Rarytas, który warto docenić. Jak usmażyć wątróbkę, by była miękka i delikatna?

Wątróbka należy do tzw. piątej ćwiartki, określającej podroby. Niegdyś bardzo cenione, głównie ze względu na dostępność i cenę. Dziś nieco zapomniane, choć poczciwa wątróbka nadal gości na naszych stołach. Niestety często nie jest smaczna. Dlaczego? Jak należy smażyć wątróbkę, by była smaczna?

Wątróbka z cebulą na patelniWątróbka może być delikatna i pyszne, jest też bardzo zdrowa
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jaką wątróbkę można kupić w sklepie?

Zanim przystąpimy do smażenia wątróbki, warto sprawdzić, co kryje się za sklepowymi ladami. Przygotowanie, obróbka i podanie wątróbki zależne jest od tego, na jaki rodzaj mięsa się zdecydujemy.

Wątróbka kacza czy gęsia uznawana jest za największy rarytas. Droga, stosunkowo rzadko wykorzystywana w polskiej kuchni. Zazwyczaj wątróbki kacze podaje się smażone lub duszone w winie, a z gęsich przygotowuje francuski specjał foie gras.

Wątróbka indycza czy kurza – to najdelikatniejsze z ogólnodostępnych podrobów. Niepodważalnym atutem wątróbki drobiowej jest stosunkowa łatwość przygotowania.

Wątróbka wieprzowa, wołowa lub cielęca – ten rodzaj mięsa wymaga odpowiedniego podejścia, ponieważ ma najbardziej intensywny smak, a także jest stosunkowo twardy.

Dlaczego warto jeść wątróbkę

Jak przygotować wątrobę do dalszej obróbki?

Wątrobę wieprzową czy wołową trzeba przed obróbką obrać z cienkiej błonki, a następnie wymoczyć w wodzie przez 10 minut. Następnie powinna zostać pokrojona w stosunkowo cienkie plastry i wymoczona w mleku lub maślance – to sprawi, że wątroba będzie miękka i delikatna, a jej smak mniej intensywny.

Wątróbkę drobiową należy opłukać i uważnie obejrzeć – jeżeli na jej powierzchni znajdziemy mały, ciemny pęcherzyk, trzeba go delikatnie usunąć tak, by nie pękł. W przeciwnym wypadku wątróbka będzie wyjątkowo gorzka i po prostu niejadalna.

Wątróbki drobiowe należy podzielić na mniejsze kawałki, usuwając żyłki i kawałeczki tłuszczu. Bardzo ważne, by wątróbka – niezależnie od rodzaju – została pokrojona na kawałki podobnej wielkości, co zagwarantuje równomierne usmażenie się wszystkich kawałków mięsa.

Zarówno drobiową, jak i wymoczone wątroby wieprzowe, wołowe, jagnięce czy cielęce należy bardzo dokładnie osuszyć przed dalszą obróbką za pomocą ręczników kuchennych.

Jak smażyć wątróbkę?

Wątróbka pryska, obryzgując całą kuchnię tłuszczem lub dusi się w smętnym sosie z krwi i tłuszczu? To zazwyczaj jest najbardziej odstręczające w przygotowaniu dań z wątróbką w roli głównej.

Można tego uniknąć. Po dokładnym osuszeniu mięsa warto je delikatnie obtoczyć w mące, a następnie układać partiami na mocno rozgrzanym oleju tak, by zanadto nie obniżać jego temperatury. To wystarczy, by momentalnie mięso się zamknęło, tworząc pyszną, chrupiącą skórkę.

Wątróbkę drobiową smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, dzięki czemu pozostanie wilgotna i delikatna, a wątróbkę wieprzową niewiele dłużej, chyba że plastry są wyjątkowo grube, wtedy należy kontrolować stopień wysmażenia co 1 minutę.

Co jeszcze jest istotne? Mięso solimy dopiero po usmażeniu, dzięki czemu wątróbka na patelni nie stwardnieje. Po usmażeniu wykładamy ją na ręcznik papierowy, by osączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie obficie oprószamy pieprzem i solą.

Wątróbka na tysiąc sposobów

Jest wiele sposobów na wątróbkę – w kuchni polskiej przyjęło się podawanie wątróbki z duszoną cebulą, niekiedy także z jabłkami lub sosem malinowym.

Oczywiście wątróbka jest nieodzownym elementem polskich pasztetów i past kanapkowych, również na świecie podaje się ją w formie smarowideł do chleba.

Wątróbkę w takich postaciach jada się w całej Europie, choć w różnych krajach potrawy z jej wykorzystaniem mają lokalny koloryt – np. w Hiszpanii dodaje się do niej duszoną paprykę. Jadana jest także w Azji – Chińczycy podają wątróbkę w daniach typu stir-fry, a w Indonezji jest składnikiem curry.

Choć hołdujemy tradycji i zawsze najchętniej jadamy wątróbkę z duszoną cebulą, to warto czasem użyć wyobraźni i do wątróbki dodać pieczarki, sezonowe warzywa lub zalać ją bulionem ze śmietanką i podać z makaronem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wątróbkę dodać również do sałatki z grillowanych warzyw czy usmażyć ją na ostro, z papryczkami chili i sosem tabasco.

Gulasz z wątróbką
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce