Placki ziemniaczane z pikantnym gulaszem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Składniki:
- Placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- Sól, pieprz do smaku
- Olej
- Sos Madziarów (np. Folwark)
- Gulasz
- 1 kg mięsa wołowego
- 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- 3 listki laurowe
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- Sól, pieprz cayenne, pieprz czarny, słodka i ostra papryka
Wykonanie:Placki:1. Ziemniaki i cebulę obrać i zmiksować na jednolitą masę. Odsączyć z wody (odstawiając na sitku na pół godziny). Z powstałej wody wydzielić powstały osad i dodać do masy doprawiając ją jednocześnie solą i pieprzem do smaku.2. Dobrze rozgrzać olej na patelni. Łyżkami nakładać placki. Smażyć aż się zarumienią z każdej strony.Gulasz:3. Wołowinę, pieczarki i cebulę pokroić. Rozgrzać kilka łyżek oleju. Mięso krótko podsmażyć na dużym ogniu, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody (mięso powinno być przykryte) dodać listki laurowe, ziele angielskie, dusić na wolnym ogniu 30-40 min.4. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki i cebulę. Dołożyć do mięsa.5. Całość dusić ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Dodać przyprawy.6. Na sam koniec gulasz zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody.Podawać z sosem Madziarów (np. Folwark)
Przepis dodał użytkownik Kobi
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze