Trwa ładowanie...
wycofane produkty
Anna Galuhn
Wczoraj, 14 lutego 2025, 09:39

Pilny komunikat dla klientów. Ze sklepów znanej sieci wycofano mąkę

Sieć sklepów spożywczych Aldi opublikowała komunikat dla klientów, w którym alarmuje o wycofaniu ze sprzedaży partii mąki pszennej typu 650. Sprawa jest poważna, ponieważ chodzi o zakażenie bakteriami Escherichia coli, które mogą powodować uciążliwe dolegliwości ze strony układu pokarmowego i moczowego. Mąkę oddasz do sklepu na prostych zasadach.

Sieć sklepów spożywczych wycofała mąkę pszenną typ 650Sieć sklepów spożywczych wycofała mąkę pszenną typ 650Źródło: Adobe Stock
d3rvgpw
d3rvgpw

Jeśli posiadasz w domu kilogramową mąkę pszenną typu 650 "Dobre plony", sprawdź jej termin przydatności do spożycia i numer seryjny. Bakteriami coli zakażona jest partia o numerze: 28005155. Opakowania oznaczone są minimalną datą trwałości: 29.09.2025 lub 30.09.2025. Nie otwieraj takiej mąki, tylko od razu zanieś ją do sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Na jakich zasadach możesz zwrócić mąkę?

Sklep przyjmuje zakażoną mąkę do 3 marca 2025 roku włącznie. Nie musisz przejmować się brakiem paragonu – nie jest on wymagany do zwrócenia tego produktu. Za zakupioną mąkę otrzymasz zwrot pieniędzy.

Komunikat firmy Aldi Aldi
Komunikat firmy AldiŹródło: Aldi

Czy inne produkty tej marki są bezpieczne?

Producentem mąki, w której wykryto bakterie Escherichia coli, jest firma Goodmills Polska Sp. z o.o., która jest producentem także mąki Basia. Jednak tylko w tej określonej partii mąki pszennej wykryto groźną bakterię. Pracownicy sklepu Aldi wycofali już wszystkie niebezpieczne artykuły z półek i nie są one obecnie dostępne w sprzedaży. Jednocześnie firma informuje, że inne produkty Goodmills Polska są bezpieczne do spożycia.

Ze sklepu wycofano mąkę o numerze seryjnym: 8005155 Aldi
Ze sklepu wycofano mąkę o numerze seryjnym: 8005155Źródło: Aldi

Jakie osoby są najbardziej narażone?

Na powikłania wynikające z zakażenia bakteriami Escherichia coli najbardziej narażone są:

  • dzieci poniżej 5 roku życia,
  • osoby starsze powyżej 65 roku życia,
  • osoby z osłabionym układem odpornościowym, na przykład leczące się na choroby przewlekłe,
  • kobiety w ciąży.
d3rvgpw

Objawami zatrucia bakteriami E. coli mogą być: silny ból brzucha, krwawa biegunka lub gorączka. Jeśli zauważyłeś wyżej wymienione objawy, pilnie skontaktuj się z lekarzem. Aby uzyskać dodatkowe informacje na temat wycofanej mąki, możesz napisać na adres: obsluga.klienta@aldi.pl (Działu Obsługi Klienta sklepów Aldi).

d3rvgpw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3rvgpw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj