Używasz do przygotowania posiłków? Pożegnaj się z nią na zawsze!

Wśród kuchennych akcesoriów uznawanych za niezbędne podczas gotowania – niezależnie od tego, czy jesteśmy profesjonalistami, czy amatorami sztuki kulinarnej – znajduje się łyżka. To popularne narzędzie do mieszania potraw ostatnimi czasy nieźle w internecie zamieszało!

Kuchenne akcesoria Potrawy warto mieszać łyżkami wykonanymi z tworzyw sztucznych
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Drewniane akcesoria kuchenne – dlaczego ich używamy?

Drewno kojarzy się z jakością, solidnością wykonania, a także profesjonalizmem. W przeciwieństwie do metalowych łyżek i widelców drewniane przybory kuchenne są bezpieczne dla naszych rondli i patelni pokrytych nieprzywierającymi powłokami. Dlatego tak chętnie po nie sięgamy.

Wrzucony do sieci film autorstwa Bonnie McNamary, który zyskawszy miano eksperymentu, powielany jest przez setki tysięcy osób na całym świecie, pokazuje, dlaczego to błąd. Wystarczy obejrzeć kilkunastosekundowe wideo, by na zawsze pożegnać się z drewnianą łyżką do mieszania potraw.

Siedlisko bakterii w twojej kuchni

Drewniane akcesoria kuchenne – dlaczego nie należy ich używać?

Na czym polega eksperyment z drewnianą łyżką? To nic trudnego. Wystarczy włożyć ją do wysokiej szklanki, zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu woda w szklance staje się mętna, tłustawa i przywodzi na myśl nadpsute resztki jedzenia. To skojarzenie przywołuje także zapach parującej cieczy, w której zanurzona jest łyżka.

Mimo iż myjemy ją regularnie z użyciem detergentów, porowata struktura sprawia, że składniki potraw i towarzyszące im aromaty z łatwością wnikają w głąb drewna. Z biegiem czasu w łyżce resztki produktów spożywczych oraz wilgoć prowadzą do namnażania się bakterii, co nie tylko może budzić niesmak, ale przede wszystkim jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

Przeprowadź eksperyment i na zawsze pożegnaj się z drewnianymi utensyliami kuchennymi!

Stare, drewniane łyżki do mieszania
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇