Trwa ładowanie...
26 lipca 2013, 12:39

Pita, czyli placek z kieszonką

Tak prawdopodobnie wyglądał pierwszy chleb upieczony przez naszych przodków. Skład pity jest bowiem banalnie prosty - do jej przyrządzenia wystarczy mąka, drożdże i woda. Jednak prawdzie pole do popisu to farsz, którym wypełnimy smakowite kieszonki.

Pita, czyli placek z kieszonkąŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d18o87k
d18o87k

Szacuje się, że płaski chleb, przypominający pitę pieczono już 12 tysięcy lat temu. Prawdopodobnie recepturę odkryli przodkowie mieszkańców dzisiejszego Bliskiego Wschodu, skąd szybko rozprzestrzeniła się na południową Europę i północną Afrykę, gdzie do dzisiaj ten smakołyk stanowi bardzo ważny składnik jadłospisu.

Nazwa pita pochodzi z języka greckiego i oznacza po prostu „płaski”. W krajach śródziemnomorskich placek służył początkowo jako spód do różnych mięs i dodatków, stając się pierwowzorem pizzy. Na Bliskim Wschodzie zajadano się natomiast pitą nafaszerowaną warzywami oraz pieczoną jagnięciną. Obecnie właśnie ten sposób konsumowania placka jest najpowszechniejszy, do czego przyczyniła się ogromna popularność budek i restauracji serwujących kebaby czy gyrosy, którymi zajadają się mieszkańcy różnych zakątków świata.

Zdrowy chlebek

Pita jest bez wątpienia bardzo zdrowym produktem spożywczym. Jej główny składnik – mąka pszenna dostarcza organizmowi wapnia, który odpowiada za zdrowe kości i zęby. Uczestniczy także w przekazywaniu impulsów nerwowych oraz wspomaga krzepnięcie krwi.

Do przygotowania pity używa się również drożdży. To skarbnica witamin z grupy B – 100 g drożdżowego zaczynu dostarczy nam większej ilości tych substancji niż wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu. Nie brakuje w nim także innych ważnych dla naszego zdrowia mikroelementów: potasu (wpływa na bilans płynów ustrojowych), fosforu (aktywnie uczestniczy w wielu procesach życiowych), cynku (podnosi sprawność organizmu) i żelaza (bierze udział w produkcji hemoglobiny, wspomaga wątrobę i odporność).

d18o87k

Chlebek pitta nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych i ma niewiele tłuszczu, dlatego jest zdrowy i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne pieczywo.

Mięso to podstawa

Czym najlepiej wypełnić pitę? Miłośnicy kuchni greckiej czy tureckiej nie mają wątpliwości: obowiązkowym składnikiem farszu powinno być odpowiednio przyprawione mięso usmażone na ruszcie, czyli popularny kebab (Grecy woleliby nazwę gyros).

Możemy przyrządzić je także w domu. Solidny kawałek karkówki lub łopatki marynujemy w zalewie przygotowanej z oliwy, musztardy, soli, pieprzu, czosnku, oregano, papryki, gałki muszkatołowej, posiekanych listków świeżej mięty i szczypty suszonej natki. Do marynaty warto dodać także łyżeczkę gotowej przyprawy do gyrosa lub kebaba. Mięso zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Po wyjęciu kroimy w drobne paski i smażymy na patelni.

W picie świetnie będzie smakowała również zamarynowana w przyprawach pierś z kurczaka. Miłośnicy polskich smaków mogą nafaszerować chlebek podsmażonym boczkiem, pokrojonym wcześniej w drobną kostkę.

d18o87k

Tzatziki i hummus

Jak przystało na śródziemnomorski przysmak, w picie nie może zabraknąć także warzyw i serów. Chlebek bardzo lubi towarzystwo fety i koziego sera. Warto podawać go z sałatą, pomidorami, papryką czy czerwoną cebulą.

Bardzo ważnym dodatkiem do pity są sosy. Najczęściej jest to dip zwany tzatziki, którego przyrządzenie nie należy do trudnych zadań. Jego bazę stanowi jogurt (najlepiej typu greckiego, który ma bardziej kremową konsystencję od naszych tradycyjnych produktów mlecznych). Do niego dodajemy startego i odsączonego ogórka, 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku, odrobinę soku z cytryny oraz kilka kropli oliwy z oliwek bądź octu winnego. Całość mieszamy, a później doprawiamy solą i pieprzem.

Z chlebkiem pita świetnie smakuje również hummus – pasta, której składnikami są: ugotowana i utarta ciecierzyca, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa, sok z cytryny oraz przyprawy, m.in. kmin rzymski.

d18o87k

Przysmak z ciasta filo

Co ciekawe, pod nazwą pita kryje się jeszcze jeden grecki smakołyk – aromatyczne placki przyrządzone z cienkiego ciasta filo (powstaje z mąki, wody, szczypty soli i oliwy), wypełnione warzywami lub serem. Pomiędzy kilka warstw upieczonych płatów filo wkłada się nadzienie, przyprawia ziołami i zapieka. Pojedyncze płaty można nadziewać jak pierożki lub paszteciki – ciasto kroi się wówczas na kwadraty, pośrodku układa nadzienie, a boki skleja. Przed włożeniem do piekarnika filo należy polać stopionym masłem lub oliwą, dzięki czemu przysmak będzie bardziej chrupiący. Pierożki lub paszteciki trzeba nakłuć i skropić wodą, aby powstała w czasie pieczenia para miała ujście. W przeciwnym razie tak zwane pites popękają.

Prawdziwym rarytasem są tiropita – placki nadziewane serem feta lub spanakopita – ze szpinakiem. Tego typu potrawy są także smaczne z ziemniakami, kabaczkiem, jajkiem czy owocami morza. Można je pałaszować zarówno na ciepło, jak i na zimno.

d18o87k

Przepis na chlebek pita

250 g mąki pszennej (typ 500)
18 g świeżych drożdży
120 ml wody
2 łyżki oleju
łyżeczka soli

Rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie. Następnie dodajemy resztę składników i ugniatamy na gładkie ciasto i odkładamy je na około godzinę do wyrośnięcia.
„Odstane” ciasto układamy na stolnicy, ponownie ugniatamy i zostawiamy na około 10 minut. Po upływie tego czasu masę dzielimy na sześć części. Każdą z nich rozwałkowujemy na bardzo równie i gładkie placki. Dajemy im „odpocząć” przez 15-20 minut.
Pity ułożone na blasze (powinna być nieco rozgrzana) wkładamy do piekarnika, który osiągnął temperaturę ok. 240-250 stopni. Pieczemy chlebki 3-8 minut, w zależności od naszych preferencji co do przyrumienienia skórki. Po wyjęciu nacinamy pitę, tworząc kieszonkę, do której możemy włożyć pyszne składniki.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

d18o87k
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18o87k
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (880 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.