Pierogi z kaszą i grzybami. Polski klasyk w pysznej odsłonie
Pierogi z kaszą jaglaną i leśnymi grzybami to doskonała propozycja na weekendowy jesienny obiad. Zróbcie je koniecznie, póki w lasach są jeszcze grzyby. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Radość kipiąca uśmiechem".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Składniki na ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 żółtko
- 3 łyżki oleju
- gorąca woda (tyle, ile zabierze mąka)
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 50 dag świeżych grzybów leśnych (u mnie prawdziwki)
- 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pierz do smaku
- białko, które zostało z ciasta
- masło klarowane lub olej do usmażenia cebuli i grzybów
- Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie.
- Wbić żółtko, dodać olej, sól i powoli dolewając wodę zagniatać ciasto. Ma być gładkie i elastyczne.
- Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut.
- Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić grzyby. Smażyć kilka minut, aż cała woda odparuje a grzyby zmiękną.
- Pod koniec wrzucić posiekana pietruszkę. Do miski włożyć ugotowaną kaszę, grzyby a także podsmażoną cebule i starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Pod koniec dodać białko, wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek, wykrawać kształt koła za pomocą kubka, nakładać łyżkę farszu i zaklejać pierogi.
- Wrzucać na osolony wrzątek, gotować około 5 min. do miękkości. Okrasić smażoną cebulką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze