Panieruję w nich kotlety i ser. Mają przyjemny posmak i są zdrowsze niż bułka tarta
Są często używane przez wegan, którzy cenią je ze względu na dużą zawartość białka i witamin z grupy B. Osoby, które nie spożywają mięsa i produktów odzwierzęcych zastępują nimi parmezan lub dodają do jajecznicy. Okazuje się, że płatki drożdżowe świetnie sprawdzają się również do panierowania kotletów.
Wiele osób pomija je w sklepie, nie mając pojęcia, jak można je wykorzystać. Płatki drożdżowe najczęściej kojarzą się z drożdżami piekarniczymi lub browarniczymi – co jest słusznym kierunkiem myślenia, ponieważ hodowane są one na podobnych mikroorganizmach. Jednak dalsza obróbka płatków przebiega już nieco inaczej niż w przypadku produktu, którego używasz do wypiekania drożdżówek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety z młodej kapusty. Proste danie, które wygląda i smakuje jak z drogiej restauracji
Płatki drożdżowe są nieaktywne
Zwykłe drożdże fermentują po zmieszaniu ich z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem. Płatki drożdżowe nie są już aktywne. Po osiągnięciu odpowiedniego etapu wzrostu, możliwość ich dalszego rozwoju została zatrzymana poprzez obróbkę w wysokiej temperaturze. W dalszym procesie produkcyjnym dezaktywowane drożdże są dokładnie płukane i suszone, a następnie kruszone na płatki lub proszek. W takiej formie trafiają do paczek, a potem do sklepów.
Jak smakują płatki drożdżowe?
Nie zniechęcaj się tylko dlatego, że nie przepadasz za zapachem drożdży piekarniczych. Płatki to zupełnie inna jakość. Ci, którzy choć raz ich spróbowali, uwielbiają je za charakterystyczny orzechowo-serowy smak i delikatną konsystencję. Idealnie sprawdzają się do posypania jajecznicy, makaronu lub pizzy.
Możesz ich użyć także do zagęszczania zup i sosów – nadają im kremowej konsystencji i delikatnie serowego posmaku. Dobrze komponują się w sałatkach, na przykład z rukolą, awokado i pomidorami. Posyp nimi popcorn lub dodaj do hummusu, aby uzyskać ciekawy, serowy smak bez użycia dodatkowego tłuszczu.
Tak wpływają na organizm
Płatki drożdżowe są pełne wartości odżywczych. Zawierają ok. 40-50 g białka i ok. 20-25 g błonnika w 100 g produktu. Ich wartość energetyczna wynosi ok. 330-380 kcal, więc nie jest to mało, jednak dla osób na diecie wysokobiałkowej to prawdziwy skarb. Minusem może być wysoka zawartość węglowodanów (ok. 25-40 g w 100 g), dlatego nie należy ich spożywać w nadmiarze.
Serowo-orzechowy dodatek jest także cennym źródłem witamin z grupy B i minerałów, takich jak cynk, żelazo, magnez, potas, fosfor i selen. Jednak jeśli płatki drożdżowe są nowością w twojej diecie, czujnie obserwuj reakcję swojego organizmu. W razie wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem.
Przepis na kotlety w panierce z płatków drożdżowych
W ten sposób może przygotować kotlety mięsne lub wegetariańskie, na przykład z tofu.
Składniki:
- 2 piersi kurczaka lub 200 g tofu,
- 1 szklanka płatków drożdżowych,
- pół szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej,
- 2 jajka lub zamiennik jajka dla osób na diecie wegańskiej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Jeśli używasz tofu, pokrój je na plastry o grubości ok. 1 cm.
- W jednej misce wymieszaj płatki drożdżowe z solą i pieprzem. W drugiej misce umieść mąkę, a w trzeciej rozkłóć jajka.
- Kotlety obtaczaj kolejno w mące, jajku, a na końcu w płatkach drożdżowych.
- Smaż na rozgrzanym oleju na średniej mocy palnika, aż będą złociste i chrupiące z obydwu stron.