WAŻNE
TERAZ

Tragedia w kopalni na Dolnym Śląsku. Górnik nie żyje

Panettone – włoski specjał na Wigilię

Puszysta i aromatyczna babka w kształcie kopuły bardzo często gości na świątecznych stolach mieszkańców Italii. Panettone na pewno uatrakcyjni także bożonarodzeniowy jadłospis w polskich domach. Jak przygotować pyszne ciasto?

PanettonePanettone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

Ciasta typu babka od dawna cieszą się uznaniem w naszym kraju. Wielkim miłośnikiem takich wypieków był choćby król Stanisław Leszczyński, który po abdykacji i wygnaniu z kraju zamieszkał na zamku Chambord we francuskim mieście Wissembourg. To tam nadworny kucharz, na życzenie monarchy, eksperymentował z recepturami specjału, m.in. nasączając masę słodką marsalą aromatyzowaną szafranem. Ciasto bardzo zasmakowało władcy, który nadał mu nazwę baba.

Jednak w Polsce babka kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą. Tymczasem Włosi nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez wypiekanego w kształcie kopuły ciasta, w składzie którego nie brakuje bakalii, zwłaszcza rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczy i cytryn. Tradycja wypiekania w grudniu panettone sięga przynajmniej XVIII wieku, choć na Półwyspie Apenińskim słodkim chlebem miodowym (panetto oznacza bochenek) zajadano już w czasach Imperium Rzymskiego.

Co roku, przed Bożym Narodzeniem sprzedaje się w Włoszech blisko 120 milionów panettone o wartości blisko 600 mln euro. W Mediolanie, który jest uznawany za miasto, gdzie narodziła się receptura przysmaku, cyklicznie odbywa się festiwal poświęcony bakaliowemu wypiekowi. Podczas imprezy przyznawane są nagrody za najsmaczniejsze panettone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odchudzone dania świąteczne. Proste sposoby na wigilię w wersji fit

Włoska babka może być ciekawym urozmaiceniem także polskiego stołu świątecznego. Jak ją przygotować?

Bakalie – jak wybrać najlepsze?

Na niepowtarzalny smak panettone wpływa dodatek bakalii, czyli przede wszystkim kandyzowanej skórki pomarańczy i cytryn. Wybierając tego typu produkty zwróćmy uwagę, czy w składzie nie zawierają zbyt wielu niezdrowych dodatków, choćby syropu glukozowo-fruktozowego zwiększającego ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia.

W panettone nie może też zabraknąć rodzynek, najlepiej dwóch odmian, mniejszej i ciemniejszej (koryntki) oraz większej i jaśniejszej (sułtanki). Kupując je, sięgnijmy po bakalie bez dodatku benzoesanu sodu (E 211), który spożywany w nadmiarze działa drażniąco na śluzówkę żołądka, nie jest też zalecany dla dzieci, osób starszych czy astmatyków. Unikajmy również sorbinianu potasu (E 202), u niektórych osób wywołującego reakcje alergiczne.

Warto także wybierać bakalie nie konserwowane dwutlenkiem siarki (E 220), u osób szczególnie wrażliwych lub uczulonych, zwłaszcza astmatyków, mogącym wywołać nudności, bóle głowy czy problemy z oddychaniem.

Przepis na panettone

Planując upieczenie panettone warto wyposażyć się w specjalne formy do włoskiego wypieku, dostępne w sklepach internetowych. Wykonane są np. z pergaminu perforowanego, który podczas pieczenia odprowadza nadmiar pary wodnej i nie ulega odkształceniu.

Zaczynamy od przygotowania zaczynu – do miski wlewamy ciepłe mleko (4 łyżki), dodajemy drożdże instant (7 g) i cukier puder (łyżeczka), delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

Cukier puder (szklanka) miksujemy z miękkim masłem (250 g) i ekstraktem waniliowym (2 łyżeczki), aż do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie, powoli wbijamy jajka (5 sztuk). Dokładnie mieszamy.

Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, najlepiej typu 500 (550 g), wymieszaną ze szczyptą soli. Robimy w niej zagłębienie, wlewamy rozczyn drożdżowy i masę maślano-jajeczną. Mieszamy dużą łyżką drewnianą przez 5 minut, aż do połączenia składników.

Następnie ciasto przenosimy na oprószony mąką blat i wyrabiamy ręcznie, przez około 10 minut. Masa powinna być gładka i elastyczna. Przekładamy ją do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na noc do lodówki.

Kolejnego dnia rodzynki (po 80 g sułtanek i koryntek) umieszczamy w małym rondelku z rumem (3 łyżki) i podgrzewamy przez 5-7 minut, aż owoce wchłoną płyn.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, przenosimy na blat i wyrabiamy kolejne 5 minut. Stopniowo dodajemy rodzynki, drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cytryny (100 g) oraz skórkę świeżo startą z cytryny i pomarańczy. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny, w temperaturze pokojowej

Po tym czasie ciasto przekładamy do formy i pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 st. (160 z termoobiegiem). Babka musi nabrać złocistej barwy. Gdy przestygnie, panettone posypujemy cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć