Trwa ładowanie...

Anyż – co to za przyprawa i jak z niej korzystać?

Anyż jest przyprawą, która wzbudza skrajne emocje. Ma intensywny smak i zapach, który nadaje wyjątkowego charakteru różnego rodzaju potrawom – zarówno wytrawnym, jak i słodkim. Ponadto anyż stosuje się w kosmetyce oraz farmaceutyce. Mocno kojarzy się z okresem bożonarodzeniowym, tak jak cynamon i goździki. Czym charakteryzuje się anyż i jak go używać?

AnyżAnyżŹródło: Adobe Stock
d34t7qt
d34t7qt

Anyż – co to takiego?

Na rynku istnieją dwie przyprawy nazywane anyżem: anyż gwiazdkowy oraz anyż biedrzeniec. Ten pierwszy to tak naprawdę bodian właściwy, czyli niewielkie drzewo należące do rodziny cytryńcowatych. Pochodzi ono z Wietnamu, Indii i Chin. Owocuje po sześciu latach, wydając zdrewniałe gwiazdki wypełnione nasionami, a kwitnie na żółto. Żyje ponad 100 lat, a obfite plony wydaje między 14. a 100. rokiem. W sklepach dostępne są całe gwiazdki anyżu lub ich mielona forma. Przyprawa ma korzenno-słodki smak i jest bardzo aromatyczna.

Anyż biedrzeniec jest z kolei popularnie nazywany anyżkiem. To jednoroczna roślina, która należy do rodziny selerowatych. Uprawiana jest na terenie Azji Mniejszej i w rejonie Morza Śródziemnego. Rośnie do 50 cm wysokości, a kwitnie drobnymi białymi kwiatkami w baldach, w czym nieco przypomina koper. Anyżek ma malutkie, okrągłe owoce, które mają zielono-szarą barwę i są pokryte delikatnymi włoskami. Są one aromatyczne oraz bardzo słodkie i korzenne w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imbir w kuchni - jesienny niezbędnik

Obie przyprawy zawierają anetol, czyli olejek eteryczny, który nadaje im wyjątkowego zapachu i smaku.

d34t7qt

Właściwości anyżu

Zarówno anyż gwiaździsty, jak i anyżek mają prozdrowotne właściwości, które wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Przede wszystkim działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Mają też właściwości przeciwutleniające. Świetnie sprawdzają się we wspomaganiu leczenia przeziębień i infekcji. Ponadto:

  • łagodzą wzdęcia, działając rozkurczowo i wiatropędnie,
  • wspierają trawienie, stymulując wydzielanie soków trawiennych,
  • łagodzą bóle brzucha, nudności i wymioty,
  • działają wykrztuśnie,
  • wspierają detoksykację organizmu,
  • zmniejszają obrzęki pojawiające się w wyniku nagromadzenia się wody w organizmie,
  • wspomagają laktację, pomagają regulować poziom cukru we krwi,
  • mają łagodne właściwości przeciwbólowe,
  • wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • mają pozytywny wpływ na skórę i włosy,
  • korzystnie działają na potencję.

Anyż w kuchni

Anyż gwiazdkowy najlepiej pasuje do dań słodko-kwaśnych, charakterystycznych dla kuchni dalekowschodniej i hinduskiej. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do wypieków i deserów, a także do wyrobu cukierków. Może być również dorzucany do kompotów. Ponadto doskonale podkreśla smak mięs, np. wieprzowego i drobiowego, a nawet ryb. Można go też dodawać do różnego rodzaju sosów.

Z kolei anyż biedrzeniec najczęściej stosuje się do wyrobów piekarniczych oraz do produkcji anyżówki, czyli nalewki z anyżu polecanej przede wszystkim w stanach zapalnych gardła, tchawicy oraz krtani, a także w infekcjach bakteryjnych. Taką anyżówkę bez problemu znajdziemy w sklepach, ale też możemy przyrządzić ją samodzielnie.

d34t7qt

Przepis na anyżówkę

Składniki:

  • 20  nasion anyżu biedrzeńca,
  • 2 x 250 ml spirytusu,
  • miód.

Przygotowanie:

  • Anyż zalewamy szklanką spirytusu i odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie płyn zlewamy do butelki, a nasiona znów zalewamy szklanką spirytusu.
  • Ponownie odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie.
  • Po upływie tego okresu oba płyny łączymy ze sobą i dodajemy do nich miód. Można zastąpić go cukrem, który wcześniej przepalamy na patelni, robiąc z niego karmel i uważając, by się nie przypalił.
d34t7qt

Anyż znajdziemy też w składzie wielu wysokoprocentowych alkoholi, np. takich jak: ouzo, absynt, raki, sambuca, arrack, galliano, pastis.

Warto pamiętać, że znaczenie lepiej zaopatrywać się w anyż w postaci całych gwiazdek lub nasion. Mielona forma bardzo często jest zwietrzała i szybko traci na wartości. Tymczasem całe ziarnka z łatwością można zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu, dzięki czemu zawsze będziemy mieć świeży, aromatyczny i intensywny anyż.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d34t7qt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d34t7qt
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj