Poczuj smak Indii. Curry z bakłażanem i pomidorami
Delikatny smak bakłażanów świetnie komponuje się z pomidorami i mlekiem kokosowym. Gdy dodamy do nich orientalne przyprawy i ryż, będą tworzyć niezapomniane aromatyczne połączenie. Lubicie kuchnię indyjską? Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na curry z bakłażanem i pomidorami.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia indyjska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 bakłażany
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kolendry
- oliwa z oliwek
- ryż
Przepis
Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. Cebulę smażymy na patelni, aż do momentu, gdy zrobi się miękka, po czym dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, curry, kolendrę i przyprawę garam masala. Do garnka wkładamy upieczone bakłażany i cebulę z czosnkiem. Następnie wlewamy do niego mleko kokosowe i pomidory w puszce. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 30 minut. Sos podajemy z ryżem.