Pierogi z bobem. Wymarzony przepis na pyszny letni obiad
Przepyszne delikatne ciasto wypełnione dobrze doprawionym farszem z bobu. Próbowaliście kiedyś takich pierogów? Jeśli nie, to musicie koniecznie to nadrobić. Są po prostu genialne!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml wrzątku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
Przepis
- Bób obrać i rozgnieść w misce. Dodać rozgnieciony czosnek, posiekane listki mięty oraz sok z cytryny. Doprawić do smaku i schłodzić w lodówce.
- Mąki przesiać do miski, dodać sól, a następnie zrobić górkę na stolnicy. W środku zrobić dołek i stopniowo wlać wrzącą wodę, zagarniając mąkę do środku i powoli łącząc składniki. W trakcie ugniatania dodać do masy olej.
- Gładkie ciasto podzielić na dwie części - jedną przykryć w naczyniu ściereczką, aby ciasto nie obeschło, a drugą rozwałkować na ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, na każdym umieścić farsz i zlepić. Wrzucać partiami do gotującej się wody, wyciągać po kilku minutach, gdy wypłyną na wierzch. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
- Pierogi podawać z masełkiem, świeżym pieprzem. Można udekorować listkami świeżej mięty.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl