Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką. Będzie pysznie
Została wam z obiadu kasza gryczana? Podpowiemy wam, jak ją wykorzystać w smaczny sposób. Szybkie pierożki z dobrze doprawionym farszem to doskonała przekąska lub danie na kolację. Przepis pochodzi z bloga "MientaBlog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 g mąki pszennej,
- 80 ml ciepłego bulionu warzywnego,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- szczypta mielonego czosnku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta soli i pieprzu,
- 6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej,
- 50 g fety,
- 1/4 papryki,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy ziołowej.
Składniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Wykrawamy 6-7 krążków o średnicy ok. 11 cm. Kaszę mieszamy z pokrojoną w kosteczkę papryką, fetą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Na każdym kawałku ciasta układamy po 2 łyżki farszu. Dokładnie zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą ziołową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut.
Polecamy także przepis na wyjątkowe naleśniki
Polecamy wideo: Tradycyjne polskie dania
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze