Trwa ładowanie...
d1jlnx0
d1jlnx0

Pierniczki dekorowane lukrem

Przepis

Święta juz za chwię, a ty jeszcze nie upikłaś pierniczków? Żaden problem. Aby lekko zmiękły, poleca się przechowywać je w pojemniku z jabłkiem, które odda wilgoć.

3.3
(11 głosów)
Oceń:
d1jlnx0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Pierniczki dekorowane lukrem
123
Składniki
  • 320-400 g mąki pszennej (tyle, ile zabierze ciasto)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki roztartego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 250 g brązowego cukru
  • 60 ml płynnego miodu (najlepiej gryczanego)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
Przepis

Przesiać mąkę, dodać sodę i sól. Masło podgrzać, a gdy zacznie się pienić i rumienić, zdjąć z ognia. Połączyć je z przyprawami i kakao, a następnie z cukrem i miodem. Wymieszać, aż cukier połączy się z tłuszczem. W kolejnym kroku dodać jajko i żółtko.

Masę wlać do miski z mąką i dokładnie wymieszać. Następnie przykryć przezroczystą folią i wstawić na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość grubość 3 mm. Za pomocą foremek wyciąć dowolne kształty. Piec przez 8-12 minut, aż pierniczki zaczną się rumienić na brzegach.

Na koniec pierniczki ozdobić lukrem.

Pierniczki dekorowane lukrem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1jlnx0

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0