Trwa ładowanie...
d2yd7nn
d2yd7nn

Pieczona cielęcina z serem żółtym

Przepis
3.7
(7 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 1,2 kg cielęciny bez kości
  • 12 plasterków sera żółtego Edamskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 l wody
  • szczypta ziela angielskiego, rozmarynu oraz oregano
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Cielęcinę opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i oczyścić z błon a następnie przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim, rozmarynem, oregano. Odstawić do chłodnego miejsca na 12 godzin.

Następnie obsmażyć mięso na rozgrzanej patelni z oliwą i odczekać aż wystygnie. Patelnię po obsmażonej cielęcinie zalać wodą (pół szklanki) i gotować przez 3 minuty. Zalewę przecedzić przez sito, w celu wyklarowania, dolać pozostałą wodę i wymieszać. Następnie nakroić cielęcinę, aby powstało 5-6 kieszonek, po czym nadziać je podwójnymi plastrami sera żółtego.

Całość ułożyć w brytfannie, dodać zalewę i przykryć. Cielęcinę piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 270°C. Upieczone mięso podawać na stół po ok. 10 minutach od wyjęcia, aby pozostało miękkie i soczyste. Serwować na półmisku z dodatkami, np. pieczonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.

Dobra rada: Zalewę po pieczeniu mięsa można wykorzystać przygotowując sos do potrawy. W tym celu do odlanej zalewy należy dodać 100 ml śmietany 12% i zagotować często mieszając.

d2yd7nn

Podziel się opinią

Share
d2yd7nn

d2yd7nn
d2yd7nn
d2yd7nn