Pavlova z figami i kremem z mascarpone
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- Beza:
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- szczypta soli
- Miód i mięta do dekoracji
- Krem:
- 125 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka drobnego cukru
- 5 dojrzałych fig
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna, dodajemy partiami cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Dodajemy łyżeczkę mąki i octu. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy minimum 23 cm. Wylewamy na niego ubitą pianę i rozprowadzamy silikonową szpatułką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza. Po godzinie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 2,5 godziny. Robimy krem do przełożenia bezy. Schłodzone mascarpone miksujemy z cukrem. Stopniowo dolewamy śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Kremem przekładamy bezę. Na wierzchu układamy świeże figi pokrojone w ósemki, polewamy miodem i dekorujemy miętą.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze