Trwa ładowanie...
d68iw7e
d68iw7e

Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką. Będzie pysznie

Przepis

Została wam z obiadu kasza gryczana? Podpowiemy wam, jak ją wykorzystać w smaczny sposób. Szybkie pierożki z dobrze doprawionym farszem to doskonała przekąska lub danie na kolację. Przepis pochodzi z bloga "MientaBlog".

3.3
(3 głosy)
Oceń:
d68iw7e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką. Będzie pysznie
Składniki
  • 200 g mąki pszennej,
  • 80 ml ciepłego bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • szczypta mielonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 50 g fety,
  • 1/4 papryki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy ziołowej.
Przepis

Składniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Wykrawamy 6-7 krążków o średnicy ok. 11 cm. Kaszę mieszamy z pokrojoną w kosteczkę papryką, fetą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Na każdym kawałku ciasta układamy po 2 łyżki farszu. Dokładnie zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą ziołową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut.

Polecamy także przepis na wyjątkowe naleśniki

Polecamy wideo: Tradycyjne polskie dania

Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką. Będzie pysznie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d68iw7e

Podziel się opinią

3
1
Share
d68iw7e
d68iw7e

d68iw7e
d68iw7e
d68iw7e