Pasty na bazie sera twarogowego. Doskonały pomysł na pyszne śniadanie

Pasty twarogowe to świetny pomysł na śniadanie, przekąskę lub kolację. Przyrządza się je niesłychanie szybko i prosto. Są bardzo smaczne i można zrobić je z najróżniejszymi dodatkami.

TwarożekLekka i ożywcza pasta twarogowa
Źródło zdjęć: © 123RF

Ser biały doskonale komponuje się z warzywami, wędliną i rybami. Można wymieszać go z jogurtem lub śmietaną albo połączyć z miodem, owocami czy dżemem. Twaróg daje ogromne możliwości, pasując również do diet odchudzających. Jakie pasty na bazie sera twarogowego są według nas najciekawsze i najsmaczniejsze?

Pasta twarogowa ze szczypiorkiem

To najprostsza i chyba najbardziej znana pasta na bazie sera twarogowego. Jak się ją przyrządza?

Składniki:

  • kostkę sera twarogowego (tłusty, półtłusty lub chudy – w zależności od tego, jak bardzo nam zależy na niskiej kaloryczności pasty)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 proc.
  • pęczka szczypiorku, 
  • soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ser twarogowy mieszamy dokładnie z jogurtem lub śmietaną oraz pokrojonym szczypiorkiem. Solimy i pieprzymy.
  2. Ta pasta nie wymaga właściwie żadnych dodatkowych przypraw. Sama w sobie jest bardzo smaczna.
  3. Można ją jeszcze uzupełnić pokrojoną w kostkę lub cienkie paseczki dowolną wędliną.

Serek kanapkowy z jogurtu greckiego

Pasta twarogowa z zielonym ogórkiem i pestkami słonecznika

Lekka i ożywcza pasta twarogowa, która doda energii i wprowadzi w wiosenny nastrój. Można ją podawać na dowolnym pieczywie z połówkami pomidorków koktajlowych i kiełkami rzeżuchy. A czego potrzebujemy do jej przyrządzenia?

Składniki:

  • kostka sera twarogowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany 12 proc.
  • 1 długi ogórek
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ser rozgniatamy widelcem, dodając jogurt lub śmietanę.
  2. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Następnie kroimy go w półplasterki i dodajemy do sera.
  3. Słonecznika prażymy przez ok. 2 minuty na rozgrzanej patelni i również wrzucamy do masy serowej.
  4. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Pasta twarogowa z rybą z puszki w pomidorach

Gdy pierwszy raz usłyszałam o tej paście od koleżanki pochodzącej z Podkarpacia, byłam strasznie zdziwiona, że takie coś w ogóle ktoś robi. Jednak w momencie gdy spróbowałam, zrozumiałam, dlaczego. Jest pyszna!

Składniki:

  • kostka sera twarogowego
  • puszka dowolnej ryby w pomidorach
  • 1 cebula
  • ewentualnie sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do rozdrobnionego widelcem sera dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz puszkę ryby w pomidorach.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy i poprawiamy do smaku. Gotowe!

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami

Suszone pomidory nadają każdej potrawie wyjątkowego smaku. Z sera twarogowego również wydobywają zupełnie niespodziewane i wyjątkowo smaczne nuty.

Składniki:

  • kostka sera twarogowego
  • 8-10 suszonych pomidorów osączonych z oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka ząbków czosnku

Przygotowanie:

  1. Ser miksujemy z pozostałymi składnikami. Można dodać nieco soli i pieprzu. Gotowa pasta pięknie prezentuje się na kanapkach.
  2. Można je dodatkowo udekorować dowolnymi kiełkami.

Pasta twarogowa po włosku

Włochy nieodparcie kojarzą nam się z pomidorami i bazylią. Nic więc dziwnego, że ta pasta twarogowa składa się właśnie z nich.

Składniki:

  1. kostka sera twarogowego
  2. pęczek posiekanej bazylii
  3. łyżeczka podprażonych orzeszków piniowych
  4. kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  5. sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki należy ze sobą dobrze połączyć, mieszając je i rozgniatając widelcem.

Widzimy więc, że ser twarogowy można łączyć z najróżniejszymi produktami, a te które wymieniłam to zaledwie wierzchołek góry. Do białego sera można z powodzeniem dodać również pokrojoną drobno paprykę, wędzoną makrelę, łososia, awokado, rzodkiewki. Za każdym razem powstanie wyjątkowy smak.

Kanapeczki z pastą twarogową świetnie sprawdzają się również jako przekąski do wina, wieczornego seansu telewizyjnego czy w trakcie niespodziewanej wizyty znajomych. Warto poeksperymentować i odkryć nowe smaki i połączenia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów