Pierniczki dekorowane lukrem
Święta juz za chwię, a ty jeszcze nie upikłaś pierniczków? Żaden problem. Aby lekko zmiękły, poleca się przechowywać je w pojemniku z jabłkiem, które odda wilgoć.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 320-400 g mąki pszennej (tyle, ile zabierze ciasto)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g masła
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki roztartego kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 250 g brązowego cukru
- 60 ml płynnego miodu (najlepiej gryczanego)
- 1 jajko
- 1 żółtko
Przesiać mąkę, dodać sodę i sól. Masło podgrzać, a gdy zacznie się pienić i rumienić, zdjąć z ognia. Połączyć je z przyprawami i kakao, a następnie z cukrem i miodem. Wymieszać, aż cukier połączy się z tłuszczem. W kolejnym kroku dodać jajko i żółtko.
Masę wlać do miski z mąką i dokładnie wymieszać. Następnie przykryć przezroczystą folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość grubość 3 mm. Za pomocą foremek wyciąć dowolne kształty. Piec przez 8-12 minut, aż pierniczki zaczną się rumienić na brzegach.
Na koniec pierniczki ozdobić lukrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze