Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki
Najszybszy sposób na jabłkowe racuszki. Bez mąki, drożdży i cukru. - Te placuszki nigdy mi się nie nudzą. To przepis paleo, czyli jaskiniowy: wykorzystuje te same proste składniki, którymi setki tysięcy lat temu żywili się nasi przodkowie. Nie ma prostszego i smaczniejszego śniadania – przygotujesz je w kilka minut - radzi autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 duże jajko
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 czerwone jabłko
W średniej misce ubij jajko, a później dodaj do niego cynamon. Obierz i zetrzyj na drobnej tarce jabłko, dodaj je do miski z jajkiem i dobrze wymieszaj całość. Odstaw masę na przynajmniej pół godziny, żeby zgęstniała (ale przykryj miskę dokładnie folią spożywczą, żeby jabłko nie zbrązowiało). Kiedy będziesz gotowy smażyć placuszki, rozpuść gałkę masła na średniej patelni. Wylej na nią dwa kleksy ciasta – każdy z dwóch dużych łyżek – zostawiając między nimi kilka centymetrów odstępu. Smaż placuszki na średnim ogniu, aż spód się przyrumieni. Nie powinno to zająć więcej niż 2–3 minuty. Odwróć placuszki za pomocą łopatki albo płaskiego noża (albo przerzuć je na drugą stronę prosto z patelni, jeśli masz na tyle odwagi) i smaż jeszcze kilka minut. Przełóż gotowe placki na talerz i podawaj. Najłatwiej smażyć te placuszki po dwa, żeby nie zastanawiać się, jak odmierzyć pół jajka czy startego jabłka. Jeśli chcesz kogoś poczęstować, po prostu zwiększ odpowiednio ilość składników – dla głodomorów usmaż po cztery placki. Podawaj je z jogurtem naturalnym i startym jabłkiem, cukrem pudrem albo posiekanymi orzechami. Jabłko możesz zastąpić małym rozgniecionym bananem, a cynamon – łyżeczką startej gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych albo zaparzonej kawy.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze