Anyż – co to za przyprawa i jak z niej korzystać?

Anyż jest przyprawą, która wzbudza skrajne emocje. Ma intensywny smak i zapach, który nadaje wyjątkowego charakteru różnego rodzaju potrawom – zarówno wytrawnym, jak i słodkim. Ponadto anyż stosuje się w kosmetyce oraz farmaceutyce. Mocno kojarzy się z okresem bożonarodzeniowym, tak jak cynamon i goździki. Czym charakteryzuje się anyż i jak go używać?

AnyżAnyż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Anyż – co to takiego?

Na rynku istnieją dwie przyprawy nazywane anyżem: anyż gwiazdkowy oraz anyż biedrzeniec. Ten pierwszy to tak naprawdę bodian właściwy, czyli niewielkie drzewo należące do rodziny cytryńcowatych. Pochodzi ono z Wietnamu, Indii i Chin. Owocuje po sześciu latach, wydając zdrewniałe gwiazdki wypełnione nasionami, a kwitnie na żółto. Żyje ponad 100 lat, a obfite plony wydaje między 14. a 100. rokiem. W sklepach dostępne są całe gwiazdki anyżu lub ich mielona forma. Przyprawa ma korzenno-słodki smak i jest bardzo aromatyczna.

Anyż biedrzeniec jest z kolei popularnie nazywany anyżkiem. To jednoroczna roślina, która należy do rodziny selerowatych. Uprawiana jest na terenie Azji Mniejszej i w rejonie Morza Śródziemnego. Rośnie do 50 cm wysokości, a kwitnie drobnymi białymi kwiatkami w baldach, w czym nieco przypomina koper. Anyżek ma malutkie, okrągłe owoce, które mają zielono-szarą barwę i są pokryte delikatnymi włoskami. Są one aromatyczne oraz bardzo słodkie i korzenne w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imbir w kuchni - jesienny niezbędnik

Obie przyprawy zawierają anetol, czyli olejek eteryczny, który nadaje im wyjątkowego zapachu i smaku.

Właściwości anyżu

Zarówno anyż gwiaździsty, jak i anyżek mają prozdrowotne właściwości, które wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Przede wszystkim działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Mają też właściwości przeciwutleniające. Świetnie sprawdzają się we wspomaganiu leczenia przeziębień i infekcji. Ponadto:

  • łagodzą wzdęcia, działając rozkurczowo i wiatropędnie,
  • wspierają trawienie, stymulując wydzielanie soków trawiennych,
  • łagodzą bóle brzucha, nudności i wymioty,
  • działają wykrztuśnie,
  • wspierają detoksykację organizmu,
  • zmniejszają obrzęki pojawiające się w wyniku nagromadzenia się wody w organizmie,
  • wspomagają laktację, pomagają regulować poziom cukru we krwi,
  • mają łagodne właściwości przeciwbólowe,
  • wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • mają pozytywny wpływ na skórę i włosy,
  • korzystnie działają na potencję.

Anyż w kuchni

Anyż gwiazdkowy najlepiej pasuje do dań słodko-kwaśnych, charakterystycznych dla kuchni dalekowschodniej i hinduskiej. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do wypieków i deserów, a także do wyrobu cukierków. Może być również dorzucany do kompotów. Ponadto doskonale podkreśla smak mięs, np. wieprzowego i drobiowego, a nawet ryb. Można go też dodawać do różnego rodzaju sosów.

Z kolei anyż biedrzeniec najczęściej stosuje się do wyrobów piekarniczych oraz do produkcji anyżówki, czyli nalewki z anyżu polecanej przede wszystkim w stanach zapalnych gardła, tchawicy oraz krtani, a także w infekcjach bakteryjnych. Taką anyżówkę bez problemu znajdziemy w sklepach, ale też możemy przyrządzić ją samodzielnie.

Przepis na anyżówkę

Składniki:

  • 20  nasion anyżu biedrzeńca,
  • 2 x 250 ml spirytusu,
  • miód.

Przygotowanie:

  • Anyż zalewamy szklanką spirytusu i odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie płyn zlewamy do butelki, a nasiona znów zalewamy szklanką spirytusu.
  • Ponownie odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie.
  • Po upływie tego okresu oba płyny łączymy ze sobą i dodajemy do nich miód. Można zastąpić go cukrem, który wcześniej przepalamy na patelni, robiąc z niego karmel i uważając, by się nie przypalił.

Anyż znajdziemy też w składzie wielu wysokoprocentowych alkoholi, np. takich jak: ouzo, absynt, raki, sambuca, arrack, galliano, pastis.

Warto pamiętać, że znaczenie lepiej zaopatrywać się w anyż w postaci całych gwiazdek lub nasion. Mielona forma bardzo często jest zwietrzała i szybko traci na wartości. Tymczasem całe ziarnka z łatwością można zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu, dzięki czemu zawsze będziemy mieć świeży, aromatyczny i intensywny anyż.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟