Trwa ładowanie...

Jak używać cynamonu w kuchni?

Jeśli szarlotka, to tylko z cynamonem, a jeśli grzane wino, to z goździkami i oczywiście również z cynamonem. Czy stosowanie cynamonu w kuchni to tylko kwestia smaku i aromatu? Otóż nie tylko. Przyprawa ta ma również wiele cennych właściwości, które szczególnie powinny zmobilizować nas do włączenia cynamonu do swojej diety.

CynamonCynamonŹródło: Adobe Stock, fot: Kolomenskaya Kseniya
d3m1d35
d3m1d35

Czym jest cynamon?

Cynamon jest popularną przyprawą, która jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i farmaceutyce. Pozyskuje się ją z wysuszonej kory cynamonowca, czyli rośliny pochodzącej z rodziny wawrzynowatych. Do najpopularniejszych należą:

  • cynamonowiec cejloński – występuje w krajach tropikalnych oraz w południowo-wschodniej Azji,
  • cynamonowiec chiński – można go spotkać w Chinach i Birmie,
  • cynamonowiec kamforowy – uprawiany w Japonii i na Tajwanie.

Przyprawa ta ma brązowy kolor. Można ją dostać w formie niezamkniętych rurek albo w postaci proszku. Cynamon swój smak zawdzięcza olejkowi cynamonowemu. Jest on słodko-korzenny, a jednocześnie nieco ostry. Z kolei zapach ma bardzo intensywny i charakterystyczny.

Warto wiedzieć, że cynamon jest jedną z podstawowych przypraw, które są używane w medycynie naturalnej, a o jego prozdrowotnych właściwościach można przeczytać w najstarszej księdze zielarskiej pochodzącej z ok. 2800 roku p.n.e.

d3m1d35

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imbir w kuchni - jesienny niezbędnik

Właściwości cynamonu

Cynamon nie jest obojętny dla naszego organizmu. Na szczęście jego działanie jest bardzo korzystne. Cynamon:

  • wspiera układ pokarmowy: ma działanie przeciwbiegunkowe, pomaga na zgagę, wrzody, brak apetytu, wzdęcia, pobudza wydzielanie soków trawiennych,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • wspiera leczenie infekcji: działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, rozgrzewa, ma działanie przeciwgrzybicze,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • ma właściwości antyoksydacyjne: działa przeciwnowotworowo,
  • zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym i wspiera ich leczenie: Alzheimer, Parkinson,
  • poprawia ukrwienie,
  • wspiera pamięć i koncentrację,
  • reguluje poziom glukozy we krwi,
  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienia,
  • ma właściwości przeciwbólowe: wspomaga w przypadku migreny, łagodzi bóle stawów,
  • wspiera walkę z pasożytami przewodu pokarmowego, wszami oraz świerzbem,
  • poprawia krzepnięcie krwi,
  • zmniejsza widoczność zmian trądzikowych, dlatego znajduje się składzie niektórych kosmetyków,
  • ma działanie relaksujące i odprężające,
  • pomaga w walce z próchnicą i zapaleniem dziąseł, więc można go spotkać w składzie past do zębów.
d3m1d35

Cynamon w kuchni

Cynamon jest przyprawą, która pasuje zarówno do ciast i deserów, jak i do dań mięsnych i rybnych. Doskonale współgra z owsiankami i koktajlami. Słynne cynamonki to przepyszne drożdżówki z cynamonem, którym naprawdę trudno się oprzeć.

Cynamon można też z powodzeniem dodawać do napojów rozgrzewających, np. do kawy, herbaty, kompotu czy też do przetworów owocowych, likierów, nalewek, a także do grzanego wina lub piwa.

Jeśli ktoś chce ograniczyć cukier w swojej diecie, może zastąpić go cynamonem, który ma przecież słodki smak.

d3m1d35

Cynamon idealnie komponuje się z jabłkami, dlatego dodaje się go do szarlotki, ryżu zapiekanego z jabłkami czy też pieczonych jabłek. Doskonale smakuje też jako dodatek do placuszków dyniowych lub bananowych oraz do naleśników i oczywiście bożonarodzeniowych pierników. Do czego można jeszcze dodać cynamon? Poniżej nasze propozycje.

Owsianka z jabłkami, orzechami i cynamonem

Składniki:

  • 1 szkl. mleka,
  • 4 czubate łyżki płatków owsianych górskich,
  • ½ jabłka,
  • ½ banana,
  • 3-4 orzechy włoskie,
  • ½ łyżeczki cynamonu.
d3m1d35

Przygotowanie:

  1. Płatki gotuj na mleku przez ok. 6 minut. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. W tym czasie banana pokrój w półplasterki, a jabłko w większą kostkę.
  3. Orzechy posiekaj. Do płatków z mlekiem dodaj cynamon. Zamieszaj.
  4. Na wierzchu ułóż banany i jabłka. Posyp orzechami.

Ryba w sosie pomidorowym z curry i cynamonem

Składniki:

  • 250 g filetów rybnych, np. z morszczuka lub dorsza,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 cm imbiru startego na tarce,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 jajko,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.
d3m1d35

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w krążki i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir. Dorzuć pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.
  2. Gotuj do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
  3. Dopraw cynamonem, curry, cukrem oraz solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę z pietruszki.

Rybę pokrój na kawałki, posól, obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Rybę podawaj polaną sosem i z pieczonymi ziemniakami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3m1d35
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3m1d35
Więcej tematów