Pierogi z kaszą i grzybami. Polski klasyk w pysznej odsłonie

Pierogi z kaszą jaglaną i leśnymi grzybami to doskonała propozycja na weekendowy jesienny obiad. Zróbcie je koniecznie, póki w lasach są jeszcze grzyby. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Radość kipiąca uśmiechem".

Pierogi z kaszą i grzybami. Polski klasyk w pysznej odsłoniePierogi z kaszą i grzybami. Polski klasyk w pysznej odsłonie

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki oleju
  • gorąca woda (tyle, ile zabierze mąka)
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 50 dag świeżych grzybów leśnych (u mnie prawdziwki)
  • 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pierz do smaku
  • białko, które zostało z ciasta
  • masło klarowane lub olej do usmażenia cebuli i grzybów

Przepis

  • Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie.
  • Wbić żółtko, dodać olej, sól i powoli dolewając wodę zagniatać ciasto. Ma być gładkie i elastyczne.
  • Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut.

Przepis

  • Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić grzyby. Smażyć kilka minut, aż cała woda odparuje a grzyby zmiękną.
  • Pod koniec wrzucić posiekana pietruszkę. Do miski włożyć ugotowaną kaszę, grzyby a także podsmażoną cebule i starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Pod koniec dodać białko, wymieszać.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać kształt koła za pomocą kubka, nakładać łyżkę farszu i zaklejać pierogi.
  • Wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 5 min. do miękkości. Okrasić smażoną cebulką.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja