Pesto z czosnku niedźwiedziego i wytrawny wieniec drożdżowy

Pesto z czosnku niedźwiedziego ma piękny kolor i wspaniały, aromatyczny zapach. Warto je wykorzystać nie tylko jako dodatek do makaronu czy na kanapki, ale także w cieście drożdżowym. Takie połączenie sprawdza się idealnie. Przepis z bloga "Daylicooking"

Pesto z czosnku niedźwiedziego i wytrawny wieniec drożdżowyPesto z czosnku niedźwiedziego i wytrawny wieniec drożdżowy
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 200 g mąki – użyłam tortowej
  • 7 g suszonych drożdży (lub 5 g instant)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy

Pesto:

  • pęczek świeżego czosnku niedźwiedziego – u mnie wyszło 45 listków
  • 100 ml oliwy
  • ok. 70 g twardego sera – dowolny ulubiony
  • spora garść orzechów – u mnie mieszanka ziemnych i laskowych, ale Ty możesz użyć dowolnych lub pestek słonecznika czy dyni
  • opcjonalnie sól i świeżo mielony pieprz

Pesto: czosnek niedźwiedzi opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz na papierowym ręczniku lub czystej ściereczce. Usuń wszystkie łodyżki.

  • Orzechy (lub ulubione pestki) możesz lekko podprażyć na suchej patelni, aby nabrały pięknego zapachu, jednak nie jest to konieczne. Pamiętaj, że uprażone trzeba wystudzić przed dodaniem ich do reszty składników.
  • Ser zetrzyj na tarce.
  • Do blendera włóż liście czosnku niedźwiedziego, dodaj uprażone orzechy i starty ser. Wlej oliwę i włącz blender – zmiksuj wszystko tak drobno jak chcesz.
  • Na koniec dodaj ewentualnie sól i pieprz do smaku.
  • Przepis

    • Mleko lekko podgrzej, aby było dobrze ciepłe lecz nie gorące.
    • Przygotuj zaczyn: do mleka wsyp suche drożdże i cukier – wymieszaj i dodaj 2 łyżki mąki. Wszystko razem połącz i odstaw na kilka minut aż drożdże zaczną "pracować”, a zaczyn zacznie lekko rosnąć.
    • Mąkę przesiej do miski – można tego nie robić, ale przesiana mąka daje jeszcze więcej puszystości ciastu.
    • Do mąki przełóż zaczyn i całość wymieszaj, a następnie lekko zagnieć do połączenia.
    • Następnie dodaj sól oraz oliwę i zagnieć gładkie ciasto. Ja robię to wszystko w większej misce, gdyż jest to znacznie wygodniejsze niż na stolnicy.
    • Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość.
    • Podczas wyrastania ciasta przygotuj pesto.
    • Wyrośnięte ciasto zbij lekko dłonią, aby je odgazować. Następnie przełóż na stolnicę lub blat podsypany mąką. Ciasto może się lekko kleić, ale nie przejmuj się tym, po prostu podsypuj w tych miejscach lekko mąką. Nie syp jej jednak za dużo, ale tylko tyle, aby ciasto nie lepiło się.
    • Ciasto rozwałkuj na kształt zbliżony do prostokąta i na grubość około 1 cm.
    • Rozłóż równomiernie pesto na cieście pozostawiając jeden z dłuższych brzegów "czysty" na szerokość 1-2 cm.
    • Zwiń ciasto w rulon, kończąc na tym nie posmarowanym pesto brzegu – lekko zaklej ten brzeg na wierzch ciasta, podobnie jak końcówki z prawej i lewej strony rulonu.
    • Blachę wyłóż papierem do pieczenia – możesz jednak końcowe formowanie robić właśnie na tym papierze. Będzie Ci łatwiej przenieść ciasto na blachę razem z papierem.
    • Zwinięte w rulon ciasto skręć lekko i zwiń w okrąg zakładając końcówki lekko pod spód.
    • Ciasto przełóż na blachę do pieczenia, przykryj ponownie czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Możesz je ponakłuwać widelcem, a wtedy jest mniejsze ryzyko, że ciasto podczas pieczenia popęka. (W pesto jest przecież nieco wody, która będzie szukała ujścia. Dlatego również pesto po opłukaniu należy dobrze osuszyć.)
    • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstaw wyrośnięte ciasto. Piecz około 25-30 minut, aż wieniec zrumieni się delikatnie. Po upieczeniu pozostaw na blasze do lekkiego przestudzenia.
    Wybrane dla Ciebie
    Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
    Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
    Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
    Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
    Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
    Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
    Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
    Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
    Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
    Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
    Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
    Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
    Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
    Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
    Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
    Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
    Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
    Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
    Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
    Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
    Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
    Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
    Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
    Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować