Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie paprykowym

Improwizowane obiady to doskonały sposób na zagospodarowanie zawartości lodówki np. podczas jej rozmrażania i mycia. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", przygotowała w ten sposób proste pulpety z opiekaną papryką. Rodzina z pewnością będzie się zajadać.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Improwizowane obiady to doskonały sposób na zagospodarowanie zawartości lodówki np. podczas jej rozmrażania i mycia. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", przygotowała w ten sposób proste pulpety z opiekaną papryką. Rodzina z pewnością będzie się zajadać.

Składniki:
około pół kilograma chudego mięsa wieprzowego,
2 średnie czerwone papryki,
średnia cebula,
3-4 łyżki zimnej wody,
sól, grubo mielony pieprz,
3 łyżki oleju,
6-7 ziaren ziela angielskiego,
3 średnie listki laurowe,
1 średnia marchewka,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów.

Paprykę opłukać, osuszyć i upiec w piekarniku, aż skórka zacznie pokrywać się czarnymi plamkami. Wyjąć z piekarnika, skropić wodą i włożyć do torby foliowej, żeby skórka zaparzyła się i dawała się łatwo zdjąć. Po wystudzeniu obrać ze skórki, usunąć pestki ze środka i pokroić w średnią kostkę. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić. Dodać do niego wodę, sól, świeżo zmielony pieprz i pokrojoną w drobną kostkę połowę cebuli. Dokładnie połączyć wszystko, na koniec dodać 2/3 pokrojonej papryki i wymieszać. Pozostałą połowę cebuli pokroić w grubszą kostkę. Zeszklić na oleju, dodać obraną i pokrojoną w plasterki (lub półplasterki) marchewkę, lekko przesmażyć. Dodać pozostałą paprykę, ziele angielskie i liście laurowe, poddusić przez 1-2 minuty. Dolać wody (około 2-3 szklanki), zagotować. Wody nie powinno być zbyt dużo, żeby wyszedł esencjonalny sos. Z mięsa formować kuleczki, obtaczać w mące i wkładać do wrzącego wywaru. Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną
papryką. Nie zagęszczać dodatkowo mąką. Pulpety podawać z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami lub makaronem pełnoziarnistym.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę