Pavlova z figami i kremem z mascarpone

Obraz

Składniki

  • Beza:
  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • Miód i mięta do dekoracji
  • Krem:
  • 125 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 5 dojrzałych fig

Przepis

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna, dodajemy partiami cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy łyżeczkę mąki i octu. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy minimum 23 cm. Wylewamy na niego ubitą pianę i rozprowadzamy silikonową szpatułką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza. Po godzinie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 2,5 godziny. Robimy krem do przełożenia bezy. Schłodzone mascarpone miksujemy z cukrem. Stopniowo dolewamy śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Kremem przekładamy bezę. Na wierzchu układamy świeże figi pokrojone w ósemki, polewamy miodem i dekorujemy miętą.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥