Trwa ładowanie...
d1oplli
05-08-2020 08:31

Placki ziemniaczane ''po chińsku''

Przepis

Ile osób, tyle sposobów na placki ziemniaczane. Możemy je przygotować na tysiąc sposobów i za każdym razem będą tak samo pyszne. Tym razem proponujemy placki ziemniaczane "po chińsku" z dodatkiem aromatycznych przypraw i wędliną.

d1oplli
3.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 20 dag szynki, baleronu lub chudego boczku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki lub chilli
  • olej sojowy do smażenia
Przepis
  • Obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce na wiórki.
  • Wędlinę posiekać drobno i dodać do ziemniaków.
  • Dodać także jaja, sos sojowy, make, paprykę, imbir i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Łyżką wykładać ciasto na rozgrzany na patelni tłuszcz, formować spodem łyżki okrągłe, nieduże placki i smażyć na zloty kolor.
  • Podawać jako samodzielne danie lub do mies w sosie!

Przepis dodał użytkownik elciap20

Placki ziemniaczane ''po chińsku''
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1oplli
d1oplli
d1oplli
d1oplli
Więcej tematów
d1oplli