- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Dania mięsne
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 5 papryk (żółte i czerwone)
 - 400 g mięsa mielonego z indyka
 - 250 g żółtego sera startego
 - 100 g ryżu
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oleju
 - 3 łyżki zielonej pietruszki
 - Szczypta ostrej papryki
 - Sól i pieprz do smaku
 
Przepis
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso i dalej smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostra papryką.
W misce mieszamy przesmażone na cebulce mięso z ryżem i połową sera i pietruszką. Z papryk odcinamy górną część i wycinamy gniazda nasienne. Faszerujemy i posypujemy żółtym serem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Układamy papryki. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl