Pomagają one neutralizować wolne rodniki w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób serca i niektórych nowotworów. Flawonoidy poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, wspomagają przepływ krwi i mogą przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego. Mogą również wpływać na poziom cholesterolu, zwiększając "dobry" cholesterol HDL i obniżając "zły" cholesterol LDL.

Kakao
Kakao © Adobe Stock

Kakao zawiera teobrominę, łagodny stymulant, podobny do kofeiny, ale o dłuższym i łagodniejszym działaniu, a także tryptofan, który jest prekursorem serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. Dzięki temu może przyczyniać się do poprawy nastroju, redukcji stresu, zwiększenia koncentracji i poprawy funkcji pamięciowych. Jest również bogatym źródłem niezbędnego dla układu nerwowego i mięśni magnezu, żelaza (ważnego dla produkcji czerwonych krwinek), a także potasu, cynku, miedzi i manganu.

Jak przygotować ciemne kakao?

Ciemne kakao może odstraszać goryczą, ale odpowiednio przygotowane będzie prawdziwym rarytasem. Dodaj łyżeczkę do kawy lub zaparz z mlekiem i dosłodź do smaku miodem, syropem klonowym lub cukrem. Jeśli jesteś fanem gęstych napojów, możesz dodać odrobinę skrobi kukurydzianej (pół łyżeczki rozpuszczonej w zimnym mleku) na początku gotowania.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać