Jak używać cynamonu w kuchni?
Jeśli szarlotka, to tylko z cynamonem, a jeśli grzane wino, to z goździkami i oczywiście również z cynamonem. Czy stosowanie cynamonu w kuchni to tylko kwestia smaku i aromatu? Otóż nie tylko. Przyprawa ta ma również wiele cennych właściwości, które szczególnie powinny zmobilizować nas do włączenia cynamonu do swojej diety.
Czym jest cynamon?
Cynamon jest popularną przyprawą, która jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i farmaceutyce. Pozyskuje się ją z wysuszonej kory cynamonowca, czyli rośliny pochodzącej z rodziny wawrzynowatych. Do najpopularniejszych należą:
- cynamonowiec cejloński – występuje w krajach tropikalnych oraz w południowo-wschodniej Azji,
- cynamonowiec chiński – można go spotkać w Chinach i Birmie,
- cynamonowiec kamforowy – uprawiany w Japonii i na Tajwanie.
Przyprawa ta ma brązowy kolor. Można ją dostać w formie niezamkniętych rurek albo w postaci proszku. Cynamon swój smak zawdzięcza olejkowi cynamonowemu. Jest on słodko-korzenny, a jednocześnie nieco ostry. Z kolei zapach ma bardzo intensywny i charakterystyczny.
Warto wiedzieć, że cynamon jest jedną z podstawowych przypraw, które są używane w medycynie naturalnej, a o jego prozdrowotnych właściwościach można przeczytać w najstarszej księdze zielarskiej pochodzącej z ok. 2800 roku p.n.e.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Imbir w kuchni - jesienny niezbędnik
Właściwości cynamonu
Cynamon nie jest obojętny dla naszego organizmu. Na szczęście jego działanie jest bardzo korzystne. Cynamon:
- wspiera układ pokarmowy: ma działanie przeciwbiegunkowe, pomaga na zgagę, wrzody, brak apetytu, wzdęcia, pobudza wydzielanie soków trawiennych,
- wspomaga układ odpornościowy,
- wspiera leczenie infekcji: działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, rozgrzewa, ma działanie przeciwgrzybicze,
- przyspiesza przemianę materii,
- ma właściwości antyoksydacyjne: działa przeciwnowotworowo,
- zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym i wspiera ich leczenie: Alzheimer, Parkinson,
- poprawia ukrwienie,
- wspiera pamięć i koncentrację,
- reguluje poziom glukozy we krwi,
- obniża poziom cholesterolu i ciśnienia,
- ma właściwości przeciwbólowe: wspomaga w przypadku migreny, łagodzi bóle stawów,
- wspiera walkę z pasożytami przewodu pokarmowego, wszami oraz świerzbem,
- poprawia krzepnięcie krwi,
- zmniejsza widoczność zmian trądzikowych, dlatego znajduje się składzie niektórych kosmetyków,
- ma działanie relaksujące i odprężające,
- pomaga w walce z próchnicą i zapaleniem dziąseł, więc można go spotkać w składzie past do zębów.
Cynamon w kuchni
Cynamon jest przyprawą, która pasuje zarówno do ciast i deserów, jak i do dań mięsnych i rybnych. Doskonale współgra z owsiankami i koktajlami. Słynne cynamonki to przepyszne drożdżówki z cynamonem, którym naprawdę trudno się oprzeć.
Cynamon można też z powodzeniem dodawać do napojów rozgrzewających, np. do kawy, herbaty, kompotu czy też do przetworów owocowych, likierów, nalewek, a także do grzanego wina lub piwa.
Jeśli ktoś chce ograniczyć cukier w swojej diecie, może zastąpić go cynamonem, który ma przecież słodki smak.
Cynamon idealnie komponuje się z jabłkami, dlatego dodaje się go do szarlotki, ryżu zapiekanego z jabłkami czy też pieczonych jabłek. Doskonale smakuje też jako dodatek do placuszków dyniowych lub bananowych oraz do naleśników i oczywiście bożonarodzeniowych pierników. Do czego można jeszcze dodać cynamon? Poniżej nasze propozycje.
Owsianka z jabłkami, orzechami i cynamonem
Składniki:
- 1 szkl. mleka,
- 4 czubate łyżki płatków owsianych górskich,
- ½ jabłka,
- ½ banana,
- 3-4 orzechy włoskie,
- ½ łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
- Płatki gotuj na mleku przez ok. 6 minut. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- W tym czasie banana pokrój w półplasterki, a jabłko w większą kostkę.
- Orzechy posiekaj. Do płatków z mlekiem dodaj cynamon. Zamieszaj.
- Na wierzchu ułóż banany i jabłka. Posyp orzechami.
Ryba w sosie pomidorowym z curry i cynamonem
Składniki:
- 250 g filetów rybnych, np. z morszczuka lub dorsza,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 cm imbiru startego na tarce,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 jajko,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w krążki i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na tarce imbir. Dorzuć pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.
- Gotuj do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
- Dopraw cynamonem, curry, cukrem oraz solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę z pietruszki.
Rybę pokrój na kawałki, posól, obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Rybę podawaj polaną sosem i z pieczonymi ziemniakami.