Pilny komunikat dla klientów. Ze sklepów znanej sieci wycofano mąkę
Sieć sklepów spożywczych Aldi opublikowała komunikat dla klientów, w którym alarmuje o wycofaniu ze sprzedaży partii mąki pszennej typu 650. Sprawa jest poważna, ponieważ chodzi o zakażenie bakteriami Escherichia coli, które mogą powodować uciążliwe dolegliwości ze strony układu pokarmowego i moczowego. Mąkę oddasz do sklepu na prostych zasadach.
Jeśli posiadasz w domu kilogramową mąkę pszenną typu 650 "Dobre plony", sprawdź jej termin przydatności do spożycia i numer seryjny. Bakteriami coli zakażona jest partia o numerze: 28005155. Opakowania oznaczone są minimalną datą trwałości: 29.09.2025 lub 30.09.2025. Nie otwieraj takiej mąki, tylko od razu zanieś ją do sklepu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa
Na jakich zasadach możesz zwrócić mąkę?
Sklep przyjmuje zakażoną mąkę do 3 marca 2025 roku włącznie. Nie musisz przejmować się brakiem paragonu – nie jest on wymagany do zwrócenia tego produktu. Za zakupioną mąkę otrzymasz zwrot pieniędzy.
Czy inne produkty tej marki są bezpieczne?
Producentem mąki, w której wykryto bakterie Escherichia coli, jest firma Goodmills Polska Sp. z o.o., która jest producentem także mąki Basia. Jednak tylko w tej określonej partii mąki pszennej wykryto groźną bakterię. Pracownicy sklepu Aldi wycofali już wszystkie niebezpieczne artykuły z półek i nie są one obecnie dostępne w sprzedaży. Jednocześnie firma informuje, że inne produkty Goodmills Polska są bezpieczne do spożycia.
Jakie osoby są najbardziej narażone?
Na powikłania wynikające z zakażenia bakteriami Escherichia coli najbardziej narażone są:
- dzieci poniżej 5 roku życia,
- osoby starsze powyżej 65 roku życia,
- osoby z osłabionym układem odpornościowym, na przykład leczące się na choroby przewlekłe,
- kobiety w ciąży.
Objawami zatrucia bakteriami E. coli mogą być: silny ból brzucha, krwawa biegunka lub gorączka. Jeśli zauważyłeś wyżej wymienione objawy, pilnie skontaktuj się z lekarzem. Aby uzyskać dodatkowe informacje na temat wycofanej mąki, możesz napisać na adres: obsluga.klienta@aldi.pl (Działu Obsługi Klienta sklepów Aldi).