Pigwa - idealna do przetworów

Małe żółte lub większe zielone... Może nie wyglądają zbyt ciekawie, ale pachną i smakują bardzo interesująco. W sklepach są prawie nieosiągalne. Owoce pigwy!

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Małe żółte lub większe zielone... Może nie wyglądają zbyt ciekawie, ale pachną i smakują bardzo interesująco. W sklepach są prawie nieosiągalne. Owoce pigwy!

Pigwa ceniona jest ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe. Jej owoce nie są spożywane w stanie świeżym ze względu na cierpki i twardy miąższ (nasiona są wręcz trujące).

Warto się jednak nimi zainteresować. Zawierają bowiem nawet do 15 proc. cukrów, kwasy organiczne, witaminę C oraz mikroelementy: żelazo, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan i pektyny. Te ostanie sprawiają, iż z pigwy można zrobić wyśmienite galaretki, powidła, dżemy czy marmolady.

Smakowity dżem

Umyte owoce pigwy gotować w niewielkiej ilości wody (szklanka wody na 1 kilogram owoców) aż do miękkości. Obrane owoce pokroić na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Rozpuścić 1,2 kg cukru i 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego, i całość wyszumować. Do gorącego syropu włożyć pokrojone owoce, gotować do uzyskania właściwej konsystencji dżemu. Jeszcze gorący wkładać do słoiczków i natychmiast zamykać.

Kompot z wyjątkowym aromatem

Pigwę dodaje się również do innych przetworów dla poprawy ich smaku. Na przykład kompoty gruszkowe czy jabłkowe z ich dodatkiem mają niespotykany aromat, są traktowane jako wspaniały dodatek do ciast i herbaty. Sami sprawdźcie. Zalewę przygotowujemy z kilograma oczyszczonych, pokrojonych na połówki owoców, 0,9 litra wody oraz 0,15 kilograma cukru. Następnie zakwaszamy ją 3 gramami kwasku cytrynowego. Pasteryzować należy przez 20 minut w temperaturze 900 stopni Celsjusza.

Owocowa nalewka

Z owoców pigwy można sporządzać też aromatyczne wina i likiery. Często przygotowywane są również nalewki. Owoce (około 2 kilogramów) pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Zasypać cukrem (1 kilogram), zamknąć w zakręcanym słoju. Postawić na słoneczny parapet na około 3 dni.

Pamiętajmy, że nie można doprowadzić do fermentacji, dlatego niezwłocznie po pojawieniu się bąbelków należy zalać owoce alkoholem (1, 5 l czystej wódki i 0,5 l spirytusu) i przechowywać przez trzy miesiące. Po tym czasie zlać nalewkę i odstawić na kolejne sześć miesięcy. Właściwie to najtrudniejsza faza przygotowań. Należy dekantować (zlewać) klarowną nalewkę znad osadu do butelek.

Samo kosztowanie tego napoju będzie nie tylko przyjemnością, ale także przysługą oddaną zdrowiu: nalewki alkoholowe działają korzystnie na serce, obniżają ciśnienie, osłabiają też skurcze mięśni gładkich jelit.

Owoce są przesiąknięte alkoholem, ale wciąż pełne smaku. Można je ponownie zalać alkoholem i uzyskać mniej esencjonalną nalewkę lub dodawać je do deserów „dla dorosłych".

Na zdrowie!

Dawniej owoce pigwy stosowano jako lek ziołowy. Wykorzystywano jej działanie antybakteryjne, a przygotowywany z nich syrop stosowano w infekcjach gardła.

W medycynie ludowej zastosowanie mają także nasiona pigwy. Śluz uzyskiwany w trakcie ich moczenia w wodzie stosuje się w stanach zapalnych dróg oddechowych, przy kaszlu, w nieżytach żołądka. Na Zakaukaziu śluzy otrzymywane z moczonych nasion stosuje się zewnętrznie przy oparzeniach i podrażnieniach skóry. W medycynie chińskiej kora tej rośliny jest do tej pory wykorzystywana do dezynfekcji trudno gojących się ran.

qk

fot. FotoosVanRobin/CC

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne