Pasty na bazie sera twarogowego. Doskonały pomysł na pyszne śniadanie

Pasty twarogowe to świetny pomysł na śniadanie, przekąskę lub kolację. Przyrządza się je niesłychanie szybko i prosto. Są bardzo smaczne i można zrobić je z najróżniejszymi dodatkami.

TwarożekLekka i ożywcza pasta twarogowa
Źródło zdjęć: © 123RF

Ser biały doskonale komponuje się z warzywami, wędliną i rybami. Można wymieszać go z jogurtem lub śmietaną albo połączyć z miodem, owocami czy dżemem. Twaróg daje ogromne możliwości, pasując również do diet odchudzających. Jakie pasty na bazie sera twarogowego są według nas najciekawsze i najsmaczniejsze?

Pasta twarogowa ze szczypiorkiem

To najprostsza i chyba najbardziej znana pasta na bazie sera twarogowego. Jak się ją przyrządza?

Składniki:

  • kostkę sera twarogowego (tłusty, półtłusty lub chudy – w zależności od tego, jak bardzo nam zależy na niskiej kaloryczności pasty)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12 proc.
  • pęczka szczypiorku, 
  • soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ser twarogowy mieszamy dokładnie z jogurtem lub śmietaną oraz pokrojonym szczypiorkiem. Solimy i pieprzymy.
  2. Ta pasta nie wymaga właściwie żadnych dodatkowych przypraw. Sama w sobie jest bardzo smaczna.
  3. Można ją jeszcze uzupełnić pokrojoną w kostkę lub cienkie paseczki dowolną wędliną.

Serek kanapkowy z jogurtu greckiego

Pasta twarogowa z zielonym ogórkiem i pestkami słonecznika

Lekka i ożywcza pasta twarogowa, która doda energii i wprowadzi w wiosenny nastrój. Można ją podawać na dowolnym pieczywie z połówkami pomidorków koktajlowych i kiełkami rzeżuchy. A czego potrzebujemy do jej przyrządzenia?

Składniki:

  • kostka sera twarogowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany 12 proc.
  • 1 długi ogórek
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ser rozgniatamy widelcem, dodając jogurt lub śmietanę.
  2. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Następnie kroimy go w półplasterki i dodajemy do sera.
  3. Słonecznika prażymy przez ok. 2 minuty na rozgrzanej patelni i również wrzucamy do masy serowej.
  4. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Pasta twarogowa z rybą z puszki w pomidorach

Gdy pierwszy raz usłyszałam o tej paście od koleżanki pochodzącej z Podkarpacia, byłam strasznie zdziwiona, że takie coś w ogóle ktoś robi. Jednak w momencie gdy spróbowałam, zrozumiałam, dlaczego. Jest pyszna!

Składniki:

  • kostka sera twarogowego
  • puszka dowolnej ryby w pomidorach
  • 1 cebula
  • ewentualnie sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do rozdrobnionego widelcem sera dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz puszkę ryby w pomidorach.
  2. Wszystko dokładnie mieszamy i poprawiamy do smaku. Gotowe!

Pasta twarogowa z suszonymi pomidorami

Suszone pomidory nadają każdej potrawie wyjątkowego smaku. Z sera twarogowego również wydobywają zupełnie niespodziewane i wyjątkowo smaczne nuty.

Składniki:

  • kostka sera twarogowego
  • 8-10 suszonych pomidorów osączonych z oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka ząbków czosnku

Przygotowanie:

  1. Ser miksujemy z pozostałymi składnikami. Można dodać nieco soli i pieprzu. Gotowa pasta pięknie prezentuje się na kanapkach.
  2. Można je dodatkowo udekorować dowolnymi kiełkami.

Pasta twarogowa po włosku

Włochy nieodparcie kojarzą nam się z pomidorami i bazylią. Nic więc dziwnego, że ta pasta twarogowa składa się właśnie z nich.

Składniki:

  1. kostka sera twarogowego
  2. pęczek posiekanej bazylii
  3. łyżeczka podprażonych orzeszków piniowych
  4. kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  5. sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki należy ze sobą dobrze połączyć, mieszając je i rozgniatając widelcem.

Widzimy więc, że ser twarogowy można łączyć z najróżniejszymi produktami, a te które wymieniłam to zaledwie wierzchołek góry. Do białego sera można z powodzeniem dodać również pokrojoną drobno paprykę, wędzoną makrelę, łososia, awokado, rzodkiewki. Za każdym razem powstanie wyjątkowy smak.

Kanapeczki z pastą twarogową świetnie sprawdzają się również jako przekąski do wina, wieczornego seansu telewizyjnego czy w trakcie niespodziewanej wizyty znajomych. Warto poeksperymentować i odkryć nowe smaki i połączenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟