Pasztet z grzybów leśnych. Aromatyczny, pyszny i prosty

Pasztet z leśnych grzybów smakuje wszystkim bez wyjątku. Przygotowany na bazie świeżych grzybów idealnie sprawdzi się w każdym domu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smak przywodzi na myśl wszystkie najlepsze wspomnienia. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Igraszki losu".

Pasztet z grzybów leśnychPasztet z grzybów leśnych
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 2 kg grzybów leśnych (najlepiej sprawdzą się prawdziwki i kozaki)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
  • 2 jajka
  • ok. 4 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Składniki

Potrzebna będzie także maszynka do mielenia mięsa.

Przepis

Grzyby obieramy, dokładnie oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut – odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Przepis

Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, obraną cebulę w piórka. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażmy na niej marchewkę z cebulą. Zmniejszamy ogień, wlewamy pół szklanki wody i dusimy marchewkę z cebulą do miękkości (ok. 20 minut). Odstawiamy do przestygnięcia.

Przepis

Wystudzone grzyby i marchewkę z cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą – wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodajemy więcej bułki tartej. Masę grzybową doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przepis

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nie masę grzybową, wygładzamy łyżką wierzch i tak przygotowane pasztety wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 60 minut. W tym czasie rozpuszczamy odrobinę masła i po 60 minutach rozpuszczonym masłem smarujemy wierzch pasztetów. Następnie ponownie wstawiamy je do piekarnika na 15-20 minut.

Przepis

Upieczone pasztety wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dopiero po wystygnięciu wyjmujemy z foremek i kroimy na bieżąco.

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato