Penne z brokułami, orzechami i serem feta
Oryginalna grecka feta jest produkowana z mleka koziego i owczego lub tylko owczego. Podczas produkcji nie jest dozwolone używanie środków konserwujących ani barwiących. Szczegółowe etapy produkcji zostały w Grecji unormowane prawnie i podlegają częstej kontroli. Ten sam los, co fetę, spotkał w Polsce oscypka. Chyba nie trzeba dodawać, że na podróbki zarówno jednego, jak i drugiego sera nie są nakładane takie ograniczenia.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 1 opakowanie mrożonych brokułów
- ser grecki
- 100 g orzechów włoskich
- ok. 80 ml oliwy z oliwek lub inny olej (np. lniany, który ma delikatny posmak orzechów)
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przepis
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Zmrożone brokuły wrzucamy do wrzącej i osolonej wody i gotujemy ok. 5 minut. Brokuły nie powinny być rozgotowane. Ser grecki kroimy w kostkę. Makaron rozkładamy na talerzach, układamy różyczki brokuła, ser, orzechy włoskie.
- Polewamy oliwą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl