Placki ziemniaczane z zielskiem. Prosty przepis na letnią kolację
Placki ziemniaczane należą do dań, które znają i lubią niemal wszyscy. Podstawową recepturę warto wzbogacić o sezonowe dodatki. W książce "Pyszne chwasty. 142 przepisy na dania z chwastów" znajdziecie przepis na placki ziemniaczane z młodymi listkami pokrzywy lub podagrycznika.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- kilka garści młodych liści pokrzywy lub podagrycznika
- 1½ kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi
- 1 duża cebula
- ½ szklanki zmiksowanych płatków owsianych
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Liście umyć, sparzyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Wymieszać ze startymi ziemniakami, cebulą i płatkami owsianymi. Doprawić solą i pieprzem.
- Placki nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiano.
Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty. 142 przepisy na dania z chwastów"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze