Trwa ładowanie...
d2fi67n
oprac. Katarzyna Gileta

Penne z brokułami, orzechami i serem feta

Przepis

Oryginalna grecka feta jest produkowana z mleka koziego i owczego lub tylko owczego. Podczas produkcji nie jest dozwolone używanie środków konserwujących ani barwiących. Szczegółowe etapy produkcji zostały w Grecji unormowane prawnie i podlegają częstej kontroli. Ten sam los, co fetę, spotkał w Polsce oscypka. Chyba nie trzeba dodawać, że na podróbki zarówno jednego, jak i drugiego sera nie są nakładane takie ograniczenia.

d2fi67n
4.3
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©katrinshine - stock.adobe.com
Składniki
  • 400 g makaronu penne
  • 1 opakowanie mrożonych brokułów
  • ser grecki
  • 100 g orzechów włoskich
  • ok. 80 ml oliwy z oliwek lub inny olej (np. lniany, który ma delikatny posmak orzechów)
  • świeżo mielony pieprz do smaku
Przepis
  • Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Zmrożone brokuły wrzucamy do wrzącej i osolonej wody i gotujemy ok. 5 minut. Brokuły nie powinny być rozgotowane. Ser grecki kroimy w kostkę. Makaron rozkładamy na talerzach, układamy różyczki brokuła, ser, orzechy włoskie.
  • Polewamy oliwą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Penne z brokułami, orzechami i serem feta
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d2fi67n

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fi67n
d2fi67n
d2fi67n
d2fi67n
Więcej tematów
d2fi67n