Pizza jak narkotyk. Już wiadomo, dlaczego na jednym kawałku nie poprzestaniesz!

Tłuszcz, węglowodany proste, idealne połączenie smaku słodkiego, słonego, kwaśnego i umami. Chrupka skórka, miękki środek – pizza uzależnia jak narkotyk i dowiodła tego nauka. Jak to możliwe?

Pizza z ciągnącym się seremPizza działa jak narkotyk, naukowcy tego dowiedli
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Pizza to jedno z najbardziej uzależniających dań na świecie – bije na głowę nawet czekoladę! Tak wynika z badań naukowców z Uniwersytetu z Michigan, którzy stworzyli listę potraw, które uzależniają niczym narkotyk. Podczas gdy czekolada zajmuje drugie miejsce, a chipsy trzecie, pizza jest na samym szczycie podium. Jak to możliwe?

Pizza i jej wpływ na mózg

Choć może wydawać się to dziwne, to pizza, a raczej poszczególne elementy budujące ten kultowy placek oddziałują bezpośrednio na mózg. Węglowodany proste, tłuszcz, kazeina zawarta w żółtym serze, sól, glutaminian sodu oraz balans słodko-kwaśnych pomidorów są dla mózgu stymulujące.

Międzynarodowy Dzień Pizzy. To danie podbiło cały świat

W procesie trawienia pszenicy i białka mleka powstają dwa wyjątkowe związki należące do opioidów, podobnie jak morfina: gliadomorfiny i kazomorfiny. Działają rozluźniająco, przeciwbólowo i stymulują mózg do produkcji hormonu szczęścia – dopaminy. One sprawiają, że w rzeczywistości mózg dosłownie eksploduje z rozkoszy.

Dodatkowym bodźcem jest oddziaływanie pizzy na zmysł wzroku. Badacze donoszą, że niezwykła paleta barw, a zwłaszcza kombinacja czerwonego sosu na obrzeżach placka i jasnego środka, złożonego z sera, przyprawiają o mocniejsze bicie serca.

A dlaczego tak trudno oprzeć się pokusie i poprzestać na jednym kawałku? To glutaminian sodu stymuluje ośrodek nagrody mózgu i wysyła sygnał o konieczności zjedzenia kolejnego smakowitego trójkącika!

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce