Używasz do przygotowania posiłków? Pożegnaj się z nią na zawsze!

Wśród kuchennych akcesoriów uznawanych za niezbędne podczas gotowania – niezależnie od tego, czy jesteśmy profesjonalistami, czy amatorami sztuki kulinarnej – znajduje się łyżka. To popularne narzędzie do mieszania potraw ostatnimi czasy nieźle w internecie zamieszało!

Kuchenne akcesoria Potrawy warto mieszać łyżkami wykonanymi z tworzyw sztucznych
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Drewniane akcesoria kuchenne – dlaczego ich używamy?

Drewno kojarzy się z jakością, solidnością wykonania, a także profesjonalizmem. W przeciwieństwie do metalowych łyżek i widelców drewniane przybory kuchenne są bezpieczne dla naszych rondli i patelni pokrytych nieprzywierającymi powłokami. Dlatego tak chętnie po nie sięgamy.

Wrzucony do sieci film autorstwa Bonnie McNamary, który zyskawszy miano eksperymentu, powielany jest przez setki tysięcy osób na całym świecie, pokazuje, dlaczego to błąd. Wystarczy obejrzeć kilkunastosekundowe wideo, by na zawsze pożegnać się z drewnianą łyżką do mieszania potraw.

Siedlisko bakterii w twojej kuchni

Drewniane akcesoria kuchenne – dlaczego nie należy ich używać?

Na czym polega eksperyment z drewnianą łyżką? To nic trudnego. Wystarczy włożyć ją do wysokiej szklanki, zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu woda w szklance staje się mętna, tłustawa i przywodzi na myśl nadpsute resztki jedzenia. To skojarzenie przywołuje także zapach parującej cieczy, w której zanurzona jest łyżka.

Mimo iż myjemy ją regularnie z użyciem detergentów, porowata struktura sprawia, że składniki potraw i towarzyszące im aromaty z łatwością wnikają w głąb drewna. Z biegiem czasu w łyżce resztki produktów spożywczych oraz wilgoć prowadzą do namnażania się bakterii, co nie tylko może budzić niesmak, ale przede wszystkim jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

Przeprowadź eksperyment i na zawsze pożegnaj się z drewnianymi utensyliami kuchennymi!

Stare, drewniane łyżki do mieszania
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja