Anyż – co to za przyprawa i jak z niej korzystać?

Anyż jest przyprawą, która wzbudza skrajne emocje. Ma intensywny smak i zapach, który nadaje wyjątkowego charakteru różnego rodzaju potrawom – zarówno wytrawnym, jak i słodkim. Ponadto anyż stosuje się w kosmetyce oraz farmaceutyce. Mocno kojarzy się z okresem bożonarodzeniowym, tak jak cynamon i goździki. Czym charakteryzuje się anyż i jak go używać?

AnyżAnyż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Anyż – co to takiego?

Na rynku istnieją dwie przyprawy nazywane anyżem: anyż gwiazdkowy oraz anyż biedrzeniec. Ten pierwszy to tak naprawdę bodian właściwy, czyli niewielkie drzewo należące do rodziny cytryńcowatych. Pochodzi ono z Wietnamu, Indii i Chin. Owocuje po sześciu latach, wydając zdrewniałe gwiazdki wypełnione nasionami, a kwitnie na żółto. Żyje ponad 100 lat, a obfite plony wydaje między 14. a 100. rokiem. W sklepach dostępne są całe gwiazdki anyżu lub ich mielona forma. Przyprawa ma korzenno-słodki smak i jest bardzo aromatyczna.

Anyż biedrzeniec jest z kolei popularnie nazywany anyżkiem. To jednoroczna roślina, która należy do rodziny selerowatych. Uprawiana jest na terenie Azji Mniejszej i w rejonie Morza Śródziemnego. Rośnie do 50 cm wysokości, a kwitnie drobnymi białymi kwiatkami w baldach, w czym nieco przypomina koper. Anyżek ma malutkie, okrągłe owoce, które mają zielono-szarą barwę i są pokryte delikatnymi włoskami. Są one aromatyczne oraz bardzo słodkie i korzenne w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imbir w kuchni - jesienny niezbędnik

Obie przyprawy zawierają anetol, czyli olejek eteryczny, który nadaje im wyjątkowego zapachu i smaku.

Właściwości anyżu

Zarówno anyż gwiaździsty, jak i anyżek mają prozdrowotne właściwości, które wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Przede wszystkim działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Mają też właściwości przeciwutleniające. Świetnie sprawdzają się we wspomaganiu leczenia przeziębień i infekcji. Ponadto:

  • łagodzą wzdęcia, działając rozkurczowo i wiatropędnie,
  • wspierają trawienie, stymulując wydzielanie soków trawiennych,
  • łagodzą bóle brzucha, nudności i wymioty,
  • działają wykrztuśnie,
  • wspierają detoksykację organizmu,
  • zmniejszają obrzęki pojawiające się w wyniku nagromadzenia się wody w organizmie,
  • wspomagają laktację, pomagają regulować poziom cukru we krwi,
  • mają łagodne właściwości przeciwbólowe,
  • wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • mają pozytywny wpływ na skórę i włosy,
  • korzystnie działają na potencję.

Anyż w kuchni

Anyż gwiazdkowy najlepiej pasuje do dań słodko-kwaśnych, charakterystycznych dla kuchni dalekowschodniej i hinduskiej. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do wypieków i deserów, a także do wyrobu cukierków. Może być również dorzucany do kompotów. Ponadto doskonale podkreśla smak mięs, np. wieprzowego i drobiowego, a nawet ryb. Można go też dodawać do różnego rodzaju sosów.

Z kolei anyż biedrzeniec najczęściej stosuje się do wyrobów piekarniczych oraz do produkcji anyżówki, czyli nalewki z anyżu polecanej przede wszystkim w stanach zapalnych gardła, tchawicy oraz krtani, a także w infekcjach bakteryjnych. Taką anyżówkę bez problemu znajdziemy w sklepach, ale też możemy przyrządzić ją samodzielnie.

Przepis na anyżówkę

Składniki:

  • 20  nasion anyżu biedrzeńca,
  • 2 x 250 ml spirytusu,
  • miód.

Przygotowanie:

  • Anyż zalewamy szklanką spirytusu i odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie płyn zlewamy do butelki, a nasiona znów zalewamy szklanką spirytusu.
  • Ponownie odstawiamy w ciemne miejsce na dwa tygodnie.
  • Po upływie tego okresu oba płyny łączymy ze sobą i dodajemy do nich miód. Można zastąpić go cukrem, który wcześniej przepalamy na patelni, robiąc z niego karmel i uważając, by się nie przypalił.

Anyż znajdziemy też w składzie wielu wysokoprocentowych alkoholi, np. takich jak: ouzo, absynt, raki, sambuca, arrack, galliano, pastis.

Warto pamiętać, że znaczenie lepiej zaopatrywać się w anyż w postaci całych gwiazdek lub nasion. Mielona forma bardzo często jest zwietrzała i szybko traci na wartości. Tymczasem całe ziarnka z łatwością można zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu, dzięki czemu zawsze będziemy mieć świeży, aromatyczny i intensywny anyż.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce