Pasztet z grzybów leśnych. Aromatyczny, pyszny i prosty

Pasztet z leśnych grzybów smakuje wszystkim bez wyjątku. Przygotowany na bazie świeżych grzybów idealnie sprawdzi się w każdym domu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smak przywodzi na myśl wszystkie najlepsze wspomnienia. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Igraszki losu".

Pasztet z grzybów leśnychPasztet z grzybów leśnych
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 2 kg grzybów leśnych (najlepiej sprawdzą się prawdziwki i kozaki)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
  • 2 jajka
  • ok. 4 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Składniki

Potrzebna będzie także maszynka do mielenia mięsa.

Przepis

Grzyby obieramy, dokładnie oczyszczamy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut – odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Przepis

Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, obraną cebulę w piórka. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażmy na niej marchewkę z cebulą. Zmniejszamy ogień, wlewamy pół szklanki wody i dusimy marchewkę z cebulą do miękkości (ok. 20 minut). Odstawiamy do przestygnięcia.

Przepis

Wystudzone grzyby i marchewkę z cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą – wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodajemy więcej bułki tartej. Masę grzybową doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przepis

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nie masę grzybową, wygładzamy łyżką wierzch i tak przygotowane pasztety wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 60 minut. W tym czasie rozpuszczamy odrobinę masła i po 60 minutach rozpuszczonym masłem smarujemy wierzch pasztetów. Następnie ponownie wstawiamy je do piekarnika na 15-20 minut.

Przepis

Upieczone pasztety wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dopiero po wystygnięciu wyjmujemy z foremek i kroimy na bieżąco.

Przepis

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇