Piernik po kętrzyńsku

Do świąt zostało niewiele czasu, a wy nie zdążyliście nastawić ciasta na dojrzewający piernik To żaden problem. Możecie ułatwić sobie pracę, wykorzystując gotowa mieszankę piernikową. Upieczone ciasto wystarczy przełożyć pyszną masą i dżemem.

Piernik po kętrzyńskuPiernik po kętrzyńsku

Składniki

  • 1 opakowanie mieszanki piernika kętrzyńskiego
  • woda w ilości 1,5 szkl. (380 ml)
  • 170 ml oleju (3/4 szklanki)
  • dżem (kwaskowaty) - szklanka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 kostki margaryny
  • galaretka wiśniowa (truskawkowa)

Przepis

Sposób przygotowania (zgodnie z opisem na opakowaniu):
Zawartość opakowania wymieszać z wodą w ilości 1,5 szkl. (380ml). Dodać 170 ml oleju (3/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarą, odstawić na około 15 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut.

Przepis

W tym czasie przygotowujemy galaretkę i budyń śmietankowy, a następnie krem taki jak do karpatki.
Upieczone i ostudzone ciasto przekrajamy na 3 części. Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem (najlepiej nadaje się kwaskowaty) na dżem wykładamy warstwę kremu budyniowego (taki jak do karpatki) i przykrywamy drugą częścią ciasta, następnie wykładamy na ciasto resztę kremu, a na krem galaretkę (np. wiśniową), wierzch ciasta możemy oblać roztopioną czekoladą mleczną z odrobiną kakao. Jest przepyszny!

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw