Pierogi z kaszą i grzybami. Polski klasyk w pysznej odsłonie

Pierogi z kaszą jaglaną i leśnymi grzybami to doskonała propozycja na weekendowy jesienny obiad. Zróbcie je koniecznie, póki w lasach są jeszcze grzyby. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Radość kipiąca uśmiechem".

Pierogi z kaszą i grzybami. Polski klasyk w pysznej odsłoniePierogi z kaszą i grzybami. Polski klasyk w pysznej odsłonie

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki oleju
  • gorąca woda (tyle, ile zabierze mąka)
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 50 dag świeżych grzybów leśnych (u mnie prawdziwki)
  • 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pierz do smaku
  • białko, które zostało z ciasta
  • masło klarowane lub olej do usmażenia cebuli i grzybów

Przepis

  • Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie.
  • Wbić żółtko, dodać olej, sól i powoli dolewając wodę zagniatać ciasto. Ma być gładkie i elastyczne.
  • Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut.

Przepis

  • Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić grzyby. Smażyć kilka minut, aż cała woda odparuje a grzyby zmiękną.
  • Pod koniec wrzucić posiekana pietruszkę. Do miski włożyć ugotowaną kaszę, grzyby a także podsmażoną cebule i starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Pod koniec dodać białko, wymieszać.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać kształt koła za pomocą kubka, nakładać łyżkę farszu i zaklejać pierogi.
  • Wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 5 min. do miękkości. Okrasić smażoną cebulką.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny