Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj! Zaskakujące wykorzystanie skorupek jaj
5 nietypowych sposobów na wykorzystanie skorupek
Traktujesz skorupki jajek jako odpad? Lądują w koszu za każdym razem, gdy robisz jajecznicę? Nie zastanawiałeś się ani chwili, czy można je wykorzystać? To błąd! Skorupki jaj to skarbnica zdrowia, urody i nie tylko. Sprawdź, co można z nimi zrobić
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Naturalny suplement
Skorupka jaja to cenne źródło wielu wartościowych substancji, których próżno szukać gdzie indziej. Poza wapniem znajduje się tu kolagen, chondroityna, kwas hialuronowy i glukozamina oraz stront! To one odpowiadają za mocne kości, piękną skórę, włosy, paznokcie oraz prawidłowo funkcjonujące stawy. Wystarczy umyte skorupki zostawić do wyschnięcia, a następnie zmielić je na drobny pył i dodawać po 1 łyżeczce dziennie do posiłków – owsianek, koktajli itd.
Do prania i sprzątania
Skorupki jaj to także świetny detergent i środek czyszczący przypalone powierzchnie. A w dodatku w stu procentach ekologiczny! Zmielone na proszek skorupki dodaj do płynu do mycia naczyń i wykorzystaj przy szorowaniu stalowych i żeliwnych garnków oraz patelni. Będą błyszczeć jak nigdy. Zszarzałe firanki? Tutaj też przydadzą się skorupki – włóż kilka do bawełnianego woreczka i wrzuć do pralki wraz z firanką. Materiał odzyska nieskazitelną biel!
Ekologiczny nawóz do kwiatów
Zmielonymi na proszek skorupkami możesz posypywać ziemię, ale też całe kawałki skorupek warto włożyć w doniczkę podczas przesadzania roślin domowych lub zrobić ze skorupek płynny nawóz – wystarczy zalać je wrzątkiem i odstawić na kilka dni. Taki nawóz odpowiedni będzie dla roślin, które muszą mieć podłoże zasadowe lub preferują dodatek wapnia w glebie.
Ozdobne doniczki dla ziół
Skorupki jaj mogą być także dekoracją wiosennego czy wielkanocnego stołu. W tym celu trzeba rozbić jaja na dwie, równe połówki i każdą napełnić ziemią z nasionami ziół: szczypiorku, rzeżuchy, koperku itd. Następnie można je włożyć w tekturową, pomalowaną na wybrany kolor, wytłaczankę. Gdy roślinki staną się za duże na tę ekologiczną doniczkę, wystarczy lekko zgnieść skorupki i wsadzić z roślinką w ziemię lub do doniczki.
Maseczka czy peeling?
Skorupki jaj świetnie sprawdzą się jako naturalny peeling lub maseczka do twarzy o właściwościach rozjaśniających i wygładzających skórę. Do wykonania maseczki potrzebny jest proszek ze skorupek, który można wymieszać z ulubionymi dodatkami: kremem, glinką czy białkami jaj. Skorupki w formie peelingu będą miały silne działanie złuszczające – proszek ze skorupek jaj wystarczy dodać do oliwy lub żelu pod prysznic i wmasować okrężnymi ruchami w ciało. Idealny do walki ze skórką pomarańczową!