PIECZONA GĘŚ Z TRUFLOWYMI ZIEMNIAKAMI
- 1200 g fioletowych (truflowych) ziemniaków
- gęś
- 2 średnie czerwone cebule
- garść suszonych śliwek
- 1 łyżka rodzynków
- olej
- tymianek
- łyżka masła
- natka pietruszki
- pestki z połowy granatu
- sól do smaku
Gęś natrzeć solą, czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki.Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Do naczynia żaroodpornego wlać olej, niepełną szklankę wrzątku, włożyć mięso, dodać cebulę, suszone śliwki i rodzynki. Na mięsie położyć wiórki masła. Wstawić do piekarnika i piec 70-80 min, polewając sosem. Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki, skropić olejem, doprawić tymiankiem. W połowie pieczenia dodać fioletowe ziemniaki. Po wyjęciu z piekarnika posolić ziemniaki i po lekkim przestudzeniu udekorować danie pestkami granatu i pietruszką.
Przepis dodał użytkownik Lidia
Podziel się opinią
Komentarze