- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
 - Kategoria przepisów: Przekąski
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- Ciasto baza:
 - 1/2 kg dobrej jakości mąki pszennej
 - 30 g świeżych drożdży
 - 150 ml ciepłej wody
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 2 łyżki oliwy
 - Sos pomidorowy baza:
 
- 250 g pomidorów pelati
 - kilka ząbków czosnku
 - świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
 - łyżeczka octu balsamicznego
 - 1 łyżeczka sosu tabasco
 - cukier
 - świeżo mielony pieprz
 - sól
 - 3 łyżki oliwy
 - Farsz:
 
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
 - duża garść świeżego szpinaku
 - kilka plasterków dobrej szynki
 - 1 kulka mozzarelli
 - 4 jajka
 - 1-2 ząbki czosnku
 - masło
 - kawałek parmezanu
 - sól, pieprz
 - gałka muszkatołowa
 
Przepis
Ciasto baza: drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce - do czasu, aż drożdże zaczną "pracować". Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Przepis
Sos pomidorowy baza: pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodać garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać, ostatecznie doprawić do smaku tabasco.
Przepis
Farsz: szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową.
Przepis
Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na cztery równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych, plasterków szynki i mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni C przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na każdą pizzę wybić jajko, posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną. Podawać od razu.