Trwa ładowanie...
darfvea
17-05-2022 12:53

Pesto z czosnku niedźwiedziego i wytrawny wieniec drożdżowy

Przepis

Pesto z czosnku niedźwiedziego ma piękny kolor i wspaniały, aromatyczny zapach. Warto je wykorzystać nie tylko jako dodatek do makaronu czy na kanapki, ale także w cieście drożdżowym. Takie połączenie sprawdza się idealnie. Przepis z bloga "Daylicooking"

darfvea
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 200 g mąki – użyłam tortowej
  • 7 g suszonych drożdży (lub 5 g instant)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy

Pesto:

  • pęczek świeżego czosnku niedźwiedziego – u mnie wyszło 45 listków
  • 100 ml oliwy
  • ok. 70 g twardego sera – dowolny ulubiony
  • spora garść orzechów – u mnie mieszanka ziemnych i laskowych, ale Ty możesz użyć dowolnych lub pestek słonecznika czy dyni
  • opcjonalnie sól i świeżo mielony pieprz
Przepis
  • Pesto: czosnek niedźwiedzi opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz na papierowym ręczniku lub czystej ściereczce. Usuń wszystkie łodyżki.

  • Orzechy (lub ulubione pestki) możesz lekko podprażyć na suchej patelni, aby nabrały pięknego zapachu, jednak nie jest to konieczne. Pamiętaj, że uprażone trzeba wystudzić przed dodaniem ich do reszty składników.
  • Ser zetrzyj na tarce.
  • Do blendera włóż liście czosnku niedźwiedziego, dodaj uprażone orzechy i starty ser. Wlej oliwę i włącz blender – zmiksuj wszystko tak drobno jak chcesz.
  • Na koniec dodaj ewentualnie sól i pieprz do smaku.
  • Mleko lekko podgrzej, aby było dobrze ciepłe lecz nie gorące.
  • Przygotuj zaczyn: do mleka wsyp suche drożdże i cukier – wymieszaj i dodaj 2 łyżki mąki. Wszystko razem połącz i odstaw na kilka minut aż drożdże zaczną "pracować”, a zaczyn zacznie lekko rosnąć.
  • Mąkę przesiej do miski – można tego nie robić, ale przesiana mąka daje jeszcze więcej puszystości ciastu.
  • Do mąki przełóż zaczyn i całość wymieszaj, a następnie lekko zagnieć do połączenia.
  • Następnie dodaj sól oraz oliwę i zagnieć gładkie ciasto. Ja robię to wszystko w większej misce, gdyż jest to znacznie wygodniejsze niż na stolnicy.
  • Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość.
  • Podczas wyrastania ciasta przygotuj pesto.
  • Wyrośnięte ciasto zbij lekko dłonią, aby je odgazować. Następnie przełóż na stolnicę lub blat podsypany mąką. Ciasto może się lekko kleić, ale nie przejmuj się tym, po prostu podsypuj w tych miejscach lekko mąką. Nie syp jej jednak za dużo, ale tylko tyle, aby ciasto nie lepiło się.
  • Ciasto rozwałkuj na kształt zbliżony do prostokąta i na grubość około 1 cm.
  • Rozłóż równomiernie pesto na cieście pozostawiając jeden z dłuższych brzegów "czysty" na szerokość 1-2 cm.
  • Zwiń ciasto w rulon, kończąc na tym nie posmarowanym pesto brzegu – lekko zaklej ten brzeg na wierzch ciasta, podobnie jak końcówki z prawej i lewej strony rulonu.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia – możesz jednak końcowe formowanie robić właśnie na tym papierze. Będzie Ci łatwiej przenieść ciasto na blachę razem z papierem.
  • Zwinięte w rulon ciasto skręć lekko i zwiń w okrąg zakładając końcówki lekko pod spód.
  • Ciasto przełóż na blachę do pieczenia, przykryj ponownie czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Możesz je ponakłuwać widelcem, a wtedy jest mniejsze ryzyko, że ciasto podczas pieczenia popęka. (W pesto jest przecież nieco wody, która będzie szukała ujścia. Dlatego również pesto po opłukaniu należy dobrze osuszyć.)
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstaw wyrośnięte ciasto. Piecz około 25-30 minut, aż wieniec zrumieni się delikatnie. Po upieczeniu pozostaw na blasze do lekkiego przestudzenia.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Pesto z czosnku niedźwiedziego i wytrawny wieniec drożdżowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj