Pasztet z cukinii. Nie tylko dla jaroszy

Warzywny pasztet z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub serwowane na ciepło z sałatką danie. Do jego wykonania warto użyć sezonowych warzyw np. cukinii. Poznajcie nasz przepis i przekonajcie się, że pasztet nie musi się wcale kojarzyć z mięsem.

Pasztet z cukinii. Nie tylko dla jaroszyPasztet z cukinii. Nie tylko dla jaroszy
Luiza Nowak

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g żółtego sera
  • masło
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • kurkuma
  • lubczyk
  • kmin
  • sól
  • pieprz

Przepis

Cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy sól i odstawiamy na 30 minut, po czym odsączamy ją. Cebulę i czosnek należy zeszklić na patelni. W dużej misce łączymy starte na tarce składniki: odsączoną cukinię, marchewkę i ser żółty oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem, mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą.

Przepis

Dodajemy przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, lubczyk, kmin oraz szczyptę kurkumy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę smarujemy w środku tłuszczem (masłem lub margaryną). Następnie obsypujemy bułką tartą i wlewamy warzywną masę. Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 200 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇