Pizza jak narkotyk. Już wiadomo, dlaczego na jednym kawałku nie poprzestaniesz!

Tłuszcz, węglowodany proste, idealne połączenie smaku słodkiego, słonego, kwaśnego i umami. Chrupka skórka, miękki środek – pizza uzależnia jak narkotyk i dowiodła tego nauka. Jak to możliwe?

Pizza z ciągnącym się seremPizza działa jak narkotyk, naukowcy tego dowiedli
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pizza to jedno z najbardziej uzależniających dań na świecie – bije na głowę nawet czekoladę! Tak wynika z badań naukowców z Uniwersytetu z Michigan, którzy stworzyli listę potraw, które uzależniają niczym narkotyk. Podczas gdy czekolada zajmuje drugie miejsce, a chipsy trzecie, pizza jest na samym szczycie podium. Jak to możliwe?

Pizza i jej wpływ na mózg

Choć może wydawać się to dziwne, to pizza, a raczej poszczególne elementy budujące ten kultowy placek oddziałują bezpośrednio na mózg. Węglowodany proste, tłuszcz, kazeina zawarta w żółtym serze, sól, glutaminian sodu oraz balans słodko-kwaśnych pomidorów są dla mózgu stymulujące.

Międzynarodowy Dzień Pizzy. To danie podbiło cały świat

W procesie trawienia pszenicy i białka mleka powstają dwa wyjątkowe związki należące do opioidów, podobnie jak morfina: gliadomorfiny i kazomorfiny. Działają rozluźniająco, przeciwbólowo i stymulują mózg do produkcji hormonu szczęścia – dopaminy. One sprawiają, że w rzeczywistości mózg dosłownie eksploduje z rozkoszy.

Dodatkowym bodźcem jest oddziaływanie pizzy na zmysł wzroku. Badacze donoszą, że niezwykła paleta barw, a zwłaszcza kombinacja czerwonego sosu na obrzeżach placka i jasnego środka, złożonego z sera, przyprawiają o mocniejsze bicie serca.

A dlaczego tak trudno oprzeć się pokusie i poprzestać na jednym kawałku? To glutaminian sodu stymuluje ośrodek nagrody mózgu i wysyła sygnał o konieczności zjedzenia kolejnego smakowitego trójkącika!

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru