Pieczeń rzymska Ayako. Patent na kolację dla dwojga
Ayako jest żoną mojego bliskiego przyjaciela. Ich udane małżeństwo ma już blisko pięcioletni staż. Prezentowany tu przepis Pieczeń rzymska Ayako wymaga zastosowania więcej niż czterech składników
(dlatego ma charakter opcjonalny), jest jednak prosty do wykonania – oby w życiu więcej rzeczy było takich prostych! I to tyle.
Opłucz wszystkie warzywa. Obierz czosnek. Posiekaj cebulkę na cieniutkie plasterki (około 0,3 cm). Posiekaj gałązkę rozmarynu z przeznaczeniem na przyprawę. Drugą zostaw do dekoracji (na sam koniec). Obierz i grubo posiekaj cebulę.
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Włóż 0,9 kg mięsa do miski do mieszania. Dodaj dwa jajka. Na razie nie ma potrzeby tego mieszać. Umyj ręce. Dorzuć zielone cebulki. Korzystając z pojemnika dołączonego do ręcznego blendera, posiekaj razem cebulę i czosnek. Wrzuć je do pozostałych składników do miski. Powtórz to wszystko z grzybami: zmiksuj je i wrzuć do miski. Teraz wymieszaj całą zawartość miski dłońmi. Umyj ręce. Dodaj cayenne, oregano oraz sól i pieprz.
Postaraj się w miarę równo pokryć powierzchnię mięsa przyprawami. Przyprawy syp z wysokości 30–45 cm. Jeszcze raz wymieszaj mięso. Umyj ręce. Rozłóż na blacie około 46 cm folii do żywności. Rozprowadź mięso na folii w taki sposób, aby tworzyło prostokąt, pozostawiając na brzegach co najmniej 2,5 cm wolnego miejsca z każdej strony. Na środku ułóż garść szpinaku. Obok szpinaku dołóż kozi ser. Zadbaj o to, aby zarówno szpinak, jak i ser sięgały od brzegu do brzegu mięsa – żeby osoby, którym przypadną kawałki odkrojone z końcówek, nie były pozbawione tych przysmaków. Włóż obie ręce pod folię, a następnie ostrożnie zwijaj mięso w taki sposób, aby końcówka znalazła się za szpinakiem. Lekko dociśnij, tak jak gdybyś zwijał burrito albo sushi. Odciągnij folię, żeby nie zawinęła się razem z mięsem. Unieś przeciwległą stronę mięsnego prostokąta, aby zamknąć rulon. Przełóż całość do naczynia do pieczenia. To ważny moment.
Jeżeli pieczeń się rozpadnie – a tak się może stać – nie panikuj. Po prostu ściśnij ją, by odzyskała właściwy kształt. Na smaku na pewno się to nie odbije. Wyrzuć folię. Posmaruj mięso z wierzchu koncentratem pomidorowym i posyp rozmarynem. Włóż całość do piekarnika bez przykrycia. Zwykle piekę mięso z termometrem, aż wewnątrz temperatura sięgnie 66 sto. C. Zwykle zajmuje to 50–60 minut. Ponieważ i tak będziesz kroić pieczeń przed podaniem, zachęcam do przepołowienia rulonu po tym czasie, aby sprawdzić stan wypieczenia mięsa. Dla ozdoby połóż na wierzchu gałązkę rozmarynu.
Przepis pochodzi z książki Timothy'ego Ferrisa "4 godziny, by zostać mistrzem nie tylko w kuchni"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl