Pasztet z grzybów leśnych. Aromatyczny, pyszny i prosty

Pasztet z leśnych grzybów smakuje wszystkim bez wyjątku. Przygotowany na bazie świeżych grzybów idealnie sprawdzi się w każdym domu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smak przywodzi na myśl wszystkie najlepsze wspomnienia. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Igraszki losu".

Pasztet z grzybów leśnychPasztet z grzybów leśnych
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 2 kg grzybów leśnych (najlepiej sprawdzą się prawdziwki i kozaki)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
  • 2 jajka
  • ok. 4 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Składniki

Potrzebna będzie także maszynka do mielenia mięsa.

Przepis

Grzyby obieramy, dokładnie oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut – odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Przepis

Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, obraną cebulę w piórka. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażmy na niej marchewkę z cebulą. Zmniejszamy ogień, wlewamy pół szklanki wody i dusimy marchewkę z cebulą do miękkości (ok. 20 minut). Odstawiamy do przestygnięcia.

Przepis

Wystudzone grzyby i marchewkę z cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą – wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodajemy więcej bułki tartej. Masę grzybową doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przepis

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nie masę grzybową, wygładzamy łyżką wierzch i tak przygotowane pasztety wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 60 minut. W tym czasie rozpuszczamy odrobinę masła i po 60 minutach rozpuszczonym masłem smarujemy wierzch pasztetów. Następnie ponownie wstawiamy je do piekarnika na 15-20 minut.

Przepis

Upieczone pasztety wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dopiero po wystygnięciu wyjmujemy z foremek i kroimy na bieżąco.

Przepis

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach