Pasztet z cukinii. Nie tylko dla jaroszy
Warzywny pasztet z cukinii to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub serwowane na ciepło z sałatką danie. Do jego wykonania warto użyć sezonowych warzyw np. cukinii. Poznajcie nasz przepis i przekonajcie się, że pasztet nie musi się wcale kojarzyć z mięsem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 1 duża cukinia
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 100 g bułki tartej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g żółtego sera
- masło
- olej
- zioła prowansalskie
- tymianek
- kurkuma
- lubczyk
- kmin
- sól
- pieprz
Cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy sól i odstawiamy na 30 minut, po czym odsączamy ją. Cebulę i czosnek należy zeszklić na patelni. W dużej misce łączymy starte na tarce składniki: odsączoną cukinię, marchewkę i ser żółty oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem, mąkę ziemniaczaną i bułkę tartą.
Dodajemy przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, lubczyk, kmin oraz szczyptę kurkumy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Keksówkę smarujemy w środku tłuszczem (masłem lub margaryną). Następnie obsypujemy bułką tartą i wlewamy warzywną masę. Pieczemy ok. 70 minut w temperaturze 200 stopni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze