Pieczone mięsa - idealne na chłodniejsze dni

Różne są sposoby przyrządzania mięsa, a wybór metody, według której powstanie obiad, zależy m.in. od okazji i od pory roku. Gdy nadchodzi jesień i zima, chętniej sięgamy po pieczone dania, które rozgrzewają nas od środka. Jak je przyrządzać? Oto niezbędne wskazówki.

Pieczone mięsa - idealne na chłodniejsze dni
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Pieczone mięsa doskonale prezentują się na stole podczas rodzinnych uroczystości - lubimy chrupiącą skórką o pięknym apetycznym kolorze i zachwycamy się wonnym, soczystym wnętrzem. No właśnie - wnętrze... Ważne, aby po przekrojeniu nie okazało się, że mięso jest zbyt suche lub za twarde. Nasze powodzenie uzależnione jest od kilku czynników, m.in. wcześniejszego przygotowania mięsa, odpowiedniego przyprawienia, właściwego oszacowania czasu pieczenia i uważnego doglądania mięsa w trakcie. Zadanie nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać, więc warto podjąć smakowite wyzwanie. Jak poradzić sobie z nim najlepiej? Swoje sekrety oraz ulubione przepisy zdradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Co zrobić, aby pieczeń nie była sucha?

Ważne, aby sztuka mięsa nie ważyła mniej niż 1 kilogram. Zbyt małe kawałki mięsa spowodują, że nie uda się uzyskać efektu chrupiącej skórki przy zachowaniu soczystego wnętrza - całość wyschłaby zbyt szybko.

Produkt należy odpowiednio przygotować przed włożeniem do piekarnika, czyli zamarynować. W przeciwnym razie wierzchnia warstwa zbyt szybko się zetnie i nie pozwoli swobodnie wypłynąć sokom mięsnym. Aby tego uniknąć, należy mięso natrzeć marynatą – przygotowaną na bazie naszych ulubionych składników i przypraw. Najprostszą i zarazem najsmaczniejszą wersją będzie rozprowadzenie przypraw w oleju z dodatkiem np. octu, soku z cytryny, musztardy, piwa lub wina, a następnie natarcie nią mięsa. Bardzo dobre efekty daje pozostawienie mięsa w takiej marynacie na dłużej.

Jeśli mięso ma nieregularny kształt i istnieje zagrożenie, że "rozejdzie się" podczas pieczenia, warto związać je sznurkiem, tak aby było bardziej zwarte - dzięki temu unikniemy przesuszenia mięsa w środku. Właściwy sznurek służący do takiego celu to sznurek biały, bawełniany, który nie zabarwi mięsa i nie rozpuści się w wysokiej temperaturze.

Jeśli pieczemy chude mięsa, warto zawinąć je w plaster boczku lub słoniny. W trakcie pieczenia możemy również od czasu do czasu polewać mięso tłuszczem, który się z niego wytapia.

Po upieczeniu nie podawajmy potrawy od razu na stół. Odstawmy mięso na około 10-15 minut. W tym czasie temperatura wewnątrz się wyrówna, a wilgoć rozejdzie równomiernie.

Obsmażenie przed pieczeniem

Kolejną metodą pozwalającą otrzymać kruche soczyste mięso jest szybkie i intensywne obsmażenie go na patelni przed włożeniem do piekarnika. Przed smażeniem pamiętajmy oczywiście o natarciu mięsa przyprawami! Tłuszcz na patelni powinien być mocno rozgrzany, natomiast cały proces musi trwać do momentu, aż każdy kawałek zmieni kolor i się zarumieni. Metoda ta sprawdzi się zwłaszcza w przypadku zapiekanek z mniejszymi kawałkami mięsa i warzywami. Wrzucone prosto do piekarnika małe cząstki spiekłyby się zbyt szybko.

Rumiany kolor skórki

Jak osiągnąć ten ideał? Weźmy za przykład mięso drobiowe - wszak najczęściej spożywane mięso w Polsce. Aby cieszyć się widokiem i smakiem złocistych pałek z kurczaka, wystarczy na ostatnie 3 minuty pieczenia zdjąć folię aluminiową przykrywającą naczynie żaroodporne.

Oczywiście nie powinniśmy pozostawiać mięsa w piekarniku samemu sobie. W trakcie procesu należy mięso obrócić kilkakrotnie, aby piekło się równomiernie, i czuwać, aby nie przypiekało się zbytnio. Jeśli zauważymy taką sytuację, musimy obniżyć temperaturę lub przykryć mięso folią aluminiową.

Pieczone mięsa w towarzystwie warzyw

Pieczone mięsa smakują nam w chłodne dni tak dobrze również dlatego, że świetnie komponują się z innym bardzo pożądanym składnikiem - warzywami na ciepło. Wyobraźmy sobie smakowite połączenie ziemniaków, dyni i cebuli i czosnku - palce lizać! Taką właśnie kompozycję poleca Piotr Murawski, wyjaśniając, że danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i jest duża szansa, że posmakuje również najmłodszym domownikom.

Składniki: pierś z kurczaka - 2 sztuki, 200 g dyni, 200 g ziemniaków, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, gałązka świeżego rozmarynu, łyżka musztardy, opakowanie startego sera mozzarella, 4 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania: W miseczce wymieszaj oliwę, musztardę, posiekany czosnek i rozmaryn. Kurczaka pokrój w grube paski, następnie połowę marynaty wymieszaj z mięsem. Rozgrzej patelnię i smaż zamarynowane mięso przez 2 minuty. Odsącz na papierowym ręczniku. Wyszorowane ziemniaki, obraną dynię oraz cebulę pokrój w jednakowej wielkości cząstki. Obsmażone kawałki kurczaka oraz pokrojone warzywa przełóż do miski. Dodaj pozostałą marynatę, młotkowany pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj je i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 35-40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, posyp zapiekankę startym serem i ponownie zapiecz.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem