Używasz do przygotowania posiłków? Pożegnaj się z nią na zawsze!

Wśród kuchennych akcesoriów uznawanych za niezbędne podczas gotowania – niezależnie od tego, czy jesteśmy profesjonalistami, czy amatorami sztuki kulinarnej – znajduje się łyżka. To popularne narzędzie do mieszania potraw ostatnimi czasy nieźle w internecie zamieszało!

Kuchenne akcesoria Potrawy warto mieszać łyżkami wykonanymi z tworzyw sztucznych
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Drewniane akcesoria kuchenne – dlaczego ich używamy?

Drewno kojarzy się z jakością, solidnością wykonania, a także profesjonalizmem. W przeciwieństwie do metalowych łyżek i widelców drewniane przybory kuchenne są bezpieczne dla naszych rondli i patelni pokrytych nieprzywierającymi powłokami. Dlatego tak chętnie po nie sięgamy.

Wrzucony do sieci film autorstwa Bonnie McNamary, który zyskawszy miano eksperymentu, powielany jest przez setki tysięcy osób na całym świecie, pokazuje, dlaczego to błąd. Wystarczy obejrzeć kilkunastosekundowe wideo, by na zawsze pożegnać się z drewnianą łyżką do mieszania potraw.

Siedlisko bakterii w twojej kuchni

Drewniane akcesoria kuchenne – dlaczego nie należy ich używać?

Na czym polega eksperyment z drewnianą łyżką? To nic trudnego. Wystarczy włożyć ją do wysokiej szklanki, zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie tego czasu woda w szklance staje się mętna, tłustawa i przywodzi na myśl nadpsute resztki jedzenia. To skojarzenie przywołuje także zapach parującej cieczy, w której zanurzona jest łyżka.

Mimo iż myjemy ją regularnie z użyciem detergentów, porowata struktura sprawia, że składniki potraw i towarzyszące im aromaty z łatwością wnikają w głąb drewna. Z biegiem czasu w łyżce resztki produktów spożywczych oraz wilgoć prowadzą do namnażania się bakterii, co nie tylko może budzić niesmak, ale przede wszystkim jest szkodliwe dla naszego zdrowia.

Przeprowadź eksperyment i na zawsze pożegnaj się z drewnianymi utensyliami kuchennymi!

Stare, drewniane łyżki do mieszania
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny