WAŻNE
TERAZ

Zmasowany atak Rosji na Ukrainę. Polska poderwała myśliwce

Papryka faszerowana kuskusem z fasolką szparagową

Obraz

Składniki

  • czerwone, okrągłe papryki 2szt.
  • fasolka szparagowa żółta Hortex 100g
  • kuskus 1 szklanka
  • oliwa 4 łyżki
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • pomidorki koktajlowe 4 sztuki
  • tofu 100g
  • świeża bazylia pęczek
  • bulion warzywny
  • mieszanka sałat Fit&Easy
  • sól i pieprz
  • papier do pieczenia Saga

Przepis

Papryki kroimy na pół, zachowując ogonki. Usuwamy gniazda nasienne. Wnętrza połówek solimy. Kuskus zalewamy wrzącym bulionem tak, aby powierzchnia płynu było ok 1-2 cm ponad powierzchnią kaszy. Tofu kroimy w małą kostkę, zalewamy sosem sojowym i łyżką oliwy. Odstawiamy na 10 minut. Posiekane cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy. Bazylię siekamy, zostawiając kilka listków do dekoracji. Fasolkę szparagowa Hortex krótko obgotowujemy. Łączymy kuskus, bazylię, czosnek, cebulę, fasolkę i tofu. Nakładamy do połówek papryki, układamy na papierze Saga, na wierzchu układamy pomidorki, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekamy ok 30 minut. Podajemy z mixem sałat Fit&Easy.

Przepis


Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇