Placki ziemniaczane ''po chińsku''
Ile osób, tyle sposobów na placki ziemniaczane. Możemy je przygotować na tysiąc sposobów i za każdym razem będą tak samo pyszne. Tym razem proponujemy placki ziemniaczane "po chińsku" z dodatkiem aromatycznych przypraw i wędliną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
- 1 kg ziemniaków
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- 20 dag szynki, baleronu lub chudego boczku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki lub chilli
- olej sojowy do smażenia
- Obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce na wiórki.
- Wędlinę posiekać drobno i dodać do ziemniaków.
- Dodać także jaja, sos sojowy, make, paprykę, imbir i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Łyżką wykładać ciasto na rozgrzany na patelni tłuszcz, formować spodem łyżki okrągłe, nieduże placki i smażyć na zloty kolor.
- Podawać jako samodzielne danie lub do mies w sosie!
Przepis dodał użytkownik elciap20
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze