Pascha wielkanocna na zimno
Pascha wielkanocna to tradycyjna słodka potrawa, którą serwuje się podczas Wielkanocy. Możesz ją podać na ciepło, ale na zimno także smakuje doskonale. Zobacz, jak ją przygotować.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia rosyjska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 kg bardzo świeżego, tłustego, wiejskiego twarogu
- 100 g świeżego masła
- 4 żółtka z jaj ugotowanych na twardo
- 1 szkl. cukru (ja dałam kryształ)
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1,5 szkl. bakalii - skórki pomarańczowej, drobnych rodzynek, suszonej żurawiny, mieszanki keksowej...dałam wszystkiego po trochu, ale można dodać np. samą skórkę albo same rodzynki
- sos-konfitura z żurawiny:
- 20 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej
- 0,5 szkl. cukru
- 1/3 szkl. wody
Przepis
tradycyjny deser wielkanocny,pochodzący z Rosji,w Polsce podawany szczególnie na Kresach Wschodnich
Przepis
Bardzo ważne jest aby twaróg był świeżutki i jak najbardziej suchy. Mój był jeszcze dość wilgotny i trochę bałam się, że pascha wyjdzie zbyt mokra i się rozpadnie...
Przepis
Wieczorem zmieliłam ser 2 razy przez maszynkę, przełożyłam na bardzo gęste perlonowe sito wyłożone dodatkowo gazą, ugniotłam porządnie. Sito umieściłam na garnku a ser przykryłam talerzykiem i obciążyłam dużym słoikiem wypełnionym wodą. Odstawiłam wszystko do lodówki na całą noc - wyciekło jeszcze sporo serwatki.
Przepis
Następnego dnia rano utarłam w makutrze miękkie masło, na puch, dodając pomału cukier, potem cały czas ucierając dodawałam gotowane, rozkruszone i przetarte przez sitko żółtka a następnie twaróg. Trzeba ucierać aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Na koniec włałam wanilię i dodałam bakalie. Dokładnie wymieszałam i przełożyłam masę do wysmarowanej cieniutko olejem formy na babkę (takiej z kominem).
Napełnioną formą postukałam kilkakrotnie o blat aby masa dobrze osiadła i ułożyła się, i odstawiłam ją do lodówki na 12 godzin. Aby wyjąć paschę z formy zanurzyłam ją do 3/4 wysokości na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłożyłam na talerz odwracając formę do góry dnem.
Przepis
Przed podaniem wierzch ozdobiłam sosem-konfiturą z żurawiny.
Przepis
Paschę trzeba przechowywać w chłodzie. To słodki i kaloryczny deser, ale bardzo pyszny, spróbujcie sami :-)
Przepis
Szybka konfitura z żurawiny: cukier wsypać do rondelka, wlać wodę, gotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać przebraną i opłukaną żurawinę, gotować na małym ogniu 15-20 min. aż żurawina częściowo popęka a syrop zgęstnieje. Przed polaniem paschy dobrze wystudzić.