Pasty na bazie sera twarogowego. Doskonały pomysł na pyszne śniadanie
Pasty twarogowe to świetny pomysł na śniadanie, przekąskę lub kolację. Przyrządza się je niesłychanie szybko i prosto. Są bardzo smaczne i można zrobić je z najróżniejszymi dodatkami.
Ser biały doskonale komponuje się z warzywami, wędliną i rybami. Można wymieszać go z jogurtem lub śmietaną albo połączyć z miodem, owocami czy dżemem. Twaróg daje ogromne możliwości, pasując również do diet odchudzających. Jakie pasty na bazie sera twarogowego są według nas najciekawsze i najsmaczniejsze?
Pasta twarogowa ze szczypiorkiem
To najprostsza i chyba najbardziej znana pasta na bazie sera twarogowego. Jak się ją przyrządza?
Składniki:
- kostkę sera twarogowego (tłusty, półtłusty lub chudy – w zależności od tego, jak bardzo nam zależy na niskiej kaloryczności pasty)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 proc.
- pęczka szczypiorku,
- soli, pieprzu
Przygotowanie:
- Ser twarogowy mieszamy dokładnie z jogurtem lub śmietaną oraz pokrojonym szczypiorkiem. Solimy i pieprzymy.
- Ta pasta nie wymaga właściwie żadnych dodatkowych przypraw. Sama w sobie jest bardzo smaczna.
- Można ją jeszcze uzupełnić pokrojoną w kostkę lub cienkie paseczki dowolną wędliną.
Serek kanapkowy z jogurtu greckiego
Pasta twarogowa z zielonym ogórkiem i pestkami słonecznika
Lekka i ożywcza pasta twarogowa, która doda energii i wprowadzi w wiosenny nastrój. Można ją podawać na dowolnym pieczywie z połówkami pomidorków koktajlowych i kiełkami rzeżuchy. A czego potrzebujemy do jej przyrządzenia?
Składniki:
- kostka sera twarogowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany 12 proc.
- 1 długi ogórek
- 2 łyżki pestek słonecznika
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ser rozgniatamy widelcem, dodając jogurt lub śmietanę.
- Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Następnie kroimy go w półplasterki i dodajemy do sera.
- Słonecznika prażymy przez ok. 2 minuty na rozgrzanej patelni i również wrzucamy do masy serowej.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Pasta twarogowa z rybą z puszki w pomidorach
Gdy pierwszy raz usłyszałam o tej paście od koleżanki pochodzącej z Podkarpacia, byłam strasznie zdziwiona, że takie coś w ogóle ktoś robi. Jednak w momencie gdy spróbowałam, zrozumiałam, dlaczego. Jest pyszna!
Składniki:
- kostka sera twarogowego
- puszka dowolnej ryby w pomidorach
- 1 cebula
- ewentualnie sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do rozdrobnionego widelcem sera dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz puszkę ryby w pomidorach.
- Wszystko dokładnie mieszamy i poprawiamy do smaku. Gotowe!
Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami
Suszone pomidory nadają każdej potrawie wyjątkowego smaku. Z sera twarogowego również wydobywają zupełnie niespodziewane i wyjątkowo smaczne nuty.
Składniki:
- kostka sera twarogowego
- 8-10 suszonych pomidorów osączonych z oleju
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka ząbków czosnku
Przygotowanie:
- Ser miksujemy z pozostałymi składnikami. Można dodać nieco soli i pieprzu. Gotowa pasta pięknie prezentuje się na kanapkach.
- Można je dodatkowo udekorować dowolnymi kiełkami.
Pasta twarogowa po włosku
Włochy nieodparcie kojarzą nam się z pomidorami i bazylią. Nic więc dziwnego, że ta pasta twarogowa składa się właśnie z nich.
Składniki:
- kostka sera twarogowego
- pęczek posiekanej bazylii
- łyżeczka podprażonych orzeszków piniowych
- kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki należy ze sobą dobrze połączyć, mieszając je i rozgniatając widelcem.
Widzimy więc, że ser twarogowy można łączyć z najróżniejszymi produktami, a te które wymieniłam to zaledwie wierzchołek góry. Do białego sera można z powodzeniem dodać również pokrojoną drobno paprykę, wędzoną makrelę, łososia, awokado, rzodkiewki. Za każdym razem powstanie wyjątkowy smak.
Kanapeczki z pastą twarogową świetnie sprawdzają się również jako przekąski do wina, wieczornego seansu telewizyjnego czy w trakcie niespodziewanej wizyty znajomych. Warto poeksperymentować i odkryć nowe smaki i połączenia.