Pieczarki faszerowane ratatouille. Doskonała przekąska na domówkę
Mamy dla was inspirujący przepis na pieczarki z warzywnym farszem we francuskim stylu. Możemy je przygotować zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Najlepiej smakują na ciepło.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: |
- Odetnij nogi pieczarek.
- Z pomidorów, bakłażana, cukinii i papryki usuń pestki.
- Wszystkie warzywa, poza czosnkiem i kapeluszami pieczarek, pokrój na średnią kostkę.
- Wlej na patelnię oliwę, dodaj rozgnieciony w łupinie czosnek i dodawaj kosteczki w następującej kolejności: bakłażan, cebula, cukinia, papryka, nogi pieczarek. Każde kolejne warzywo dodawaj, kiedy poprzednie trochę zmięknie. Jeszcze nie dodawaj pomidorów, bo się rozpadną.
- Wlej białe wino i dokładnie wszystko mieszaj, starając się odkleić to, co przywarło do dna garnka. Dodaj zioła prowansalskie i liść laurowy. Pod sam koniec smażenia dodaj pokrojone kostkę pomidory. Dopraw do smaku i delikatnie wymieszaj.
- Kapelusze pieczarek posmaruj oliwą i połóż na grillu brzuszkami do góry.
- Po kilku minutach (2-5 minut, w zależności od temperatury żaru) przełóż je na drugą stronę i nałóż ratatouille. Grilluj jeszcze ok. 5 minut, aż będą w środku ciepłe (sprawdzaj wbijając w nie mały nożyk).
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze