Pasztet z cukinii. Nie tylko dla jaroszy
Warzywny pasztet z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub serwowane na ciepło z sałatką danie. Do jego wykonania warto użyć sezonowych warzyw np. cukinii. Poznajcie nasz przepis i przekonajcie się, że pasztet nie musi się wcale kojarzyć z mięsem.
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 duża cukinia
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g żółtego sera
- masło
- olej
- zioła prowansalskie
- tymianek
- kurkuma
- lubczyk
- kmin
- sól
- pieprz
Przepis
Cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy sól i odstawiamy na 30 minut, po czym odsączamy ją. Cebulę i czosnek należy zeszklić na patelni. W dużej misce łączymy starte na tarce składniki: odsączoną cukinię, marchewkę i ser żółty oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem, mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą.
Przepis
Dodajemy przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, lubczyk, kmin oraz szczyptę kurkumy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę smarujemy w środku tłuszczem (masłem lub margaryną). Następnie obsypujemy bułką tartą i wlewamy warzywną masę. Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 200 stopni.