Placek z marynowanym rabarbarem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- Ciasto:
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- Sól
- 250 g maki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Kruszonka:
- 100 g masła
- 100g mąki
- 100g mielonych migdałów
- 20 g cukru
- Rabarbar:
- 1 kg rabarbaru
- 2 laski wanilii lub cukier waniliowy z prawdziwa wanilią
- 50 g cukru
- 3 łyżka octu balsamicznego
1. Rabarbar czyścimy i kroimy na małe kawałki.
2. Doprawiamy cukrem z prawdziwa wanilią i octem balsamicznym.
3. Rabarbar najlepiej odstawić na całą noc.
4. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i wyklejamy spód tortownicy.
5. Na cieście rozkładamy rabarbar.
6. Robimy kruszonkę i posypujemy rabarbar.
7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 60 minut w temperaturze 170 stopni C.
Przepis poleca "Księgowa w kuchni"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze