Trwa ładowanie...
d3ofhbt

Pęczak z pomidorami i fetą. Sycąca sałatka na obiad

Przepis

Co zrobić z kaszą pęczak? Możesz ją podać nie tylko do gulaszu czy wrzucić do zupy, ale także wykorzystać jako bazę do smacznej i sycącej sałatki. W połączeniu ze świeżymi pomidorami, serem feta i czerwoną fasolą będzie przepyszna.

d3ofhbt
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 90–110 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 2 duże letnie pomidory
  • 4 garście porwanego jarmużu
  • niepełna szklanka ugotowanej fasoli czerwonej (lub fasoli z puszki)
  • 60–70 g sera typu Feta (8–12 proc. tłuszczu)
  • 2 płaskie łyżki kaparów
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki czarnuszki
Przepis

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu.
Pomidory sparz i obierz ze skórek.
Na patelni rozsmaruj i rozgrzej oliwę. Wrzuć pomidory oraz obrany i drobno posiekany czosnek. Duś kilka minut na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną i zaczną ładnie pachnieć.
Dodaj jarmuż i duś kolejne 3–4 minuty. Jeśli pomidory puściły sporo wody, zwiększ ogień i częściej mieszaj, by odparować jej nadmiar.
Dodaj fasolę, czarnuszkę, dopraw do smaku i wymieszaj.
Zestaw z ognia i odstaw na 2 minuty (kilka razy zamieszaj, by fasola lekko się podgrzała).
Sos pomidorowy wylej na gotową, odcedzoną kaszę. Udekoruj pokruszonym serem i kaparami

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Dieta SIRT na cztery pory roku"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pęczak z pomidorami i fetą. Sycąca sałatka na obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
Więcej tematów
d3ofhbt