Trwa ładowanie...
d4fzfx6
d4fzfx6

Pleśniak z wiśniami. Smakuje jak u babci

Przepis

Pleśniak to jedno z tradycyjnych polskich ciast. Kruche ciasto, konfitura i bezowa pianka tworzą przepyszną kompozycję "Kulinarna Maniusia" proponuje swój przepis, w którym pierwsze skrzypce grają świeże wiśnie. Aż ślinka cieknie.

d4fzfx6
2.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Pleśniak z wiśniami. Smakuje jak u babci
Kulinarna Maniusia
Pleśniak z wiśniami. Smakuje jak u babci
Składniki
  • 510 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 6 jajek
  • 300 g zimnego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg wiśni (waga przed wypestkowaniem)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru do piany
Przepis

Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i tortową, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i pokrojone, zimne masło. Wszystko razem łączymy ze sobą za pomocą palców lub w mikserze z hakiem. Ma powstać jednolite ciasto, które formujemy w kulki. Ciasto chowamy na dwie godziny do lodówki. W tym czasie z wiśni usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. Blaszkę (38 na 25 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części - 60 proc. i 40 proc. Tę większą część ciasta ścieramy na tarce na dużych oczkach i wykładamy na blaszkę, lekko dociskamy. Do wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, wykładamy je na ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy 1,5 szklanki cukru, chwilkę jeszcze miksujemy. Pianę wykładamy na wiśnie i ścieramy resztę ciasta, rozsypujemy na pianie. Ciasto pieczemy przez 40-45 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy je, aby nieco odpoczęło, wystygło i wówczas możemy kroić.

Zobacz także przepis na bułki do hamburgerów

d4fzfx6
Pleśniak z wiśniami. Smakuje jak u babci
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
Share
d4fzfx6
d4fzfx6

d4fzfx6
d4fzfx6
d4fzfx6