Pieczarki faszerowane ratatouille. Doskonała przekąska na domówkę

Mamy dla was inspirujący przepis na pieczarki z warzywnym farszem we francuskim stylu. Możemy je przygotować zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Najlepiej smakują na ciepło.

Pieczarki faszerowane ratatouille. Doskonała przekąska na domówkęPieczarki faszerowane ratatouille. Doskonała przekąska na domówkę

Składniki

  • 12 dorodnych pieczarek (obranych)
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 duże mięsiste pomidory bez skóry
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 kieliszka białego lub różowego wina
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • liść laurowy

Przepis

  • Odetnij nogi pieczarek.
  • Z pomidorów, bakłażana, cukinii i papryki usuń pestki.
  • Wszystkie warzywa, poza czosnkiem i kapeluszami pieczarek, pokrój na średnią kostkę.
  • Wlej na patelnię oliwę, dodaj rozgnieciony w łupinie czosnek i dodawaj kosteczki w następującej kolejności: bakłażan, cebula, cukinia, papryka, nogi pieczarek. Każde kolejne warzywo dodawaj, kiedy poprzednie trochę zmięknie. Jeszcze nie dodawaj pomidorów, bo się rozpadną.
  • Wlej białe wino i dokładnie wszystko mieszaj, starając się odkleić to, co przywarło do dna garnka. Dodaj zioła prowansalskie i liść laurowy. Pod sam koniec smażenia dodaj pokrojone kostkę pomidory. Dopraw do smaku i delikatnie wymieszaj.
  • Kapelusze pieczarek posmaruj oliwą i połóż na grillu brzuszkami do góry.
  • Po kilku minutach (2-5 minut, w zależności od temperatury żaru) przełóż je na drugą stronę i nałóż ratatouille. Grilluj jeszcze ok. 5 minut, aż będą w środku ciepłe (sprawdzaj wbijając w nie mały nożyk).
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯