Pasztet z grzybów leśnych. Aromatyczny, pyszny i prosty
Pasztet z leśnych grzybów smakuje wszystkim bez wyjątku. Przygotowany na bazie świeżych grzybów idealnie sprawdzi się w każdym domu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smak przywodzi na myśl wszystkie najlepsze wspomnienia. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Igraszki losu".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 kg grzybów leśnych (najlepiej sprawdzą się prawdziwki i kozaki)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- ½ szklanki wody
- 2 jajka
- ok. 4 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Składniki
Potrzebna będzie także maszynka do mielenia mięsa.
Przepis
Grzyby obieramy, dokładnie oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut – odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Przepis
Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, obraną cebulę w piórka. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażmy na niej marchewkę z cebulą. Zmniejszamy ogień, wlewamy pół szklanki wody i dusimy marchewkę z cebulą do miękkości (ok. 20 minut). Odstawiamy do przestygnięcia.
Przepis
Wystudzone grzyby i marchewkę z cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą – wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodajemy więcej bułki tartej. Masę grzybową doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nie masę grzybową, wygładzamy łyżką wierzch i tak przygotowane pasztety wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 60 minut. W tym czasie rozpuszczamy odrobinę masła i po 60 minutach rozpuszczonym masłem smarujemy wierzch pasztetów. Następnie ponownie wstawiamy je do piekarnika na 15-20 minut.
Przepis
Upieczone pasztety wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dopiero po wystygnięciu wyjmujemy z foremek i kroimy na bieżąco.
Przepis
Zobacz także: grzyby leśne w maśle - na zimę