Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie paprykowym
Improwizowane obiady to doskonały sposób na zagospodarowanie zawartości lodówki np. podczas jej rozmrażania i mycia. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", przygotowała w ten sposób proste pulpety z opiekaną papryką. Rodzina z pewnością będzie się zajadać.
Składniki:
około pół kilograma chudego mięsa wieprzowego,
2 średnie czerwone papryki,
średnia cebula,
3-4 łyżki zimnej wody,
sól, grubo mielony pieprz,
3 łyżki oleju,
6-7 ziaren ziela angielskiego,
3 średnie listki laurowe,
1 średnia marchewka,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów.
Paprykę opłukać, osuszyć i upiec w piekarniku, aż skórka zacznie pokrywać się czarnymi plamkami. Wyjąć z piekarnika, skropić wodą i włożyć do torby foliowej, żeby skórka zaparzyła się i dawała się łatwo zdjąć. Po wystudzeniu obrać ze skórki, usunąć pestki ze środka i pokroić w średnią kostkę. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić. Dodać do niego wodę, sól, świeżo zmielony pieprz i pokrojoną w drobną kostkę połowę cebuli. Dokładnie połączyć wszystko, na koniec dodać 2/3 pokrojonej papryki i wymieszać. Pozostałą połowę cebuli pokroić w grubszą kostkę. Zeszklić na oleju, dodać obraną i pokrojoną w plasterki (lub półplasterki) marchewkę, lekko przesmażyć. Dodać pozostałą paprykę, ziele angielskie i liście laurowe, poddusić przez 1-2 minuty. Dolać wody (około 2-3 szklanki), zagotować. Wody nie powinno być zbyt dużo, żeby wyszedł esencjonalny sos. Z mięsa formować kuleczki, obtaczać w mące i wkładać do wrzącego wywaru. Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną
papryką. Nie zagęszczać dodatkowo mąką. Pulpety podawać z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami lub makaronem pełnoziarnistym.
Zobacz również: prosta tarta z bananami i bezą.