Trwa ładowanie...
df0rco1
23-07-2018 11:48

Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki

Przepis

Najszybszy sposób na jabłkowe racuszki. Bez mąki, drożdży i cukru. - Te placuszki nigdy mi się nie nudzą. To przepis paleo, czyli jaskiniowy: wykorzystuje te same proste składniki, którymi setki tysięcy lat temu żywili się nasi przodkowie. Nie ma prostszego i smaczniejszego śniadania – przygotujesz je w kilka minut - radzi autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".

df0rco1
4.7
(39 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Trzyskładnikowe wypieki
Źródło: Trzyskładnikowe wypieki
Składniki
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 czerwone jabłko
Przepis

W średniej misce ubij jajko, a później dodaj do niego cynamon. Obierz i zetrzyj na drobnej tarce jabłko, dodaj je do miski z jajkiem i dobrze wymieszaj całość. Odstaw masę na przynajmniej pół godziny, żeby zgęstniała (ale przykryj miskę dokładnie folią spożywczą, żeby jabłko nie zbrązowiało). Kiedy będziesz gotowy smażyć placuszki, rozpuść gałkę masła na średniej patelni. Wylej na nią dwa kleksy ciasta – każdy z dwóch dużych łyżek – zostawiając między nimi kilka centymetrów odstępu. Smaż placuszki na średnim ogniu, aż spód się przyrumieni. Nie powinno to zająć więcej niż 2–3 minuty. Odwróć placuszki za pomocą łopatki albo płaskiego noża (albo przerzuć je na drugą stronę prosto z patelni, jeśli masz na tyle odwagi) i smaż jeszcze kilka minut. Przełóż gotowe placki na talerz i podawaj. Najłatwiej smażyć te placuszki po dwa, żeby nie zastanawiać się, jak odmierzyć pół jajka czy startego jabłka. Jeśli chcesz kogoś poczęstować, po prostu zwiększ odpowiednio ilość składników – dla głodomorów usmaż po cztery placki. Podawaj je z jogurtem naturalnym i startym jabłkiem, cukrem pudrem albo posiekanymi orzechami. Jabłko możesz zastąpić małym rozgniecionym bananem, a cynamon – łyżeczką startej gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych albo zaparzonej kawy.

  Trzyskładnikowe wypieki
Źródło: Trzyskładnikowe wypieki
Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

53
70

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj