Trwa ładowanie...
d1bac4m
d1bac4m

Pierniczki dekorowane lukrem

Przepis

Święta juz za chwię, a ty jeszcze nie upikłaś pierniczków? Żaden problem. Aby lekko zmiękły, poleca się przechowywać je w pojemniku z jabłkiem, które odda wilgoć.

3.3
(11 głosów)
Oceń:
d1bac4m
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Pierniczki dekorowane lukrem
123
Pierniczki dekorowane lukrem
Składniki
  • 320-400 g mąki pszennej (tyle, ile zabierze ciasto)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki roztartego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 250 g brązowego cukru
  • 60 ml płynnego miodu (najlepiej gryczanego)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Przepis

Przesiać mąkę, dodać sodę i sól. Masło podgrzać, a gdy zacznie się pienić i rumienić, zdjąć z ognia. Połączyć je z przyprawami i kakao, a następnie z cukrem i miodem. Wymieszać, aż cukier połączy się z tłuszczem. W kolejnym kroku dodać jajko i żółtko.

Masę wlać do miski z mąką i dokładnie wymieszać. Następnie przykryć przezroczystą folią i wstawić na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość grubość 3 mm. Za pomocą foremek wyciąć dowolne kształty. Piec przez 8-12 minut, aż pierniczki zaczną się rumienić na brzegach.

Na koniec pierniczki ozdobić lukrem.

Pierniczki dekorowane lukrem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1bac4m

Podziel się opinią

Share
d1bac4m
d1bac4m

d1bac4m
d1bac4m
d1bac4m