Pieczeń rzymska Ayako. Patent na kolację dla dwojga

Ayako jest żoną mojego bliskiego przyjaciela. Ich udane małżeństwo ma już blisko pięcioletni staż. Prezentowany tu przepis Pieczeń rzymska Ayako wymaga zastosowania więcej niż czterech składników
(dlatego ma charakter opcjonalny), jest jednak prosty do wykonania – oby w życiu więcej rzeczy było takich prostych! I to tyle.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Katarzyna Gileta

Opłucz wszystkie warzywa. Obierz czosnek. Posiekaj cebulkę na cieniutkie plasterki (około 0,3 cm). Posiekaj gałązkę rozmarynu z przeznaczeniem na przyprawę. Drugą zostaw do dekoracji (na sam koniec). Obierz i grubo posiekaj cebulę.

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Włóż 0,9 kg mięsa do miski do mieszania. Dodaj dwa jajka. Na razie nie ma potrzeby tego mieszać. Umyj ręce. Dorzuć zielone cebulki. Korzystając z pojemnika dołączonego do ręcznego blendera, posiekaj razem cebulę i czosnek. Wrzuć je do pozostałych składników do miski. Powtórz to wszystko z grzybami: zmiksuj je i wrzuć do miski. Teraz wymieszaj całą zawartość miski dłońmi. Umyj ręce. Dodaj cayenne, oregano oraz sól i pieprz.

Postaraj się w miarę równo pokryć powierzchnię mięsa przyprawami. Przyprawy syp z wysokości 30–45 cm. Jeszcze raz wymieszaj mięso. Umyj ręce. Rozłóż na blacie około 46 cm folii do żywności. Rozprowadź mięso na folii w taki sposób, aby tworzyło prostokąt, pozostawiając na brzegach co najmniej 2,5 cm wolnego miejsca z każdej strony. Na środku ułóż garść szpinaku. Obok szpinaku dołóż kozi ser. Zadbaj o to, aby zarówno szpinak, jak i ser sięgały od brzegu do brzegu mięsa – żeby osoby, którym przypadną kawałki odkrojone z końcówek, nie były pozbawione tych przysmaków. Włóż obie ręce pod folię, a następnie ostrożnie zwijaj mięso w taki sposób, aby końcówka znalazła się za szpinakiem. Lekko dociśnij, tak jak gdybyś zwijał burrito albo sushi. Odciągnij folię, żeby nie zawinęła się razem z mięsem. Unieś przeciwległą stronę mięsnego prostokąta, aby zamknąć rulon. Przełóż całość do naczynia do pieczenia. To ważny moment.

Jeżeli pieczeń się rozpadnie – a tak się może stać – nie panikuj. Po prostu ściśnij ją, by odzyskała właściwy kształt. Na smaku na pewno się to nie odbije. Wyrzuć folię. Posmaruj mięso z wierzchu koncentratem pomidorowym i posyp rozmarynem. Włóż całość do piekarnika bez przykrycia. Zwykle piekę mięso z termometrem, aż wewnątrz temperatura sięgnie 66 sto. C. Zwykle zajmuje to 50–60 minut. Ponieważ i tak będziesz kroić pieczeń przed podaniem, zachęcam do przepołowienia rulonu po tym czasie, aby sprawdzić stan wypieczenia mięsa. Dla ozdoby połóż na wierzchu gałązkę rozmarynu.

Przepis pochodzi z książki Timothy'ego Ferrisa "4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni"

Obraz
© Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie