Używasz do przygotowania posiłków? Pożegnaj się z nią na zawsze!

Wśród kuchennych akcesoriów uznawanych za niezbędne podczas gotowania – niezależnie od tego, czy jesteśmy profesjonalistami, czy amatorami sztuki kulinarnej – znajduje się łyżka. To popularne narzędzie do mieszania potraw ostatnimi czasy nieźle w internecie zamieszało!

Kuchenne akcesoria Potrawy warto mieszać łyżkami wykonanymi z tworzyw sztucznych
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Drewniane akcesoria kuchenne – dlaczego ich używamy?

Drewno kojarzy się z jakością, solidnością wykonania, a także profesjonalizmem. W przeciwieństwie do metalowych łyżek i widelców drewniane przybory kuchenne są bezpieczne dla naszych rondli i patelni pokrytych nieprzywierającymi powłokami. Dlatego tak chętnie po nie sięgamy.

Wrzucony do sieci film autorstwa Bonnie McNamary, który zyskawszy miano eksperymentu, powielany jest przez setki tysięcy osób na całym świecie, pokazuje, dlaczego to błąd. Wystarczy obejrzeć kilkunastosekundowe wideo, by na zawsze pożegnać się z drewnianą łyżką do mieszania potraw.

Siedlisko bakterii w twojej kuchni

Drewniane akcesoria kuchenne – dlaczego nie należy ich używać?

Na czym polega eksperyment z drewnianą łyżką? To nic trudnego. Wystarczy włożyć ją do wysokiej szklanki, zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu woda w szklance staje się mętna, tłustawa i przywodzi na myśl nadpsute resztki jedzenia. To skojarzenie przywołuje także zapach parującej cieczy, w której zanurzona jest łyżka.

Mimo iż myjemy ją regularnie z użyciem detergentów, porowata struktura sprawia, że składniki potraw i towarzyszące im aromaty z łatwością wnikają w głąb drewna. Z biegiem czasu w łyżce resztki produktów spożywczych oraz wilgoć prowadzą do namnażania się bakterii, co nie tylko może budzić niesmak, ale przede wszystkim jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

Przeprowadź eksperyment i na zawsze pożegnaj się z drewnianymi utensyliami kuchennymi!

Stare, drewniane łyżki do mieszania
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀