Pikantna sałatka z nachosami
Planujesz wieczór filmowy lub luźne spotkanie ze znajomymi? Przygotuj szybką sałatkę z nachosami w meksykańskim stylu. Świeże warzywa, lekko pikantny dressing i chrupiący dodatek. Nie napracujesz się, a goście będą zachwyceni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- opakowanie pikantnych nachosów,
- mix sałat,
- 1 czerwona papryka,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- garść zielonych oliwek,
- 1 czerwona cebula,
- 1 zielony ogórek,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki ostrego tartego sera np. Cheddar,
- sok z 1 limonki,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 patyczki chili,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka miodu,
- sól, pieprz.
Sałatkę przełóż do dużej miski. Dodaj nachosy i opłukane pomidorki. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski, a oliwki i ogórka w plasterki. Wymieszaj wszystkie składniki. Z soku z limonki, oleju i miodu przygotuj sos. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Dopraw solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem i posyp tartym serem.
Zobacz też: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze