Pleśniak z wiśniami. Smakuje jak u babci
Pleśniak to jedno z tradycyjnych polskich ciast. Kruche ciasto, konfitura i bezowa pianka tworzą przepyszną kompozycję "Kulinarna Maniusia" proponuje swój przepis, w którym pierwsze skrzypce grają świeże wiśnie. Aż ślinka cieknie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 510 g mąki pszennej typ 500
- 250 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 6 jajek
- 300 g zimnego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kg wiśni (waga przed wypestkowaniem)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru do piany
Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i tortową, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i pokrojone, zimne masło. Wszystko razem łączymy ze sobą za pomocą palców lub w mikserze z hakiem. Ma powstać jednolite ciasto, które formujemy w kulki. Ciasto chowamy na dwie godziny do lodówki. W tym czasie z wiśni usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. Blaszkę (38 na 25 cm) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części - 60 proc. i 40 proc. Tę większą część ciasta ścieramy na tarce na dużych oczkach i wykładamy na blaszkę, lekko dociskamy. Do wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, wykładamy je na ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy 1,5 szklanki cukru, chwilkę jeszcze miksujemy. Pianę wykładamy na wiśnie i ścieramy resztę ciasta, rozsypujemy na pianie. Ciasto pieczemy przez 40-45 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy je, aby nieco odpoczęło, wystygło i wówczas możemy kroić.
Zobacz także przepis na bułki do hamburgerów
src="https://d.wpimg.pl/1734072298-146491088/bulka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze