Trwa ładowanie...

Pasty na bazie sera twarogowego. Doskonały pomysł na pyszne śniadanie

Pasty twarogowe to świetny pomysł na śniadanie, przekąskę lub kolację. Przyrządza się je niesłychanie szybko i prosto. Są bardzo smaczne i można zrobić je z najróżniejszymi dodatkami.

Lekka i ożywcza pasta twarogowaLekka i ożywcza pasta twarogowaŹródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Ser biały doskonale komponuje się z warzywami, wędliną i rybami. Można wymieszać go z jogurtem lub śmietaną albo połączyć z miodem, owocami czy dżemem. Twaróg daje ogromne możliwości, pasując również do diet odchudzających. Jakie pasty na bazie sera twarogowego są według nas najciekawsze i najsmaczniejsze?

Pasta twarogowa ze szczypiorkiem

To najprostsza i chyba najbardziej znana pasta na bazie sera twarogowego. Jak się ją przyrządza?

Składniki:

  • kostkę sera twarogowego (tłusty, półtłusty lub chudy – w zależności od tego, jak bardzo nam zależy na niskiej kaloryczności pasty)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 proc.
  • pęczka szczypiorku, 
  • soli, pieprzu
d21x3o7

Przygotowanie:

  1. Ser twarogowy mieszamy dokładnie z jogurtem lub śmietaną oraz pokrojonym szczypiorkiem. Solimy i pieprzymy.
  2. Ta pasta nie wymaga właściwie żadnych dodatkowych przypraw. Sama w sobie jest bardzo smaczna.
  3. Można ją jeszcze uzupełnić pokrojoną w kostkę lub cienkie paseczki dowolną wędliną.

Serek kanapkowy z jogurtu greckiego

Pasta twarogowa z zielonym ogórkiem i pestkami słonecznika

Lekka i ożywcza pasta twarogowa, która doda energii i wprowadzi w wiosenny nastrój. Można ją podawać na dowolnym pieczywie z połówkami pomidorków koktajlowych i kiełkami rzeżuchy. A czego potrzebujemy do jej przyrządzenia?

d21x3o7

Składniki:

  • kostka sera twarogowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany 12 proc.
  • 1 długi ogórek
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ser rozgniatamy widelcem, dodając jogurt lub śmietanę.
  2. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Następnie kroimy go w półplasterki i dodajemy do sera.
  3. Słonecznika prażymy przez ok. 2 minuty na rozgrzanej patelni i również wrzucamy do masy serowej.
  4. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
d21x3o7

Pasta twarogowa z rybą z puszki w pomidorach

Gdy pierwszy raz usłyszałam o tej paście od koleżanki pochodzącej z Podkarpacia, byłam strasznie zdziwiona, że takie coś w ogóle ktoś robi. Jednak w momencie gdy spróbowałam, zrozumiałam, dlaczego. Jest pyszna!

Składniki:

  • kostka sera twarogowego
  • puszka dowolnej ryby w pomidorach
  • 1 cebula
  • ewentualnie sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do rozdrobnionego widelcem sera dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz puszkę ryby w pomidorach.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy i poprawiamy do smaku. Gotowe!
d21x3o7

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami

Suszone pomidory nadają każdej potrawie wyjątkowego smaku. Z sera twarogowego również wydobywają zupełnie niespodziewane i wyjątkowo smaczne nuty.

Składniki:

  • kostka sera twarogowego
  • 8-10 suszonych pomidorów osączonych z oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka ząbków czosnku

Przygotowanie:

  1. Ser miksujemy z pozostałymi składnikami. Można dodać nieco soli i pieprzu. Gotowa pasta pięknie prezentuje się na kanapkach.
  2. Można je dodatkowo udekorować dowolnymi kiełkami.
d21x3o7

Pasta twarogowa po włosku

Włochy nieodparcie kojarzą nam się z pomidorami i bazylią. Nic więc dziwnego, że ta pasta twarogowa składa się właśnie z nich.

Składniki:

  1. kostka sera twarogowego
  2. pęczek posiekanej bazylii
  3. łyżeczka podprażonych orzeszków piniowych
  4. kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  5. sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki należy ze sobą dobrze połączyć, mieszając je i rozgniatając widelcem.
d21x3o7

Widzimy więc, że ser twarogowy można łączyć z najróżniejszymi produktami, a te które wymieniłam to zaledwie wierzchołek góry. Do białego sera można z powodzeniem dodać również pokrojoną drobno paprykę, wędzoną makrelę, łososia, awokado, rzodkiewki. Za każdym razem powstanie wyjątkowy smak.

Kanapeczki z pastą twarogową świetnie sprawdzają się również jako przekąski do wina, wieczornego seansu telewizyjnego czy w trakcie niespodziewanej wizyty znajomych. Warto poeksperymentować i odkryć nowe smaki i połączenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj