Trwa ładowanie...
d2beujx
14-12-2021 14:41

Pieczone ziemniaki z warzywami w sosie paprykowym

Przepis

Bardzo prosta i szybka kolacja, w której główną rolę odgrywają pieczone ziemniaki. Podduszone z warzywami i śmietankowym serkiem staną się pysznym i kolorowym daniem.

d2beujx
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Hans Geel
Składniki
  • 1/2 kg upieczonych ziemniaków
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1/2 szkl. mrożonego groszku
  • 1/2 kalafiora
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy
  • świeżo mielony pieprz
Przepis
  • Wszystkie warzywa umyj. Paprykę pokrój w grubą kostkę, kalafior podziel na różyczki o średnicy nie większej niż 3 cm.
  • Pomidory sparz, obierz i pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. W garnku o grubym dnie roztop masło, wsyp do niego paprykę i kurkumę, smaż przez parę sekund. Wrzuć pokrojoną paprykę oraz kalafior. Wymieszaj, tak aby przyprawy dokładnie oblepiły warzywa, wlej 1/2 szklanki wody, przykryj i duś 7-10 minut, aż kalafior będzie ugotowany, ale jędrny.
  • Pod koniec duszenia dodaj groszek (nie rozmrażaj go wcześniej). Następnie dodaj pokrojone pomidory i pietruszkę, zamieszaj, duś jeszcze przez minutę.
  • Dołóż serek śmietankowy, mieszaj, aż serek się rozpuści.
  • Posól sos do smaku i dodaj odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Na końcu wrzuć upieczone ziemniaki, zamieszaj i podawaj natychmiast.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczone ziemniaki z warzywami w sosie paprykowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2beujx
d2beujx
d2beujx
d2beujx
Więcej tematów
d2beujx