Trwa ładowanie...
d2ub15n
10-03-2022 12:14

Pieczarki faszerowane ratatouille. Doskonała przekąska na domówkę

Przepis

Mamy dla was inspirujący przepis na pieczarki z warzywnym farszem we francuskim stylu. Możemy je przygotować zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Najlepiej smakują na ciepło.

d2ub15n
2.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
adobe stock
Źródło: adobe stock
Składniki
  • 12 dorodnych pieczarek (obranych)
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 duże mięsiste pomidory bez skóry
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kieliszka białego lub różowego wina
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • liść laurowy
Przepis
  • Odetnij nogi pieczarek.
  • Z pomidorów, bakłażana, cukinii i papryki usuń pestki.
  • Wszystkie warzywa, poza czosnkiem i kapeluszami pieczarek, pokrój na średnią kostkę.
  • Wlej na patelnię oliwę, dodaj rozgnieciony w łupinie czosnek i dodawaj kosteczki w następującej kolejności: bakłażan, cebula, cukinia, papryka, nogi pieczarek. Każde kolejne warzywo dodawaj, kiedy poprzednie trochę zmięknie. Jeszcze nie dodawaj pomidorów, bo się rozpadną.
  • Wlej białe wino i dokładnie wszystko mieszaj, starając się odkleić to, co przywarło do dna garnka. Dodaj zioła prowansalskie i liść laurowy. Pod sam koniec smażenia dodaj pokrojone kostkę pomidory. Dopraw do smaku i delikatnie wymieszaj.
  • Kapelusze pieczarek posmaruj oliwą i połóż na grillu brzuszkami do góry.
  • Po kilku minutach (2-5 minut, w zależności od temperatury żaru) przełóż je na drugą stronę i nałóż ratatouille. Grilluj jeszcze ok. 5 minut, aż będą w środku ciepłe (sprawdzaj wbijając w nie mały nożyk).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczarki faszerowane ratatouille. Doskonała przekąska na domówkę
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d2ub15n

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ub15n
d2ub15n
d2ub15n
d2ub15n
Więcej tematów
d2ub15n