Trwa ładowanie...
d38ee70
d38ee70

Pasztet z cukinii. Nie tylko dla jaroszy

Przepis

Warzywny pasztet z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub serwowane na ciepło z sałatką danie. Do jego wykonania warto użyć sezonowych warzyw np. cukinii. Poznajcie nasz przepis i przekonajcie się, że pasztet nie musi się wcale kojarzyć z mięsem.

2.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Okazja:
Pasztet z cukinii. Nie tylko dla jaroszy
123RF
Składniki
  • 1 duża cukinia
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g żółtego sera
  • masło
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • kurkuma
  • lubczyk
  • kmin
  • sól
  • pieprz
Przepis

Cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy sól i odstawiamy na 30 minut, po czym odsączamy ją. Cebulę i czosnek należy zeszklić na patelni. W dużej misce łączymy starte na tarce składniki: odsączoną cukinię, marchewkę i ser żółty oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem, mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą.

Dodajemy przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, lubczyk, kmin oraz szczyptę kurkumy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę smarujemy w środku tłuszczem (masłem lub margaryną). Następnie obsypujemy bułką tartą i wlewamy warzywną masę. Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 200 stopni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pasztet z cukinii. Nie tylko dla jaroszy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
4
Share
d38ee70
d38ee70
d38ee70
d38ee70
Więcej tematów
d38ee70