Trwa ładowanie...
d1g1ul3
25-09-2017 07:41

Pasztet z grzybów leśnych. Aromatyczny, pyszny i prosty

Przepis

Pasztet z leśnych grzybów smakuje wszystkim bez wyjątku. Przygotowany na bazie świeżych grzybów idealnie sprawdzi się w każdym domu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smak przywodzi na myśl wszystkie najlepsze wspomnienia. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Igraszki losu".

d1g1ul3
3.5
(23 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Okazja:
Igraszki losu
Źródło: Igraszki losu
Składniki
  • 2 kg grzybów leśnych (najlepiej sprawdzą się prawdziwki i kozaki)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
  • 2 jajka
  • ok. 4 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Potrzebna będzie także maszynka do mielenia mięsa.

Przepis

Grzyby obieramy, dokładnie oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut – odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, obraną cebulę w piórka. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażmy na niej marchewkę z cebulą. Zmniejszamy ogień, wlewamy pół szklanki wody i dusimy marchewkę z cebulą do miękkości (ok. 20 minut). Odstawiamy do przestygnięcia.

Wystudzone grzyby i marchewkę z cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą – wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodajemy więcej bułki tartej. Masę grzybową doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nie masę grzybową, wygładzamy łyżką wierzch i tak przygotowane pasztety wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 60 minut. W tym czasie rozpuszczamy odrobinę masła i po 60 minutach rozpuszczonym masłem smarujemy wierzch pasztetów. Następnie ponownie wstawiamy je do piekarnika na 15-20 minut.

Upieczone pasztety wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dopiero po wystygnięciu wyjmujemy z foremek i kroimy na bieżąco.

Polecamy wideo: Wielkie grzybobranie Polaków. Zdjęcia czytelników WP

Pasztet z grzybów leśnych. Aromatyczny, pyszny i prosty
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

28
13

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1g1ul3
d1g1ul3
d1g1ul3
d1g1ul3
Więcej tematów
d1g1ul3