Używasz do przygotowania posiłków? Pożegnaj się z nią na zawsze!

Wśród kuchennych akcesoriów uznawanych za niezbędne podczas gotowania – niezależnie od tego, czy jesteśmy profesjonalistami, czy amatorami sztuki kulinarnej – znajduje się łyżka. To popularne narzędzie do mieszania potraw ostatnimi czasy nieźle w internecie zamieszało!

Kuchenne akcesoria Potrawy warto mieszać łyżkami wykonanymi z tworzyw sztucznych
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Drewniane akcesoria kuchenne – dlaczego ich używamy?

Drewno kojarzy się z jakością, solidnością wykonania, a także profesjonalizmem. W przeciwieństwie do metalowych łyżek i widelców drewniane przybory kuchenne są bezpieczne dla naszych rondli i patelni pokrytych nieprzywierającymi powłokami. Dlatego tak chętnie po nie sięgamy.

Wrzucony do sieci film autorstwa Bonnie McNamary, który zyskawszy miano eksperymentu, powielany jest przez setki tysięcy osób na całym świecie, pokazuje, dlaczego to błąd. Wystarczy obejrzeć kilkunastosekundowe wideo, by na zawsze pożegnać się z drewnianą łyżką do mieszania potraw.

Siedlisko bakterii w twojej kuchni

Drewniane akcesoria kuchenne – dlaczego nie należy ich używać?

Na czym polega eksperyment z drewnianą łyżką? To nic trudnego. Wystarczy włożyć ją do wysokiej szklanki, zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu woda w szklance staje się mętna, tłustawa i przywodzi na myśl nadpsute resztki jedzenia. To skojarzenie przywołuje także zapach parującej cieczy, w której zanurzona jest łyżka.

Mimo iż myjemy ją regularnie z użyciem detergentów, porowata struktura sprawia, że składniki potraw i towarzyszące im aromaty z łatwością wnikają w głąb drewna. Z biegiem czasu w łyżce resztki produktów spożywczych oraz wilgoć prowadzą do namnażania się bakterii, co nie tylko może budzić niesmak, ale przede wszystkim jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

Przeprowadź eksperyment i na zawsze pożegnaj się z drewnianymi utensyliami kuchennymi!

Stare, drewniane łyżki do mieszania
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru