Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki

Najszybszy sposób na jabłkowe racuszki. Bez mąki, drożdży i cukru. - Te placuszki nigdy mi się nie nudzą. To przepis paleo, czyli jaskiniowy: wykorzystuje te same proste składniki, którymi setki tysięcy lat temu żywili się nasi przodkowie. Nie ma prostszego i smaczniejszego śniadania – przygotujesz je w kilka minut - radzi autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".

Placuszki na pobudkę. Pokochasz porankiPlacuszki na pobudkę. Pokochasz poranki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 czerwone jabłko

Przepis

W średniej misce ubij jajko, a później dodaj do niego cynamon. Obierz i zetrzyj na drobnej tarce jabłko, dodaj je do miski z jajkiem i dobrze wymieszaj całość. Odstaw masę na przynajmniej pół godziny, żeby zgęstniała (ale przykryj miskę dokładnie folią spożywczą, żeby jabłko nie zbrązowiało). Kiedy będziesz gotowy smażyć placuszki, rozpuść gałkę masła na średniej patelni. Wylej na nią dwa kleksy ciasta – każdy z dwóch dużych łyżek – zostawiając między nimi kilka centymetrów odstępu. Smaż placuszki na średnim ogniu, aż spód się przyrumieni. Nie powinno to zająć więcej niż 2–3 minuty. Odwróć placuszki za pomocą łopatki albo płaskiego noża (albo przerzuć je na drugą stronę prosto z patelni, jeśli masz na tyle odwagi) i smaż jeszcze kilka minut. Przełóż gotowe placki na talerz i podawaj. Najłatwiej smażyć te placuszki po dwa, żeby nie zastanawiać się, jak odmierzyć pół jajka czy startego jabłka. Jeśli chcesz kogoś poczęstować, po prostu zwiększ odpowiednio ilość składników – dla głodomorów usmaż po cztery placki. Podawaj je z jogurtem naturalnym i startym jabłkiem, cukrem pudrem albo posiekanymi orzechami. Jabłko możesz zastąpić małym rozgniecionym bananem, a cynamon – łyżeczką startej gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych albo zaparzonej kawy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja