Papryka nadziewana ricottą, cukinią i tuńczykiem. Idealna na szybki obiad
Prosty pomysł na obiad z piekarnika. Zapiekane z kremowym serkiem ricotta papryki są proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Sprawdzony przepis prosto z "Mienta blog".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- 2 duże papryki czerwone
- mała cukinia
- szalotka lub czerwona cebula średniej wielkości
- 2 łyżki oliwy
- 150 g ricotty
- puszka tuńczyka
- jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ok. 80 g startego parmezanu
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię i papryki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Cukinię i cebulę kroimy w niewielką kosteczkę. Podsmażamy je na oliwie, aż zmiękną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie mieszamy z ricottą, odsączonym tuńczykiem i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz natką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekrojone na pół papryki nadziewamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy parmezanem i pieczemy około 20 minut. Danie jest gotowe, gdy papryka zmięknie (ale pozostanie jędrna) a ser się przyrumieni.
Zobacz także: Schabowe roladki nadziewane pikantną kaszą, podane z sosem
src="https://d.wpimg.pl/1124600294-1378252666/roladkimini.jpg"/>
Polecamy wideo: ryż smażony - szybko pomysł na obiad
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze