Składniki
- 300ml gęstej śmietany,
- 1 szklanka mleka (250ml),
- 1laska wanilii
- 1/4szklanki drobnego cukru (55g)
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny,
- skórka z 1 obranej cytryny
- PIECZONE BRZOSKWINIE:
- 4 przepołowione średnie brzoskwinie(680-700g)
- 1/3 szklanki drobnego cukru(75g)
- 1/2 szklanki wina deserowego (125ml)
Przepis
1.)Wymieszaj śmietanę,mleko,laskę waniliową,cukier,żelatynę i skórkę z cytryny.Podgrzewaj na małym ogniu,aż mikstura stanie się gorąca.Odstaw do wystudzenia.
2.)Przecedz mieszankę do dzbanka lub jakiejś miski przez sitko, następnie wyżuć laskę wanilii.Wlej do kilku foremek(4 szt-o pojemności 1/2 szklanki).Przykryj folią i włóż do lodówki na 6 godzin.Lub na noc.
3.)Przygotuj pieczone nekarynki.
4.)Odwróć Panna cotta dnem do góry.podawaj z pieczonymi pokrojonymi brzoskwiniami.
PIECZONE BRZOSKWINIE:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220*C. Włóż brzoskwinie do naczynia żaroodpornego nacietymi stronami do góry.Posyp dobrze cukrem i pokrop winem deserowym ktore wczesniej przygotowałeś sobie.Piecz przez 15-20min,aż lekko się zrumienią i zmiękną.Wystudż