- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 szklanki mąki razowej
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 200-275 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
- salsa:
- 1 pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- świeża kolendra
- sól morska do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przepis
Mąkę połączyć z masłem i stopniowo dodawać wody, jednocześnie wyrabiając ciasto. Masa powinna być plastyczna, odchodzić od dłoni. Dodać sól oraz kminek i ponownie wyrobić. Gotową najlepiej podzielić na 3-4 części, każdą cienko rozwałkować i wycinać określone kształty - np. trójkąty.
Przepis
Nachosy podprażać z obu stron na suchej, teflonowej patelni na większym ogniu. Im dłużej będziemy je smażyć, tym bardziej będą chrupiące. Pomiędzy partiami przecierać patelnię, usuwając tym samym resztki mąki. Gotowe przełożyć na talerz.
Przepis
Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wymieszać w miseczce, dodać kolendrę, doprawić, a na końcu skropić oliwą z oliwek. Podawać z nachosami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl