Trwa ładowanie...
d2d26qo
d2d26qo

Pierogi z bobem

Przepis
4.5
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Zdjęcie
Składniki
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
    • Farsz:
  • 400 g ugotowanego bobu
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Bób obrać i rozgnieść w misce. Dodać rozgnieciony czosnek, posiekane listki mięty oraz sok z cytryny. Doprawić do smaku i schłodzić w lodówce.

Mąki przesiać do miski, dodać sól, a następnie zrobić górkę na stolnicy. W środku zrobić dołek i stopniowo wlać wrzącą wodę, zagarniając mąkę do środku i powoli łącząc składniki. W trakcie ugniatania dodać do masy olej.

Gładkie ciasto podzielić na dwie części - jedną przykryć w naczyniu ściereczką, aby ciasto nie obeschło, a drugą rozwałkować na ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, na każdym umieścić farsz i zlepić. Wrzucać partiami do gotującej się wody, wyciągać po kilku minutach, gdy wypłyną na wierzch. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.

Pierogi podawać z masełkiem, świeżym pieprzem. Można udekorować listkami świeżej mięty.

Pierogi z bobem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2d26qo
d2d26qo
d2d26qo
d2d26qo
Więcej tematów
d2d26qo