Placki ziemniaczane z zielskiem. Prosty przepis na letnią kolację
Placki ziemniaczane należą do dań, które znają i lubią niemal wszyscy. Podstawową recepturę warto wzbogacić o sezonowe dodatki. W książce "Pyszne chwasty. 142 przepisy na dania z chwastów" znajdziecie przepis na placki ziemniaczane z młodymi listkami pokrzywy lub podagrycznika.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- kilka garści młodych liści pokrzywy lub podagrycznika
- 1½ kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi
- 1 duża cebula
- ½ szklanki zmiksowanych płatków owsianych
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przepis
- Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Liście umyć, sparzyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Wymieszać ze startymi ziemniakami, cebulą i płatkami owsianymi. Doprawić solą i pieprzem.
- Placki nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiano.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl