Pierogi z kaszą i grzybami. Polski klasyk w pysznej odsłonie

Pierogi z kaszą jaglaną i leśnymi grzybami to doskonała propozycja na weekendowy jesienny obiad. Zróbcie je koniecznie, póki w lasach są jeszcze grzyby. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Radość kipiąca uśmiechem".

Pierogi z kaszą i grzybami. Polski klasyk w pysznej odsłoniePierogi z kaszą i grzybami. Polski klasyk w pysznej odsłonie

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki oleju
  • gorąca woda (tyle, ile zabierze mąka)
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 50 dag świeżych grzybów leśnych (u mnie prawdziwki)
  • 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pierz do smaku
  • białko, które zostało z ciasta
  • masło klarowane lub olej do usmażenia cebuli i grzybów

Przepis

  • Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie.
  • Wbić żółtko, dodać olej, sól i powoli dolewając wodę zagniatać ciasto. Ma być gładkie i elastyczne.
  • Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut.

Przepis

  • Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić grzyby. Smażyć kilka minut, aż cała woda odparuje a grzyby zmiękną.
  • Pod koniec wrzucić posiekana pietruszkę. Do miski włożyć ugotowaną kaszę, grzyby a także podsmażoną cebule i starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Pod koniec dodać białko, wymieszać.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać kształt koła za pomocą kubka, nakładać łyżkę farszu i zaklejać pierogi.
  • Wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 5 min. do miękkości. Okrasić smażoną cebulką.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce