Papryka faszerowana kuskusem z fasolką szparagową
- czerwone, okrągłe papryki 2szt.
- fasolka szparagowa żółta Hortex 100g
- kuskus 1 szklanka
- oliwa 4 łyżki
- sos sojowy 1 łyżeczka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- pomidorki koktajlowe 4 sztuki
- tofu 100g
- świeża bazylia pęczek
- bulion warzywny
- mieszanka sałat Fit&Easy
- sól i pieprz
- papier do pieczenia Saga
Papryki kroimy na pół, zachowując ogonki. Usuwamy gniazda nasienne. Wnętrza połówek solimy. Kuskus zalewamy wrzącym bulionem tak, aby powierzchnia płynu było ok 1-2 cm ponad powierzchnią kaszy. Tofu kroimy w małą kostkę, zalewamy sosem sojowym i łyżką oliwy. Odstawiamy na 10 minut. Posiekane cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy. Bazylię siekamy, zostawiając kilka listków do dekoracji. Fasolkę szparagowa Hortex krótko obgotowujemy. Łączymy kuskus, bazylię, czosnek, cebulę, fasolkę i tofu. Nakładamy do połówek papryki, układamy na papierze Saga, na wierzchu układamy pomidorki, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekamy ok 30 minut. Podajemy z mixem sałat Fit&Easy.
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Podziel się opinią
Komentarze