ycipk-422vu1
ycipk-422vu1

Poczuj smak Indii. Curry z bakłażanem i pomidorami

Przepis

Delikatny smak bakłażanów świetnie komponuje się z pomidorami i mlekiem kokosowym. Gdy dodamy do nich orientalne przyprawy i ryż, będą tworzyć niezapomniane aromatyczne połączenie. Lubicie kuchnię indyjską? Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na curry z bakłażanem i pomidorami.

Trwa ładowanie...
ycipk-422vu1
Zdjęcie 123RF
Podziel się
Składniki
  • 2 bakłażany
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kolendry
  • oliwa z oliwek
  • ryż
Przepis

Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. Cebulę smażymy na patelni, aż do momentu, gdy zrobi się miękka, po czym dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, curry, kolendrę i przyprawę garam masala. Do garnka wkładamy upieczone bakłażany i cebulę z czosnkiem. Następnie wlewamy do niego mleko kokosowe i pomidory w puszce. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Sos podajemy z ryżem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-422vu1
ycipk-422vu1