Trwa ładowanie...
d2fqeek
29-08-2017 10:43

Papryka nadziewana ricottą, cukinią i tuńczykiem. Idealna na szybki obiad

Przepis

Prosty pomysł na obiad z piekarnika. Zapiekane z kremowym serkiem ricotta papryki są proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Sprawdzony przepis prosto z "Mienta blog".

d2fqeek
4.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
www.mientablog.com
Źródło: www.mientablog.com
Składniki
  • 2 duże papryki czerwone
  • mała cukinia
  • szalotka lub czerwona cebula średniej wielkości
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g ricotty
  • puszka tuńczyka
  • jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 80 g startego parmezanu
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię i papryki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Cukinię i cebulę kroimy w niewielką kosteczkę. Podsmażamy je na oliwie, aż zmiękną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie mieszamy z ricottą, odsączonym tuńczykiem i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz natką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekrojone na pół papryki nadziewamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy parmezanem i pieczemy około 20 minut. Danie jest gotowe, gdy papryka zmięknie (ale pozostanie jędrna) a ser się przyrumieni.
Zobacz także: Schabowe roladki nadziewane pikantną kaszą, podane z sosem

Polecamy wideo: ryż smażony - szybko pomysł na obiad

Papryka nadziewana ricottą, cukinią i tuńczykiem. Idealna na szybki obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2fqeek
d2fqeek
d2fqeek
d2fqeek
Więcej tematów
d2fqeek